Au refuzat sau nu părinţii să-i facă transfuzie de sânge copilului transportat în Turcia?

Zilele trecute mai multă lumea s-a mobilizat pentru a-l ajuta pe Roman Palamarciuc, copilul care se afla în comă cerebrală în urma unui accident rutier şi care a fost transportat cu succes la o clinică din Turcia, după ce spitale din Rusia, Germania şi România au refuzat să-l primească, invocând că copilul trebuia adus în primele 48 de ore.

separator

Astăzi, a apărut un articol pe jc.md în care se spune că de fapt părinţii au refuzat transfuzia de sânge din motive religioase, iar acest lucru i-a scăzut şansa de supravieţuire.

Iată ce scrie Jurnal de Chişinău în articolul “Din motive religioase, părinţii au refuzat să-i facă transfuzie de sânge, medicii dându-i copilului 0,01 procente şanse la viaţă”:

“Copilul a fost internat în secţia reanimare a spitalului din Râşcani, în stare foarte gravă. Tatăl său, medic de profesie, după câteva ore, a solicitat ca copilul său să fie transferat la Centrul Mamei şi Copilului (CMC). La internare medicii au avut o surpriză, părinţii refuzând orice fel de transfuzii. O sursă, care ne-a rugat să-i păstrăm identitatea, ne-a spus că medicii le-au cerut de câteva ori părinţilor să le permită să-i facă transfuzii, însă aceştia au refuzat, iar starea copilului s-a agravat. Medicul Vasile Tomuz de la CMC a declarat pentru JURNAL de Chişinău că părinţii au refuzat orice fel de transfuzie, semnând actele necesare. „Da, aşa a fost din start, acum aşteptăm o minune, însă şansele copilului sunt de 0,01 procente. El este conectat la aparate”, a adăugat medicul.

Solicitat de JURNAL de Chişinău, Eduard Palamarciuc a spuns că medicii încearcă să dea vina pe ei. „Nu este adevărat că am refuzat transfuzia. Din start ne-au spus că se poate face şi fără transfuzii, dar nu că am refuzat. Câteva zile mai târziu i-au pus nişte sânge căci analizele nu erau bune şi nu am fost împotrivă. Da, noi am semnat nişte acte. Eu am o altă întrebare la medici: de ce l-au lăsat fără mască de oxigen o zi întreagă? Acum, când starea copilului s-a agravat, dau vina pe noi. Ei vor să se spele pe mâini. Nici cei de la Râşcani nu i-au făcut măcar o simplă intubare”.

Dus în Turcia şi întors la cererea părinţilor
La 12 zile de la accident, la insistenţa unei persoane cu suflet mare, o clinică din Turcia a dat acordul să-l primească. Până atunci mai multe spitale din România, Rusia şi Germania au refuzat, invocând că trebuia adus în primele 48 de ore. Medicii turci, după mai multe investigaţii i-au descoperit şi o pneumonie bilaterală. Medicul Ali Sirikci le-a explicat părinţilor că există foarte puţine şanse de recuperare, din cauza că au ajuns prea târziu la ei, dar şanse totuşi existau. Părinţii au hotărât să se întoarcă în ţară şi spun că nu mai există nicio şansă. „Am cheltuit 30 de mii de dolari pentru clinica din Turcia, dar niciun rezultat, acum trebuie să întorc aceşti bani, medicii ne-au spus că copilul nostru nu are nicio şansă”, ne spune tatăl copilului. Ali Sirikci a declarat pentru ziarul nostru că şi el a auzit că părinţii au refuzat transfuzia. „Eu le-am explicat după investigaţii că au ajuns prea târziu, ei au luat decizia să se întoarcă în ţară, să nu mai aibă cheltuieli în plus şi să facă înmormântarea în Moldova”, a menţionat medicul din Turcia.”, scrie jc.md

Mirela Istrati, o rudă de-a familiei Palamarciu, a scris pe pagina ei de facebook precum că nu ar fi adevărată această informaţie.

