Au refuzat sau nu părinţii să-i facă transfuzie de sânge copilului transportat în Turcia?

Zilele trecute mai multă lumea s-a mobilizat pentru a-l ajuta pe Roman Palamarciuc, copilul care se afla în comă cerebrală în urma unui accident rutier şi care a fost transportat cu succes la o clinică din Turcia, după ce spitale din Rusia, Germania şi România au refuzat să-l primească, invocând că copilul trebuia adus în primele 48 de ore.

separator

Astăzi, a apărut un articol pe jc.md în care se spune că de fapt părinţii au refuzat transfuzia de sânge din motive religioase, iar acest lucru i-a scăzut şansa de supravieţuire.

Iată ce scrie Jurnal de Chişinău în articolul “Din motive religioase, părinţii au refuzat să-i facă transfuzie de sânge, medicii dându-i copilului 0,01 procente şanse la viaţă”:

“Copilul a fost internat în secţia reanimare a spitalului din Râşcani, în stare foarte gravă. Tatăl său, medic de profesie, după câteva ore, a solicitat ca copilul său să fie transferat la Centrul Mamei şi Copilului (CMC). La internare medicii au avut o surpriză, părinţii refuzând orice fel de transfuzii. O sursă, care ne-a rugat să-i păstrăm identitatea, ne-a spus că medicii le-au cerut de câteva ori părinţilor să le permită să-i facă transfuzii, însă aceştia au refuzat, iar starea copilului s-a agravat. Medicul Vasile Tomuz de la CMC a declarat pentru JURNAL de Chişinău că părinţii au refuzat orice fel de transfuzie, semnând actele necesare. „Da, aşa a fost din start, acum aşteptăm o minune, însă şansele copilului sunt de 0,01 procente. El este conectat la aparate”, a adăugat medicul.

Solicitat de JURNAL de Chişinău, Eduard Palamarciuc a spuns că medicii încearcă să dea vina pe ei. „Nu este adevărat că am refuzat transfuzia. Din start ne-au spus că se poate face şi fără transfuzii, dar nu că am refuzat. Câteva zile mai târziu i-au pus nişte sânge căci analizele nu erau bune şi nu am fost împotrivă. Da, noi am semnat nişte acte. Eu am o altă întrebare la medici: de ce l-au lăsat fără mască de oxigen o zi întreagă? Acum, când starea copilului s-a agravat, dau vina pe noi. Ei vor să se spele pe mâini. Nici cei de la Râşcani nu i-au făcut măcar o simplă intubare”.

Dus în Turcia şi întors la cererea părinţilor
La 12 zile de la accident, la insistenţa unei persoane cu suflet mare, o clinică din Turcia a dat acordul să-l primească. Până atunci mai multe spitale din România, Rusia şi Germania au refuzat, invocând că trebuia adus în primele 48 de ore. Medicii turci, după mai multe investigaţii i-au descoperit şi o pneumonie bilaterală. Medicul Ali Sirikci le-a explicat părinţilor că există foarte puţine şanse de recuperare, din cauza că au ajuns prea târziu la ei, dar şanse totuşi existau. Părinţii au hotărât să se întoarcă în ţară şi spun că nu mai există nicio şansă. „Am cheltuit 30 de mii de dolari pentru clinica din Turcia, dar niciun rezultat, acum trebuie să întorc aceşti bani, medicii ne-au spus că copilul nostru nu are nicio şansă”, ne spune tatăl copilului. Ali Sirikci a declarat pentru ziarul nostru că şi el a auzit că părinţii au refuzat transfuzia. „Eu le-am explicat după investigaţii că au ajuns prea târziu, ei au luat decizia să se întoarcă în ţară, să nu mai aibă cheltuieli în plus şi să facă înmormântarea în Moldova”, a menţionat medicul din Turcia.”, scrie jc.md

Mirela Istrati, o rudă de-a familiei Palamarciu, a scris pe pagina ei de facebook precum că nu ar fi adevărată această informaţie.

