Această plantă este cel mai util medicament de pe pământ!

Este una dintre primele plante folosite din timpuri străvechi ca remediu pentru vindecare. Aceasta conţine compuşi bioactivi, flavonoide, tanine, saponine, pectine, calciu, vitamina A, C, K, având totodată proprietăţi anti-inflamatoare, anti-bacteriene, cicatrizante, imunostimulatoare. În limbajul popular, pătlagina mai este numită iarbă grasă, iarbă mare, iarba bubei sau mama pădurii.

separator

big_ee697602b5ae77aa42789eb47e6be693

Compuşii flavonoizi din pătlagină combat acţiunea alergenilor, virusurilor, bacteriilor şi celulelor tumorale. Alantoină, un alt compus organic stimulează creșterea celulelor, iar aucubina – protejează ficatul.

Cercetările științifice au demonstrat că pătlagina posedă efect antiinflamator, analgezic, antibiotic, cicatrizant și imunotonic. Cum foloseşti pătlagina?

Remediu împotriva ţânţarilor

Pentru ca are proprietăţi antiinflamatoare şi astringente, pătlagina poate fi zdrobită şi aplicată ca o cataplasmă direct pe zona înţepăturii de albină, de insecte, acnee, erupţii cutanate.

Balsam pentru căile respiratorii în tuse

Frunzele de pătlagină sunt un remediu expectorant şi emolient eficient, datorită conţinutului înalt de siliciu şi enzime, saponine, tanine. Infuzia de pătlagină este de mare ajutor în bronşită, tuse sau răceli. Vei regăsi pătlagina în compoziţia mai multor ceaiuri antibronşitice, alături de frunzele de podbal, sovârf, muguri de pin, ciuboţica cucului. Bătrânii vorbesc despre pătlagina ca despre o regină a plantelor medicinale.

maxresdefaubblt

7 remedii naturiste în durere de stomac

Cum se prepară ceaiul din frunze

Ceaiul din pătlagină, cel care calmează tusea, se prepară dintr-o lingură de frunze bine marunţite, peste care se toarnă 250ml de apă clocotită. Se acoperă 10-15 minute şi se îndulceşte cu miere de albine. Ceaiul se bea pe parcursul unei zile, câte o lingură la două ore. În caz de răceala, dureri în gât şi în piept, tuse, se pot bea 3-4 căni de ceai pe zi. Un alt mod este preparea ceaiului din frunze uscate: peste 1-2 linguriţe de frunze uscate şi mărinţite se adaugă 200 ml de apă fierbinte, se acoperă vasul şi se lasă la infuzat câteva minute. Se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se bea înghiţitură cu înghiţitură, timp de 10 – 15 minute.

Cum să-ţi modifici dieta, dacă ai colesterolul mărit?

Cicatrizant pentru mucoasa digestivă

Atât frunzele,  cât şi seminţele acestei plante ajută la vindecarea bolilor digestive. Datorită acţiunii cicatrizante, pătlagina este folosită şi în tratarea ulcerului stomacal. De asemenea, planta are şi proprietăţi procoagulante. Din frunze se pot prepara ceaiuri, frunzele pot fi adăugate la supe sau uscate şi presărate deasupra salatelor. Gargara cu infuzie din frunze de pătlagină este recomandată împotriva laringitelor şi afecţiunilor cavităţii bucale. Taninul conţinut în frunzele plantei are o acţiune antidiareică. Seminţele de pătlagină, dimpotrivă, au efect laxativ.Plantago mayor fresh leaves

Cum se foloseşte pătlagina

Frunzele de pătlagină nu au miros, însa au un gust amărui-acrişor şi trebuie culese atât timp cât planta este înflorită. Şi frunzele, şi florile se folosesc atât proaspete, cât şi uscate la umbră, în strat subţire. Cea mai cunoscută formă de consum a pătlaginei este ceaiul, însă planta poate fi folosită și în stare crudă.

Cea mai sănătoasă băutură pentru ficat. Ajută la regenerarea celulelor hepatice

Cum se prepară o tinctură de pătlagină

Puţini ştiu că pătlagina, sub formă de tinctură, preparată în casă primăvara din frunze tinere, tratează şi infecţiile urinare. Se umple un borcan cu frunze proaspete de pătlagină, fără a le îndesa, peste care se toarnă alcool alimentar, ţuică sau votcă, în aşa fel încât să le acopere. Vasul, bine închis, se lasă la macerat 15 zile, timp în care se agită de câteva ori pe zi. Apoi, se strecoară şi tinctura se păstrează la rece, în sticle mici, închise la culoare. Se iau câte 10-15 picături sau o linguriţă, diluată în apă, împotriva afecţiunilor. Tinctura diluată în apă se foloseşte şi sub formă de spălături bucale, gargare în stomatită, faringită, laringită, afte bucale.

