Unele probleme medicale care par inofensive pot ascunde boli grave, iar majoritatea oamenilor pot să subestimeze simple semne de durere sau iritaţie, ascunse în spatele unor boli serioase precum cancerul, se arată într-un studiu britanic publicat în revista PlosOne. Iată ce semne ar trebui să te îngrijoreze, dacă îşi fac apariţia:
Ganglioni măriți
Ganglionii măriți în volum, cu suprafața neregulată, aderenți între ei, imobili, duri pot fi semnul unei boli grave dacă sunt însoțiți de paloare, pierdere în greutate, lipsa poftei de mâncare, stare febrilă prelungită. În asemenea situații, trebuie să te prezinţi neapărat la medic.
Vănătăi sau sângerări care nu se opresc
Leucemia și unele tipuri de cancer pot afecta capacitatea organismului de a coagula sângele și de a transporta oxigen, ceea ce cauzează sângerari excesive și echimoze. Dacă ai observat că te învinețești excesiv în ultima vreme sau că vânătăile nu se vindecă în mod corespunzător, mergi la medic.
Modificări ale unghiilor
Unghiile tale sunt un excelent indicator al stării generale de sănătate, dacă observi o schimbare bruscă în textura sau culoarea unghiilor, este o idee bună să-i spui imediat medicului tău.
Schimbări la nivelul sânilor
- un nodul dur, de formă neregulată, dureros sau nedureros. În 70% din cazuri, motivul pentru care se solicită un examen medical al sânului este descoperirea, uneori accidentală, de către pacientă a unui nodul mamar. De regulă, aceşti noduli sunt mai mari de 2 cm;
- durerea prezentă la nivelul sânilor. Deși este un simptom rar la debut, în doar 8% dintre cazuri, este cel de-al doilea motiv de prezentare la consultul medical;
- modificări cutanate – pielea de deasupra nodulului este înroșită, îngroșată, cu pori dilatați, având aspectul de “coajă de portocală”, aderentă de nodul. Apariția pe pielea sânului a unei adâncituri, care cutează pielea din jur ori a unei ulcerații;
- mărirea neobișnuită de volum a unui sân;
- modificări ale conturului sânilor, atunci când te priveşti în oglindă;
- apariția unor scurgeri la nivelul mamelonului, frecvent cu sângerare locală;
- mameloane îndreptate în direcții asimetrice sau unul dintre ele retractat;
- apariția unor eczeme la nivelul areolelor mamare;
- palparea în axilă a unor noduli cu volum mărit, duri, uneori dureroși.
Schimbări la nivelul feței
Unii pacienți cu cancer la plămâni au remarcat umflarea feței sau înroșirea ei.
Răni, erupții ale pielii
Este o idee bună să te familiarizezi cu imaginea diferitelor tipuri de cancer de piele, precum melanom, carcinom bazocelular și carcinom cu celule scuamoase, şi examinează-ţi regulat pielea pentru a depista anomaliile care ar putea indica vreo problemă. Aceste anomalii includ noduli inexplicabili, leziuni care nu se vindecă sau devin cruste și sângerează ușor și erupții neobișnuite.