“Dragi oameni,cei ce ne-ati ajutat,si toti ceilalti !!!!!Nu fiti naivi !!!!!Carolina daca ar fi fost o femeie desteapta ar fi intrebat de medici,de ce pacientul dat,Palamarciuc Roman,a avut nevoie de singe ????El interventii chirurgicale n-a suferit,leziuni corporale-n-a avut decit putin pe fata,care se vede si pe poze…..fracturi-nici una,absolut !!!!!!Pentru ce atunci iar fi fost necesara perfuzia de singe ???

Nu neg ca unchiul meu e in alta credinta,si nici faptul ca a semnat ca este contra perfuziei de singe.Insa atasezmai jos documentul in care refuza si unde este bifata exceptia,ca in caz ca medicii vad ca starea lui se agraveaza si are nevoie neaparat de perfuzie,sa-i contacteze pe parinti si ei vor revizui decizia !!!!Eu sunt Crestin Ortodox,si mi-e frica de Dumnezeu,dar nu inteleg de ce se tem medicii ????????????????

12745437_947732398625746_401729851764724279_n12717819_947732441959075_968229033976230108_n

Din prima zi am fost alaturi de parinti si alaturi de verisorul meu,urmarind toate schimbarile si spre bine si spre rau !!
Dupa primele zile,Romca reactiona la voce,cind am vorbit cu el m-a strins de miina,atunci cind medicii ii curateau cavitatea bucala si-l durea el ridica miina incercind sa se apere,lacrima la durere si se incorda.Analizele de singe o sa le mai atasez inca o data pe cele din primele zile,cine intelege in analize va rog sa comentati,totul era absolul norma,ca la un om sanatos !La a 7-a zi,medicul neurolog s-a apropiat de mama baiatului,si i-a spus ca déjà respira mai mult el decit aparatul DAR inca mai trebuie sa stea conectat ca sa nu incarce creerul.Dupa ce a plecat medicul a venit doamna Reanimatolog care a decis sa il deconecteze.Fara oxigenare artificiala copilul a stat aproape 24 de ore.Dimineata la ora 5 am fost telefonati de medici precum ca Romca a avut abces si starea lui s-a agravat foarte mult.In aceiasi zi ia fost facuta o alta tomografie unde au depistata ca cerebelul a coborit cu aproximativ 5-6 mm si apasa centrul respirator,atunci el a incetat sa mai respire singur,a fost reintubat si 100 %respira doar aparatul,si de miscat nu se mai misca. Din cauza edemului,creierul contiua sa creasca in volum deplasind cerebelul spre centrul cardiac si blocind alimentarea creierului cu singe !Atunci parintii,impreuna cu mine,n-am putut da miinele in jos si am incercat sa cautam alte metode,alti medici,alte clinici !!Insa nimeni nu vroiau sa se apuce de asa caz,afirmind ca e prea tirziu,e prea grava starea lui si e prea periculos de intervenit chirurgical ACUMA!!!!!!!!!Nu am vrut sa scoatem la iveala toate detaliile si n-am avut de gind sa invinuim pe nimeni pina cind medicii n-au incercat sa se apere,atacind !!!!

N-eam consultat, nu cu multi medici,dar cu FOARTE MULTI,atit din tara cit si de peste hotare care ne-au explicat ca plaminii trebuiau antrenati(sa deconectezte aparatul pentru 30 min->1 h->2 si asa mai departe DAR NICI INTR-UN CAZ IN MODUL EFECTUAT DE DOAMNA REANIMATOLOG)
DUMNEZEU VEDE,DUMNEZEU JUDECA !!!!!”, a scris Mirela Istrati.

Încă o moldovenacă a murit din cauza complicaţiilor gripale
Articolul anterior
Nicoleta Nucă, cu mustață! Cum l-a mimat moldoveanca pe Liviu Vasilică!
Articolul următor
Alte articole interesante