Au refuzat sau nu părinţii să-i facă transfuzie de sânge copilului transportat în Turcia?

Zilele trecute mai multă lumea s-a mobilizat pentru a-l ajuta pe Roman Palamarciuc, copilul care se afla în comă cerebrală în urma unui accident rutier şi care a fost transportat cu succes la o clinică din Turcia, după ce spitale din Rusia, Germania şi România au refuzat să-l primească, invocând că copilul trebuia adus în primele 48 de ore.

separator

Astăzi, a apărut un articol pe jc.md în care se spune că de fapt părinţii au refuzat transfuzia de sânge din motive religioase, iar acest lucru i-a scăzut şansa de supravieţuire.

Iată ce scrie Jurnal de Chişinău în articolul “Din motive religioase, părinţii au refuzat să-i facă transfuzie de sânge, medicii dându-i copilului 0,01 procente şanse la viaţă”:

“Copilul a fost internat în secţia reanimare a spitalului din Râşcani, în stare foarte gravă. Tatăl său, medic de profesie, după câteva ore, a solicitat ca copilul său să fie transferat la Centrul Mamei şi Copilului (CMC). La internare medicii au avut o surpriză, părinţii refuzând orice fel de transfuzii. O sursă, care ne-a rugat să-i păstrăm identitatea, ne-a spus că medicii le-au cerut de câteva ori părinţilor să le permită să-i facă transfuzii, însă aceştia au refuzat, iar starea copilului s-a agravat. Medicul Vasile Tomuz de la CMC a declarat pentru JURNAL de Chişinău că părinţii au refuzat orice fel de transfuzie, semnând actele necesare. „Da, aşa a fost din start, acum aşteptăm o minune, însă şansele copilului sunt de 0,01 procente. El este conectat la aparate”, a adăugat medicul.

Solicitat de JURNAL de Chişinău, Eduard Palamarciuc a spuns că medicii încearcă să dea vina pe ei. „Nu este adevărat că am refuzat transfuzia. Din start ne-au spus că se poate face şi fără transfuzii, dar nu că am refuzat. Câteva zile mai târziu i-au pus nişte sânge căci analizele nu erau bune şi nu am fost împotrivă. Da, noi am semnat nişte acte. Eu am o altă întrebare la medici: de ce l-au lăsat fără mască de oxigen o zi întreagă? Acum, când starea copilului s-a agravat, dau vina pe noi. Ei vor să se spele pe mâini. Nici cei de la Râşcani nu i-au făcut măcar o simplă intubare”.

Dus în Turcia şi întors la cererea părinţilor
La 12 zile de la accident, la insistenţa unei persoane cu suflet mare, o clinică din Turcia a dat acordul să-l primească. Până atunci mai multe spitale din România, Rusia şi Germania au refuzat, invocând că trebuia adus în primele 48 de ore. Medicii turci, după mai multe investigaţii i-au descoperit şi o pneumonie bilaterală. Medicul Ali Sirikci le-a explicat părinţilor că există foarte puţine şanse de recuperare, din cauza că au ajuns prea târziu la ei, dar şanse totuşi existau. Părinţii au hotărât să se întoarcă în ţară şi spun că nu mai există nicio şansă. „Am cheltuit 30 de mii de dolari pentru clinica din Turcia, dar niciun rezultat, acum trebuie să întorc aceşti bani, medicii ne-au spus că copilul nostru nu are nicio şansă”, ne spune tatăl copilului. Ali Sirikci a declarat pentru ziarul nostru că şi el a auzit că părinţii au refuzat transfuzia. „Eu le-am explicat după investigaţii că au ajuns prea târziu, ei au luat decizia să se întoarcă în ţară, să nu mai aibă cheltuieli în plus şi să facă înmormântarea în Moldova”, a menţionat medicul din Turcia.”, scrie jc.md

Mirela Istrati, o rudă de-a familiei Palamarciu, a scris pe pagina ei de facebook precum că nu ar fi adevărată această informaţie.

“Dragi oameni,cei ce ne-ati ajutat,si toti ceilalti !!!!!Nu fiti naivi !!!!!Carolina daca ar fi fost o femeie desteapta ar fi intrebat de medici,de ce pacientul dat,Palamarciuc Roman,a avut nevoie de singe ????El interventii chirurgicale n-a suferit,leziuni corporale-n-a avut decit putin pe fata,care se vede si pe poze…..fracturi-nici una,absolut !!!!!!Pentru ce atunci iar fi fost necesara perfuzia de singe ???

Nu neg ca unchiul meu e in alta credinta,si nici faptul ca a semnat ca este contra perfuziei de singe.Insa atasezmai jos documentul in care refuza si unde este bifata exceptia,ca in caz ca medicii vad ca starea lui se agraveaza si are nevoie neaparat de perfuzie,sa-i contacteze pe parinti si ei vor revizui decizia !!!!Eu sunt Crestin Ortodox,si mi-e frica de Dumnezeu,dar nu inteleg de ce se tem medicii ????????????????