IMG_0029-620x300w

Seminţele de pătlagină – remediu natural excelent pentru slăbit!

Semințele plantei sunt extrem de mici și se culeg mai greu  însă sunt pline de vitamine și substanțe nutritive. Se pot pune în mâncăruri sau salate, în aluaturi sau pot fi făcute făină. În comerţ poate fi găsită făină sau tărâțe de Psyllium, un nume care reprezintă nu altceva decât o varietate de pătlagină provenită din subcontinentul indian și care dezvoltă semințe ceva mai mari ca dimensiuni. Seminţele de pătlagină au efect laxativ, combat constipaţia şi reduc absorbţia grăsimilor şi carbohidraţilor din alimente la nivelul intestinului.03634

Părţile comestibile ale plantei

Frunzele, mugurii și florile sunt comestibile și pot fi preparate proaspete sau gătite în diverse modalități. Ca la multe plante, acestea sunt mai bune tinere. Frunzele și tulpinile mature devin fibroase pe măsură ce îmbătrânesc.

Ce să faci dimineața pentru scăderea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială, deseori, nu dă semne de avertizare, însă, dacă este lăsată necontrolată, poate afecta diferite părți ale corpului, inclusiv arterele, inima, creierul, rinichii, ochii și multe altele. Din fericire, există schimbări în stilul de viață pe care le poți face: „Încercarea acestor schimbări dimineața – când presiunea începe să crească, chiar înainte de a te trezi – este un moment deosebit de bun pentru a începe”, spune John Higgins, MD, cardiolog sportiv la McGovern Medical School de la UTHealth din Houston.

Dimineața este, de asemenea, momentul în care evenimentele cardiace cum ar fi accidentul vascular cerebral sau atacul de cord sunt mai probabil să se întâmple, adaugă dr. Higgins. Uneori, aceste probleme cardiace pot fi cauzate, parțial, de o tensiune arterială crescută dimineața.

Iată cele mai bune obiceiuri de dimineață pentru a scădea tensiunea arterială, indiferent dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune arterială sau vrei doar să menții inima sănătoasă.

Mai puțină cofeină

Ceașca ta de cafea de dimineață ar putea duce la niveluri nesănătoase ale tensiunii arteriale, mai ales dacă bei mai multe căni pe zi.

Acest lucru se datorează faptului că cofeina este un stimulent, care poate adăuga un stimulent în pasul tău, dar poate, de asemenea, să crească tensiunea arterială.

Deși motivul exact pentru care se întâmplă acest lucru este dezbătut, unii experți cred că se datorează faptului că poate bloca un hormon care ajută la lărgirea arterelor. Alții cred că se datorează faptului că poate determina glandele suprarenale să elibereze mai multă adrenalină, potrivit Clinicii Mayo.

„Două până la patru căni de cafea (aproximativ 200 până la 300 de miligrame de cofeină) vor crește de obicei tensiunea arterială cu aproximativ 8 mm Hg sistolică (adică, numărul de sus) și 6 mm Hg diastolică (adică, numărul de jos),” spune Dr. Higgins.

Veștile bune? Acest vârf nu durează de obicei mult. „Se stinge în aproximativ patru ore”, spune dr. Higgins.

Totuși, pentru a mneține tensiunea arterială stabilă de dimineață, începe ziua cu o ceașcă de cafea decofeinizată, spune el. Și dacă încă ți-e poftă de cofeină, așteaptă până dimineața târziu și bea o singură ceașcă.

Dacă ai antecedente de probleme cu inima sau hipertensiune arterială, discută cu medicul pentru a afla cât de multă cofeină poți consuma pe zi.

Mic dejun echilibrat

Ai obiceiul de a sari peste micul dejun? Lipsa acestei mese poate avea, de fapt, un efect major asupra tensiunii arteriale.

Săritul peste micul dejun este asociat cu hipertensiunea la adulți, conform unei meta-analize din martie 2022 din ‌International Journal of Hypertension‌‌.‌.

