Atenţie la cele 3 probleme ale părului

Individualitatea fiecăruia din noi constă din mai multe trăsături – caracter, aspect fizic, inteligență, temperament, poziție socială etc. Unele din aceste componente sunt determinate genetic, altele sunt circumstanțiale. Aspectul fizic are un rol primordial în realizarea implicită a procesului de comunicare, iar  pielea și anexele ei, părul și unghiile, au funcții primare în această interacțiune. Atunci când pielea, părul și unghiile au de suferit se constată o labilitate psiho-emoțională ce duce la instalarea barierelor în comunicare, integrare și adaptare socială. Conștientizarea acestor probleme este esențială pentru adresarea la medicul dermatolog.

separator
DSC_5253

Părul, podoaba pe care o purtăm oriunde și oricând, pe cât de bine arată, pe atât este de sensibil, fiind afectat de diverse stări patologice ale organismului, de la dezechilibrele hormonale, maladiile autoimune, afecțiunile metabolice,  dieta precară, stresul cronic, precum și probleme care la moment nu pot fi diagnosticate.

Irina Batir

Irina Batir,
doctor triholog clinica Sancos

Dna Irina Batîr, medic dermatolog, menționează că în mod normal, se pierd zilnic în medie 100-150 de fire de păr. La depășirea acestui număr de câteva ori cu o durata de peste o lună, se constată alopecia, este necesară adresarea neîntârziată la medic.  Cele mai frecvente 3 afecțiuni care conduc la căderea părului sunt: alopecia androgenetică (inclusiv la femei), effluvium telogen și alopecia areata.

Alopecia androgenetică numită si alopecia de tip masculin, este mai frecventă la rasa albă şi este produsă de hormonii androgeni pe fondul unei predispoziții genetice. În această afecțiune este scurtat ciclul pilar pe seama fazei de creștere (anagen). Alopecia debutează, de regula, la 30-40 ani, prin pierderea progresivă a părului la nivelul regiunii fronto-temporale și în vertex. Tegumentele din zonele alopecice par mai subțiri datorită absenței bulbilor piloși. Foliculii produc păr terminal din ce în ce mai subțire pâna la înlocuirea completă cu păr de tip imatur (vellus). Alopecia androgenetică feminină reprezintă aproximativ 85% din cazurile de alopecie la femei, tipul de alopecie diferă de cel la bărbați: se produce o pierdere difuză a părului care afectează mai ales regiunea centrală a scalpului și mai puțin zona frontală. În declanșarea ei sunt implicați: sensibilitatea crescută a firului de păr la concentrații fiziologice de androgeni, producerea crescută de androgeni (ovar polichistic, sindromul adrenogenital), consumul de medicamente cu acțiune androgenică. Chiar și cu mijloace terapeutice actuale, rezultatele sunt modeste, şi depind foarte mult de începerea cât mai rapidă a tratamentului. Nu trebuie neglijată igiena părului, recomandându-se folosirea șamponului cu ketoconazol, seleniu, novo-phane (vit.E, vit.C, biotină, vit.B5, vit. PP, vit. B6). Tratamentul local se face cu minoxidil și loţiuni cu estrogeni, iar corticosteroizi topici pot fi folosiți o perioada scurtă pentru tratarea simptomelor asociate (mătreață, dermatita seboreică).

Alopecia difuză câştigată non-androgenetică (effluvium telogen) reprezintă căderea firelor de păr în mod difuz, ducând la rărirea podoabei capilare. Poate interveni în mai multe circumstanțe: după naștere; postabortum; în cazul tulburărilor endocrine, în mod special în disfuncții ale glandei tiroide, în diabetul zaharat, hiperprolactinemie, hipoestrogenemie; după stări febrile (peste 39 grade Celsius); anumite tratamente cu citostatice, anticoagulante, antimalarice, unele anticoncepționale; după intervenții chirurgicale traumatisante; afecțiuni hepatice severe, carențe nutriționale grave, deficit de fier, zinc, cupru, calciu, seleniu, magneziu, vitaminele A si C; alcoolosimul cronic şi malabsorbția; intoxicații cu săruri de arsenic, bismut, mercur; după agresiuni cosmetice când se urmăreşte modificarea culorii sau modificarea de durată a formei firului de păr; stresul puternic, instalarea anxietăţii, depresiuni psihice. Identificarea factorului producator este principială, pentru definirea tacticii de tratament. Inlăturarea acestui factor contribuie la vindecări spontane.

Alopecia areată (pelada) este o pierdere focală a părului, de obicei reversibilă, de cauza necunoscută, fiind cea mai importanta alopecie inflamatorie. Afectează copiii şi adulţii şi are o distribuţie egală pe sexe. Pelada este considerată o maladie autoimună pe teren genetic predispozant. Pot participa următorii factori: factorul imunologic – asociere cu alte boi cu substrat imun (vitiligo, tiroidita Hashimoto); factorul genetic – 20% sunt cazuri familiale; factorul psihic – pelada se instalează frecvent după un șoc psihic; disfuncţiile endocrine, indeosebi cele tiroidiene; tulburările microcirculaţiei locale; deficitul latent de zinc; focarele infecţioase (dentare, sinusale). Are loc o pierdere rapidă şi completă a firelor de păr, care conduce la plăci alopecice, rotund-ovalare, de 1-5 cm diametru. Se localizează pe scalp, barbă, sprancene şi rare ori în alte zone păroase ale corpului. Smulgerea cu uşurinţă, fără durere a perilor de la periferia plăcilor alopecice, este un semn de avansare al bolii. Un număr mic de cazuri (sub 10%) se însoţesc de modificări unghiale. Acestea pot precede sau coincide cu debutul alopeciei şi pot persista şi după remisia acesteia. Evoluţia bolii este imprevizibilă. Formele de alopecie cu pronostic nefavorabil sunt cele cu debut prepubertar, pelada cu plăci multiple, când sunt afectate genele, sprâncenele şi în cazurile când există interesari unghiale sau evoluţia peladei depăşeşte un an. În scop terapeutic se abordează factorii de fond, la specialiştii respectivi: afecţiunile renale, hepatice, tulburările endocrine, carențele nutriţionale, starea psihică. În tratamentul propriu-zis se aplică: vasodilatatoare sistemice şi topice, terapia cu vitamine și aminoacizi; alergeno-terapia de contact, crioterapia, revulsive locale.