“Dragi oameni,cei ce ne-ati ajutat,si toti ceilalti !!!!!Nu fiti naivi !!!!!Carolina daca ar fi fost o femeie desteapta ar fi intrebat de medici,de ce pacientul dat,Palamarciuc Roman,a avut nevoie de singe ????El interventii chirurgicale n-a suferit,leziuni corporale-n-a avut decit putin pe fata,care se vede si pe poze…..fracturi-nici una,absolut !!!!!!Pentru ce atunci iar fi fost necesara perfuzia de singe ???

Nu neg ca unchiul meu e in alta credinta,si nici faptul ca a semnat ca este contra perfuziei de singe.Insa atasezmai jos documentul in care refuza si unde este bifata exceptia,ca in caz ca medicii vad ca starea lui se agraveaza si are nevoie neaparat de perfuzie,sa-i contacteze pe parinti si ei vor revizui decizia !!!!Eu sunt Crestin Ortodox,si mi-e frica de Dumnezeu,dar nu inteleg de ce se tem medicii ????????????????

12745437_947732398625746_401729851764724279_n12717819_947732441959075_968229033976230108_n

Din prima zi am fost alaturi de parinti si alaturi de verisorul meu,urmarind toate schimbarile si spre bine si spre rau !!
Dupa primele zile,Romca reactiona la voce,cind am vorbit cu el m-a strins de miina,atunci cind medicii ii curateau cavitatea bucala si-l durea el ridica miina incercind sa se apere,lacrima la durere si se incorda.Analizele de singe o sa le mai atasez inca o data pe cele din primele zile,cine intelege in analize va rog sa comentati,totul era absolul norma,ca la un om sanatos !La a 7-a zi,medicul neurolog s-a apropiat de mama baiatului,si i-a spus ca déjà respira mai mult el decit aparatul DAR inca mai trebuie sa stea conectat ca sa nu incarce creerul.Dupa ce a plecat medicul a venit doamna Reanimatolog care a decis sa il deconecteze.Fara oxigenare artificiala copilul a stat aproape 24 de ore.Dimineata la ora 5 am fost telefonati de medici precum ca Romca a avut abces si starea lui s-a agravat foarte mult.In aceiasi zi ia fost facuta o alta tomografie unde au depistata ca cerebelul a coborit cu aproximativ 5-6 mm si apasa centrul respirator,atunci el a incetat sa mai respire singur,a fost reintubat si 100 %respira doar aparatul,si de miscat nu se mai misca. Din cauza edemului,creierul contiua sa creasca in volum deplasind cerebelul spre centrul cardiac si blocind alimentarea creierului cu singe !Atunci parintii,impreuna cu mine,n-am putut da miinele in jos si am incercat sa cautam alte metode,alti medici,alte clinici !!Insa nimeni nu vroiau sa se apuce de asa caz,afirmind ca e prea tirziu,e prea grava starea lui si e prea periculos de intervenit chirurgical ACUMA!!!!!!!!!Nu am vrut sa scoatem la iveala toate detaliile si n-am avut de gind sa invinuim pe nimeni pina cind medicii n-au incercat sa se apere,atacind !!!!

N-eam consultat, nu cu multi medici,dar cu FOARTE MULTI,atit din tara cit si de peste hotare care ne-au explicat ca plaminii trebuiau antrenati(sa deconectezte aparatul pentru 30 min->1 h->2 si asa mai departe DAR NICI INTR-UN CAZ IN MODUL EFECTUAT DE DOAMNA REANIMATOLOG)
DUMNEZEU VEDE,DUMNEZEU JUDECA !!!!!”, a scris Mirela Istrati.

Ceaiul care ameliorează insomniile și anxietatea

Tot mai multe persoane se confruntă cu insomniile. Lipsa somnului poate declanșa diferite boli și dezechilibre în organism, motiv pentru care insomnia trebuie tratată cât mai repede, scrie doctorulzilei.ro.

Insomniile pot avea diferite cauze, de la probleme de sănătate la anxietate. În prezent, programul încărcat și grijile de zi cu zi sunt principalele cauze ale insomniilor.

Somnul este esențial pentru sănătate. În timpul odihnei, organismul se regenerează la nivel celular și pornește pregătește toate funcțiile organismului pentru o noua zi.