Și nu doar când mănânci, ci ‌și ce‌ mănânci este la fel de important. De exemplu, iaurt cu conținut scăzut de grăsimi cu nuci și fructe este un mic dejun grozav, echilibrat, care promovează o tensiune arterială mai bună din mai multe motive, spune dr. Higgins.

În primul rând, nucile sunt bogate în omega-3 sau grăsimi sănătoase. Doar o ceașcă de nuci (cum ar fi nucile, migdalele sau alunele) pe zi este legată de o reducere a tensiunii arteriale sistolice de până la 8 mm Hg, adaugă dr. Higgins. În plus, fructe precum kiwi, banana și portocale au fost asociate cu o tensiune arterială scăzută, spune el.

În plus, fructele și nucile sunt de obicei părți importante ale dietei DASH și ale dietei mediteraneene, ambele fiind bogate în alimente pe bază de plante și pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale în mod semnificativ, conform unei lucrări din august 2020 din „‌Kardiologia Polska”‌‌.

Fără zahar

De la gogoși la produse de patiserie și cereale, alimentele preferate pentru micul dejun pot fi, din păcate, umplute cu zaharuri adăugate. Și prea mult zahăr poate afecta tensiunea arterială.

„Mâncarea cu zahăr, în special sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, poate afecta căile din organism legate de hormonul aldosteron și peptida endotelină, care ajută ambele la reglarea tensiunii arteriale”, spune dr. Higgins.

În plus, „nivelurile ridicate de zahăr din sânge sunt asociate cu ateroscleroza (acumularea de plăci în arterele tale), ceea ce va duce la artere mai rigide și, în cele din urmă, la creșterea tensiunii arteriale”, spune dr. Higgins.

Pentru a preveni acest lucru, limitează cantitatea de zahăr adăugat pe care o consume și o bei în fiecare zi. Fii deosebit de atent când mănânci lucruri precum batoanele pentru micul dejun, iaurturi și cerealele, care au adesea îndulcitori adăugati. Pentru referință, orice aliment cu o valoare zilnică (DV) de 20% (sau mai mare) esteconsiderat un aliment bogat în zahăr, conform studiului Harvard T.H. realizat de Şcoala de Sănătate Publică Chan.

Zaharurile naturale din fructe și legume ‌nu‌ cresc tensiunea arterială, conform Dr. Higgins. Așa că poți consuma aceste alimente hrănitoare.

Exerciții în mod regulat

În timp ce un antrenament intens vă va face inima să bată și vă va crește temporar valorile tensiunii arteriale, exercițiile fizice dimineața sunt o modalitate excelentă de a susține o tensiune arterială sănătoasă în general.

Două ore și jumătate de exerciții aerobice de intensitate moderată (sau 75 de minute de exerciții aerobice de mare intensitate) și/sau antrenament de forță timp de 90 până la 150 de minute în fiecare săptămână pot scădea tensiunea arterială cu până la 5 mm Hg, spune dr. Higgins.

Meditează dimineața

A face corpul să se relaxeze, mai ales la începutul zilei,  poate avea un efect pozitiv asupra nivelului tensiunii arteriale. Acest lucru se poate realiza printr-o practică de meditație, potrivit Harvard Health Publishing.

De fapt, oamenii cu hipertensiune arterială ușoară care practică meditația bazată pe mindfulness s-a dovedit că și-au scăzut tensiunea arterială sistolică și diastolică în studii, potrivit University of Maryland Medical System.

Unul dintre motivele pentru care meditația funcționează în acest caz? Corpul tău este determinat să producă mai mult oxid nitric, care ajută la lărgirea vaselor de sânge, scăzând astfel tensiunea arterială, potrivit Harvard Health Publishing.

Poți folosi tehnici de meditație și respirație pentru a scădea tensiunea arterială în orice moment al zilei, dar meditația de dimineață poate fi deosebit de utilă pentru a-ți începe ziua cu un sentiment de calm, conform Dr. Higgins.

Dacă ești începător, stai  în liniște timp de cinci minute dimineața. Poți încerca să faci asta timp de 20 de minute, dar dacă nu ai timp, cinci minute vor fi suficiente.

Iată câțiva pași pentru o meditație bazată pe mindfulness, pentru a promova răspunsul de relaxare al corpului tău, conform Harvard Health Publishing:

Stai într-un loc liniștit, cu ochii închiși.

Relaxează-ți mușchii și repetă în tăcere un cuvânt, o frază, un sunet sau o scurtă rugăciune la alegerea ta, iar și iar.