Problemele menționate pot fi și trebuie depistate cât mai devreme, atunci când corecția terapeutică administrată de medicul dermatolog se dovedește mai eficientă, nu conduce la reacții adverse și este mai ieftină pentru pacient.

O soluţie ideală pentru un păr sănătos şi unghii ferme este gama de produse NOVOphane(ACM Franţa). Ea conţine:

  1. NOVOphane 60 capsule pentru unghii şi păr – supliment alimentar bogat în aminoacizi, vitamine şi oligoelemente. Favorizează creşterea şi vitalitatea părului şi unghiilor.
  2. NOVOphane Energizing sampon – un şampon energizant împotriva căderii părului, conţine substanţe active: vitaminele B5, B6, E, PP, biotină, panthenol, lauril sulfat de sodium.
  3. Novophane nail cream – este o cremă hidratantă pentru unghii. Conţine urea, ulei de migdale dulci, ceară de albine, vitamina E şi lecitină de soia. Este destinată unghiilor casante, uscate şi neregulate, hrăneşte şi hidratează unghiile. Datorită ingridientelor naturale va conferi unghiilor flexibilitate şi putere.
  4. NOVOphane şampon cheratoregulator pentru tratamentul dermatitei seboreice,  sebopsoriasisului, reacţiilor inflamatorii şi alergiei scalpului. Conţine pirocton olamin, zinc pzrithione, acid salicilic şi extract de jneapăn care au acţiune antimicotică şi bactericidă, antiinflamatorie şi antifungică, reducând descuamarea şi iritarea pielii scalpului, stopează căderea părului şi stimulează creşterea lui.
  5. NOVOphane loţiune contra căderii părului este un antioxidant puternic, protejând părul de acţiunea razelor solare şi stimulează creşterea părului.

Medic: „Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când corpul acumulează kilograme, inflamația este peste tot

Potrivit medicilor, ,,obezitatea nu este doar ce vedem în exterior”. Atunci când corpul acumulează kilograme peste kilograme, știm că inflamația există peste tot.

În tubul digestiv, vedem colonul atacat din toate direcțiile de această inflamație. Este unul dintre motivele pentru care există cea mai frecventă patologie la acest nivel.

„Nu s-a demonstrat care este exact factorul de risc, obezitatea sau sedentarismul, lipsa activității, sau ambele, nu știm dar sunt legate una de cealaltă”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie oncologică, București, conform protv.ro.

,,Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior. Când deschidem pacienții obezi, observăm că e foarte multă grăsime și în interior și această grăsime nu e sănătoasă. Intestinul funcționează mai greu cu atâta grăsime.

Un studiu recent din 2023 a arătat că rata de pacienți tineri diagnosticați cu cancer de colon sub vârsta de 50 a crescut cu 20%, și este dublu față de 1995, când s-a făcut ultimul studiu pe această temă”.

Obezitatea este o boală, care se tratează. Prin tratamentul acesteia, scade riscul bolilor legate de obezitate, inclusiv a bolilor colonului.

Protejăm colonul prin educație fizică, mers pe jos zilnic. În interiorul colonului, găsim mușchi netezi. Au o mișcare permanentă. Mișcarea lor e activată de mișcarea întregului corp.

„Mișcarea protejează împotriva cancerului. De ce? Țesuturile sunt bine vascularizate. Circulația fiind bună, aducem oxigen fiecărei celule și nu o ține în condiții de stres, ci în condiții normale. Aceasta e un lucru, care protejează celulele”, afirmă prof. dr. Schmitz Winnenthal, medic chirurgie oncologică.

Tot prevenție activă înseamnă fibrele din alimentație, conținute de vegetale. Constipația, care se prelungește, are nevoie de sfat medical. De asemenea, sângerările trebuie investigate.

Dar, chiar dacă, nu aveți simptome, colonul trebuie investigat de rutină, prin colonoscopie. Aceasta deoarece eventualele tumori nu dor. În timpul colonoscopiei de rutină, care se face cu sedare, se pot elimina polipi. Sunt formațiuni nepericuloase, dar pe care se formează peste 95% din cancerele de colon.

„La colonoscopie se poate identifica acel polip. Se îndepărtează cu totul în țesut sănătos și sub el rămâne o mică rană, care se închide. Se trimite apoi la anatomie patologică și se analizează cu microscopul”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chiurgie oncologică.

După ce am curățat colonul de toți polipii, eliminăm riscul pe următorii 5 pâna la 10 ani de cancer.

Cancerul de colon incipient se poate opera cu incizii de dimensiuni mici, se reia activitatea în două săptămâni după intervenție. Dacă îl scoatem la stadiu de polip, se pot elimina la colonoscopie, și eliminăm riscul de cancer și scapi și de operație”.

Polipii scoși în timpul colonoscopiei înseamnă prevenție împotriva cancerului de colon. Nu avem program național pentru cancerul de colon, așa că investigația se face de rutină doar la cerere.


Dacă vrei să abordezi și TU un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta pentru Yahoo Life.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

sursa

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

MakingOf Martie
Articolul anterior
Rochii în trend pentru primăvara-vara 2013! (40 foto)
Articolul următor