De asemenea, somnul este foarte important pentru sistemul imunitar. Fără odihnă, corpul este vulnerabil în fața bolilor și agenților patogeni.

Deși există o multitudine de produse farmaceutice pentru tratarea insomniilor, acestea sunt însoțite, adesea, de reacții adverse.

În acest caz, pentru rezultate optime, este indicat să încerci și câteva tratamente naturale, pe bază de ceaiuri și plante care au proprietăți calmante.

Ceaiul pentru insomnie recomandat de Ovidiu Bojor

Ovidiu Bojor, doctor farmacist şi membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, recomandă ceaiul cu rădăcini uscate de valeriană. Specialistul susține că planta alungă insomniile fără a provoca efecte secundare neplăcute, precum multe alte medicamente găsite în comerț.

Valeriana, un aliat de nădejde

”Valeriana este un sedativ bând, vă ajută să adormiți ușor și nu are efecte secundare, precum barbituricele”,

spune profesorul Ovidiu Bojor.

Ale ceaiuri eficiente

Pe lângă un ceai de valeriană deja cunoscut în medicina alternativă, doctorul recomandă și ceaiul cu flori de tei și levănțică.

Lavanda este folosită în multe produse destinate relaxării, de la bețișoare parfumate, uleiuri esențiale până la sare de baie. Astfel, putem folosi pe lângă ceai și un ulei de lavandă pentru a scăpa de stres, anxietate și insomnii.

”Un ceai sedativ bun este şi cel în care aţi combinat flori şi frunze de păducel cu «talpa gâştii» ori cel în care amestecaţi flori de levănţică şi flori de tei“, adaugă profesorul Ovidiu Bojor.

Absorbante sau cupa menstruală? Ce recomandă medicul ginecolog Angela Stratulat

Absorbante, tampoane igienice, cupe menstruale – la ora actuală există o varietate largă de produse pentru igiena intimă în timpul menstruației. În timp ce tot mai multe femei optează pentru cupa menstruală, sunt persoane care încă nu s-au decis să folosească colectorul de forma unui mic păhărel care se introduce în vagin pentru a colecta lichidul menstrual. Totuși, care sunt cele mai sigure produse de igienă, conform specialiștilor?

Iată ce recomandă medicul ginecolog-oncolog Angela Stratulat.

”Eu recomand mereu absorbantele de unică folosință care se aruncă, pentru că este cel mai fiziologic mod de a te îngriji în perioada dată. Nu spun categoric că tampoanele sau cupa menstruală nu pot fi folosite, dar nu le recomand. În vagin este întuneric, umed, cald, deci e un loc numai bun de crescut bacterii. Este demonstrat că folosirea tampoanelor comportă un risc de dezvoltare a sindromului șocului toxic. Cupa este echivalentă tamponului”, a menționat medicul în cadrul emisiunii Fără Protocol.

Producătorii de cupe menstruale susțin că acestea pot fi ținute în vagin până la 8 ore.

”Nu ținem nimic în vagin mai mult de 4 ore. Chiar și tampoanele sterile administrate în secție de către doctor sunt schimbate de câteva ori, din patru în patru ore. La fel și absorbantele trebuie schimbate peste 4 ore, nu mai rar. În ceea ce privește cupa menstruală, la modul în care este prezentată, având o capacitate mai mare, la o plasare corectă și o alegere corectă a dimensiunii, poate sta 8-12 ore. Îmi pare un timp excesiv de lung și consider că implică un risc crescut de infecții”, a declarat ginecologul Angela Stratulat.

Despre avantajul ecologic al reutilizării cupei menstruale. ”Bineînțeles că trebuie să protejăm mediul, dar nu cu prețul sănătății proprii”, mai spune medicul.