Când gândurile rătăcite interferează (cum vor ele), lasă-le să vină și să plece și să revină la cuvântul, fraza sau sunetul care-ți ghidează meditația.

Sursa: Living Strong; clicksanatate.ro

Cancerul poate fi detectat după miros, ne spun medicii

Mirosul corpului poate fi un indicator folositor în depistarea anumitor tipuri de boli. Chiar și cancerul poat fi detectat după miros, spune un medic, și asta deoarece unele maladii determină organismul să producă substanțe specifice.

separator

Dermatologul rus Irina Skorogudaeva a explicat cum pot fi recunoscute bolile periculoase, precum cancerul, diabetul și bolile renale, după miros. Transpirația care miroase neobișnuit vorbește despre procesele distructive din organism, spune medicul.

De exemplu, în bolile oncologice, corpul emană un miros specific de ,,carne alterată”. În plus, temperatura corpului crește și apare transpirația accentuată ca mecanism de termoreglare.

Specialistul a explicat că acest lucru se datorează faptului că se produce „factorul de necroză tumorală”, cu ajutorul căruia organismul luptă împotriva creșterii maligne.

Medicul a mai menționat că, în caz de diabet, o persoană miroase a ,,mere putrezite și a acetonă”. Când insulina este insuficientă, glucoza nu intră în celule. Prin urmare, începe procesul de producere a energiei din grăsimi. Astfel se formează corpuri cetonice, care sunt transformate în acetonă.

Medicul a adăugat că în boli de ficat și rinichi – transpirația pacientului capătă miros de amoniac.



Medic: Cum putem reduce riscul de cancer colorectal

În ultimele decenii în țara noastră se atestă o creştere lentă, dar continuă a morbidităţii prin cancer colorectal. Anual, la nivel mondial, se inregistreaza peste 1,2 milioane de cazuri noi de cancer colorectal. Pentru conştientizarea riscului acestui tip de cancer, un medic, specialist în chirurgie coloproctologică, atrage atenţia asupra unor lucruri pe care orice adult ar trebui să le ştie.

1. Ce factori pot crește riscul de a dezvolta cancer colorectal?

Factorii principali de risc pentru dezvoltarea cancerului colorectal includ sedentarismul, supraponderalitatea, fumatul, dieta săracă în fibre, consumul de alcool, consumul excesiv de carne roșie, precum și consumul insuficient de fructe și legume, împreună cu predispoziția genetică, afirmă medicul austriac Alexis Freitas, consultant chirurg al Consiliului european de chirurgie/coloproctologie.

2. În cazul acestui timp de afecțiune, care sunt cele mai frecvente simptome?

Simptomele cancerului colorectal pot fi confundate cu simptomele altor afecțiuni, însă principalele indicii ale acestui tip de cancer sunt sângele în scaun și durerea abdominală, în special în stadiile avansate. Persoanele care prezintă aceste simptome trebuie să meargă la un control medical, deoarece durerile abdominale pot ascunde probleme grave de sănătate.

3. Când este cel mai des identificat acest tip de cancer?

Stadiul în care este depistat acest tip de cancer diferă de la țară la țară. În țările unde există un program de screening și pacienții vin regulat la investigații de prevenție, cum este colonoscopia, cancerul colorectal este depistat în stadii incipiente.

4. Ce analize sunt necesare pentru diagnosticare?

Principalele analize pe care le recomandăm sunt colonoscopia, CT/RMN (dacă colonoscopia nu este posibilă), teste histopatologice, teste de sânge și de scaun.

5. Cum putem reduce risul dezvoltării cancerului colorectal?

Ca să putem reduce riscul dezvoltării acestui cancer, trebuie să mergem la controlul anual, iar dacă am trecut de vârsta de 50 de ani recomandăm să fie făcut colonoscopia, la fiecare 5 ani sau în funcție de factorii de risc pe care îi avem.

6. Ce tratamente sunt recomandate pentru aceasă afecțiune?

Tratamentele recomandate acestui tip de cancer sunt: polipectomia endoscopică în primele stadii; chirurgia (chirurgie laparoscopică cu incideță unică, chirurgie laparoscopică, chirurgie convențională); radioterapia și chimioterapia. Acestea sunt cele reomandate în funcție de cât de avansată este boala.

sursa

A fost lansată ediția de primăvară a revistei „Nunta by Aura”. Cum a fost la evenimentul “La-la-la Lalele”
Articolul anterior
Atenţie! Primele semne de cancer apar pe piele
Articolul următor