12745437_947732398625746_401729851764724279_n12717819_947732441959075_968229033976230108_n

Din prima zi am fost alaturi de parinti si alaturi de verisorul meu,urmarind toate schimbarile si spre bine si spre rau !!
Dupa primele zile,Romca reactiona la voce,cind am vorbit cu el m-a strins de miina,atunci cind medicii ii curateau cavitatea bucala si-l durea el ridica miina incercind sa se apere,lacrima la durere si se incorda.Analizele de singe o sa le mai atasez inca o data pe cele din primele zile,cine intelege in analize va rog sa comentati,totul era absolul norma,ca la un om sanatos !La a 7-a zi,medicul neurolog s-a apropiat de mama baiatului,si i-a spus ca déjà respira mai mult el decit aparatul DAR inca mai trebuie sa stea conectat ca sa nu incarce creerul.Dupa ce a plecat medicul a venit doamna Reanimatolog care a decis sa il deconecteze.Fara oxigenare artificiala copilul a stat aproape 24 de ore.Dimineata la ora 5 am fost telefonati de medici precum ca Romca a avut abces si starea lui s-a agravat foarte mult.In aceiasi zi ia fost facuta o alta tomografie unde au depistata ca cerebelul a coborit cu aproximativ 5-6 mm si apasa centrul respirator,atunci el a incetat sa mai respire singur,a fost reintubat si 100 %respira doar aparatul,si de miscat nu se mai misca. Din cauza edemului,creierul contiua sa creasca in volum deplasind cerebelul spre centrul cardiac si blocind alimentarea creierului cu singe !Atunci parintii,impreuna cu mine,n-am putut da miinele in jos si am incercat sa cautam alte metode,alti medici,alte clinici !!Insa nimeni nu vroiau sa se apuce de asa caz,afirmind ca e prea tirziu,e prea grava starea lui si e prea periculos de intervenit chirurgical ACUMA!!!!!!!!!Nu am vrut sa scoatem la iveala toate detaliile si n-am avut de gind sa invinuim pe nimeni pina cind medicii n-au incercat sa se apere,atacind !!!!

N-eam consultat, nu cu multi medici,dar cu FOARTE MULTI,atit din tara cit si de peste hotare care ne-au explicat ca plaminii trebuiau antrenati(sa deconectezte aparatul pentru 30 min->1 h->2 si asa mai departe DAR NICI INTR-UN CAZ IN MODUL EFECTUAT DE DOAMNA REANIMATOLOG)
DUMNEZEU VEDE,DUMNEZEU JUDECA !!!!!”, a scris Mirela Istrati.

Medic: „Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când corpul acumulează kilograme, inflamația este peste tot

Potrivit medicilor, ,,obezitatea nu este doar ce vedem în exterior”. Atunci când corpul acumulează kilograme peste kilograme, știm că inflamația există peste tot.

În tubul digestiv, vedem colonul atacat din toate direcțiile de această inflamație. Este unul dintre motivele pentru care există cea mai frecventă patologie la acest nivel.

„Nu s-a demonstrat care este exact factorul de risc, obezitatea sau sedentarismul, lipsa activității, sau ambele, nu știm dar sunt legate una de cealaltă”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie oncologică, București, conform protv.ro.

,,Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior. Când deschidem pacienții obezi, observăm că e foarte multă grăsime și în interior și această grăsime nu e sănătoasă. Intestinul funcționează mai greu cu atâta grăsime.

Un studiu recent din 2023 a arătat că rata de pacienți tineri diagnosticați cu cancer de colon sub vârsta de 50 a crescut cu 20%, și este dublu față de 1995, când s-a făcut ultimul studiu pe această temă”.

Obezitatea este o boală, care se tratează. Prin tratamentul acesteia, scade riscul bolilor legate de obezitate, inclusiv a bolilor colonului.

Protejăm colonul prin educație fizică, mers pe jos zilnic. În interiorul colonului, găsim mușchi netezi. Au o mișcare permanentă. Mișcarea lor e activată de mișcarea întregului corp.

„Mișcarea protejează împotriva cancerului. De ce? Țesuturile sunt bine vascularizate. Circulația fiind bună, aducem oxigen fiecărei celule și nu o ține în condiții de stres, ci în condiții normale. Aceasta e un lucru, care protejează celulele”, afirmă prof. dr. Schmitz Winnenthal, medic chirurgie oncologică.

Tot prevenție activă înseamnă fibrele din alimentație, conținute de vegetale. Constipația, care se prelungește, are nevoie de sfat medical. De asemenea, sângerările trebuie investigate.

Dar, chiar dacă, nu aveți simptome, colonul trebuie investigat de rutină, prin colonoscopie. Aceasta deoarece eventualele tumori nu dor. În timpul colonoscopiei de rutină, care se face cu sedare, se pot elimina polipi. Sunt formațiuni nepericuloase, dar pe care se formează peste 95% din cancerele de colon.

„La colonoscopie se poate identifica acel polip. Se îndepărtează cu totul în țesut sănătos și sub el rămâne o mică rană, care se închide. Se trimite apoi la anatomie patologică și se analizează cu microscopul”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chiurgie oncologică.

După ce am curățat colonul de toți polipii, eliminăm riscul pe următorii 5 pâna la 10 ani de cancer.

Cancerul de colon incipient se poate opera cu incizii de dimensiuni mici, se reia activitatea în două săptămâni după intervenție. Dacă îl scoatem la stadiu de polip, se pot elimina la colonoscopie, și eliminăm riscul de cancer și scapi și de operație”.

Polipii scoși în timpul colonoscopiei înseamnă prevenție împotriva cancerului de colon. Nu avem program național pentru cancerul de colon, așa că investigația se face de rutină doar la cerere.


Dacă vrei să abordezi și TU un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta pentru Yahoo Life.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

sursa

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Încă o moldovenacă a murit din cauza complicaţiilor gripale
Articolul anterior
Nicoleta Nucă, cu mustață! Cum l-a mimat moldoveanca pe Liviu Vasilică!
Articolul următor