,,Eu mereu spun: renunțați la un pet de apă, nu folosiți paiurile din plastic, prin alte metode, dar nu cu prețul sănătății proprii. Cupa menstruală, pur tehnic, îmi apar mai multe momente care pot cauza incomodități, cu toate că femeile care le folosesc sunt mulțumite. Trebuie să te înveți să o inserezi corect fără ca să lezezi colul uterin, apoi trebuie extrasă – asta înseamnă că faci manipulări vaginale de câteva ori pe zi – introduci degetele, iar mâinile trebuie spălate. Sângele trebuie aruncat, iar cupa trebuie spălată și sterilizată la fiecare folosire, adică trebuie fiartă. Mie îmi pare că noi ne complicăm. Până la urmă e alegerea femeii”, a subliniat specialista.

Prin urmare, medicul le recomandă femeilor să folosească absorbantele și să le schimbe o dată la patru ore.

Alimente afrodiziace! Mămăliga și usturoiul stimulează poftele sexuale

Doctorul român Mihaela Bilic a explicat, în cadrul unri emisiuni care sunt alimentele cu proprietăți afrodiziace. Printre acestea, și banala mămăligă este un aliment care stimulează impulsurile sexuale, nu doar stridiile.

Există alimente capabile să stimuleze dorința sexuală și să crească potența? Poate că da. Important este să credem în ele. În final, orice aliment poate trezi dorința sexuală, atunci când este pus într-un decor adecvat și consumat împreună cu partenerul potrivit. 
 

1. Stridiile


 Pe primul loc sunt stridiile, faimoase tocmai pentru puterea lor afrodisiacă. Casanova consuma zilnic 40 de astfel de scoici. Secretul lor? Concentrația mare de zinc care stimulează producția de testosteron și dopamină, dar și conținutul de steroli, materia primă pentru sinteza de hormoni sexuali.

2. Țelina


Pe locul 2 avem un produs mai puțin sofisticat, țelina. Românii au dedicat țelina lui Pluton, zeul sexului și al infernului. Care este ingredientul ei miraculos? Conține androsteron, un hormon sexual care se elimină prin transpirație și conferă pielii un miros particular, excitant pentru sexul opus. Sunt celebrii feromoni esențiali în atracția sexuală.

3. Ciocolata 


Pe locul 3 avem ciocolata care, se știe, induce stare de bine și stimulează eliberarea de endorfine. Pulberea de cacao conține amine cu proprietăți stimulante și energizante.

4. Cafeaua


Și cafeaua trebuie inclusă în acest clasament, consumul zilnic de cafea permite o viață sexuală activă și după vârsta de 60 de ani. Este meritul cafeinei, o substanță cu efect stimulator pentru sistemul nervos circulator respirator și digestiv.

5. Usturoiul

Urmează usturoiul, recunoscut pentru efectul pozitiv asupra sistemului cardiovascular. Substanța activă este alicina care fluidifică sângele, scade riscul de ateroscleroză și reduce tensiunea arterială. Usturoiul determină eliberarea de oxid nitric, substanța activă prezentă și în celebrele pastile albastre pentru impotență.

6. Vinul


Legătura dintre vin și sexualitate nu e foarte clară, singurul argument ar fi efectul de relaxare. Este de ajutor pentru cei inhibați și timizi, dar atenție la doză. 1-2 pahare au efect benefic, însă excesul de alcool induce somnolență, înmoaie mintea și corpul.

7. Mămăligă

Poate n-ați bănuit niciodată, dar banala mămăligă crește sexualitatea și libidoul. O alimentație bogată în porumb scade producția de serotonină și crește sinteza de dopamină, cu efect de stimulare și excitare.

8. Căpșuni, fructe de pădure și kiwi

Semințele mici din căpșuni fructe de pădure sau kiwi sunt bănuite că ar declanșa sinteza de feromoni și ar avea efect afrodisiac.

9. Ghimbir și hrean

Cât despre condimente, ele exercită un rol direct asupra funcției sexuale prin intermediul substanțelor iritante și excitante din compoziție. De la ardei iute ghimbir și hrean până la nucșoară șofran și scorțișoară, tot ce stimulează mirosul și gustul ne face să avem și chef de viață’ a dezvăluit medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Încă o moldovenacă a murit din cauza complicaţiilor gripale
Articolul anterior
Nicoleta Nucă, cu mustață! Cum l-a mimat moldoveanca pe Liviu Vasilică!
Articolul următor