Sărutul este poate cel mai frecvent gest tandru folosit între îndrăgostiţi (şi nu numai), însă câţi dintre noi cunosc faptul că prin sărut ne putem îmbolnăvi chiar de unele patologii grave? Iată care sunt cele 9 boli pe care le poţi contacta prin sărut:
1. Herpesul oral
Virusurile herpetice sunt de mai multe tipuri, cele care infectează în general cavitatea bucală şi zonele marginale (buzele, bărbia, nasul). Acesta este un virus care se “adăposteşte” într-o anumită zonă a sistemului nervos a omului unde rămâne întreaga viaţă, neexistând la momentul actual un medicament care să poată pătrunde la acest nivel pentru a-l distruge. Astfel o persoană poate prezenta herpes oral vizibil sau nu prin prezenţa unor bubite pe buze sau în jurul acestora. Această persoană poate transmite virusul prin sărut.
2. Candidoza orală
Candidoza orală sau orofaringiană este o infecţie provocată de ciuperci care se dezvoltă la nivelul cavităţii bucale. Cea mai frecvent încriminată ciupercă este Candida Albicans. Se manifestă prin depozite albicioase la nivelul limbii şi a pereţilor cavităţii bucale (placarde albe), sângerări ale mucoasei bucale apărute spontan sau provocate de traumatisme minore, senzaţie de arsură a gurii, fisuri în colţurile gurii, apariţia unui “gust neplăcut” în gură, durere la nivelul limbii sau a întregii cavităţi bucale etc. Aceasta se poate transmite prin sărut, dar şi prin sexul oral, acesta din urma fiind considerat cea mai frecventă cale de transmitere la adulţi.
3. HPV – virusul Papilloma uman
Virusul Papilloma uman se transmite foarte uşor prin sărut căci modul de infectare se realizează prin contactul piele-piele (buze), piele-mucoase (mucoasa orală), mucoase-mucoase. Papilloma se poate transmite în dublu sens apărând verucile sau alte leziuni specifice. Acest virus este totodată cel responsabil de degenerarea mucoasei faringiene în cancer de gât, însă rareori se întâmplă ca o astfel de infecţie să evolueze spre cancer.
4. HIV şi alte boli cu transmitere sexuală
Infecţia se poate transmite dacă în cavitatea bucală există cea mai mică rană sângerândă (spre exemplu gingiile sângerânde), virusul pătrunzând prin aceste mici leziuni. Este adevărat că riscul infectării cu HIV în cazul sărutului este mai mic decat în cazul sexului vaginal şi anal, însă nu este inexistent.
5. Aftele bucale
Aftele bucale reprezintă un tip de infecţii bucale care la unele persoane sunt foarte frecvente din diverse cauze: fie prezintă carii dentare care reprezintă o permanenţă infecţie în gură până vor fi tratate, fie sunt fumătoare (fumatul afectează imunitatea şi flora mucoasei orale), fie au o igienă orală deficitară sau au luat antibiotice ori prezintă o scăderea generală a imunităţii în tot organismul, ori sunt răcite etc. Atenţie însă, aftele bucale pot degenera în timp în cancer bucal.
6. Hepatite
Virusurile hepatitice se pot transmite deasemenea prin sărut mai ales când persoanele prezintă mici leziuni sângerânde la nivelul cavităţii bucale, cum ar fi gingiile sângerânde. În general hepatiticii au gingiile sensibile şi sângerează adesea, iar virusurile hepatitice precum VHB (virus hepatitic B) sau VHC (virus hepatitic C) sunt foarte periculoase, reprezantând adesea boli cronice care evoluează spre insuficienţa hepatică majoră şi deces. În cazul VHB se consideră că aproximativ 25% din populaţie manifestă imunitate şi se vindecă, restul evoluând spre hepatite cronice, ciroze şi chiar cancer hepatic.
7. Mononuceloza
Celebra boală supranumită chiar “boala sărutului”, reprezintă o patologie care se transmite tipic prin sărut, fiind dată de virusul Epstein-Barr (EBV) care se găseşte în saliva purtătorilor. În situaţii excepţionale mononucleoza se poate transmite şi prin tuse, strănut, ori folosirea în comun a paharelor şi a tacâmurilor. Boala prezintă simptomatologie asemănătoare cu gripa, dar se pot adăuga şi splenomegalia (mărirea foarte mult a splinei), inflamarea ganglionilor mai ales la nivelul gâtului sau chiar rash.
8. Răceala şi boli respiratorii
Acestea se transmit foarte uşor prin sărut, datorită modificărilor în flora orală care au loc. Astfel dacă unul din parteneri este răcit sau manifestă un tip de infecţie respiratorie care implică şi mucoasa orofaringiană, va contacta şi celălalt partener această infecţie.
9. Alte infecţii ale cavităţii orale
Orice alt tip de infecţii ale cavitaţii orale ar putea fi transmisă prin sărut atâta vreme cât se manifestă prin modificarea florei bucale.
Pentru a preveni contactarea bolilor prin intermediul sărutului se recomandă să fii prudentă în această privinţă şi să urmăreşti atent dacă persoana cu care intenţionezi să te săruţi prezintă o igiena orală riguroasă, să nu prezinte leziuni inflamate atât în gură cât şi la nivelul buzelor, să nu aibă placarde albe, afte bucale, amigdalele sau ganglionii inflamaţi etc.