Busuiocul, pe l
ângă reputaţia sa de plantă sacră, este bine cunoscută datorită mirosului unic şi a gustului plăcut. Puţini însă sunt cei care cunosc adevăratele calităţi ale acestei plante. Compoziția bogată în substanţe benefice, cu acţiuni antimicrobiene sau antiinflamatorii, face ca busuiocul să fie de un real ajutor în tratamentul multor afecţiuni.Busuiocul furnizează o cantitate mare de vitamina A, C și de acid rosmarinic. De asemenea, acesta este o sursă excelentă de calciu și fosfor. Toate aceste substanțe contribuie la buna dezvoltare a țesuturilor osoase, a dinților, a rinichilor, sistemului imunitar și a contracțiilor musculare. Mai mult, busuiocul contribuie la sănătatea pielii, a ochilor, a vaselor sangvine, dar și luptă cu oboseala și stresul.
Tratează foarte multe afecțiuni cum ar fi balonările, voma, gripa, răceala, bronșita acută și cronică, sinuzita, ulcerul gastric, infecțiile urinare, diareea sau colita de fermentație.
Busuiocul previne infarctul!
Conform unor studii medicale, administrarea zilnică de busuioc previne infarctul. Acesta protejează întreg sistemul cardiovascular, menținând sub control tensiunea arterială și depunerile de colesterol de pe arterele coronare.
Adjuvant în depresie
Terapeuții susțin că administrarea acestei plante îndepărtează pesimismul, anxietatea și stabilizează emoțiile. Pentru un efect mai bun, combină busuiocul cu sunătoarea, aceste două plante sunt foarte eficiente contra stărilor de depresie, de astenie și de melancolie.
Busuiocul- împotriva astmului bronșic
Busuiocul protejează aparatul respirator de apariția reacțiilor alergice, protejează căile respiratorii de procesele inflamatorii și împiedică recidiva infecțiilor bronho-pulmonare. Astfel, persoanele ce consumă busuioc în supe, salate sau în sosuri, reduc riscul de îmbolnăvire.
Ceaiul de busuioc combate anxietatea, durerile de cap, insomniile de origine nervoasă și îmbunătățește memoria. Infuzia se prepară dintr-o linguriță de busuioc la o cantitate de 200 de ml apă. Consumă 3 căni cu ceai de busuioc pe zi, după fiecare masă principală.
Busuiocul- plantă minune pentru frumusețea ta!
- Pentru combaterea căderii părului infuzează 150g de frunze de busuioc într-un litru de apǎ timp de 20 de minute. Folosește lichidul obţinut pentru clǎtirea pǎrului dupǎ spǎlare. Acest tratament va activa circulația la nivelul foliculilor piloși și va elimina micozele la nivelul pielii capului.
- Pentru anihilarea bacteriilor și curățirea profundă a tenului, șterge fața în fiecare seară cu infuzie de busuioc, iar apoi pune o compresă cu aceeași infuzie pe frunte și pe obraji. Acest tratament este ideal pentru tenul seboreic.
Băile cu busuioc au efecte tonice atât fizice, cât și psihice, ajutând organismul să lupte cu infecțiile, cu stresul și oboseala.
În 5 litri de apă se pun două mâini de busuioc și se lasă la înmuiat timp de 12 ore, după care se filtrează. Planta rămasă se mai lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi se filtrează din nou. Cele două preparate obținute se toarnă în cada de baie.
Precauții!
- În cazul unor persoane, administrarea internă a busuiocului este însoțită de alergii.
- La folosirea externă a busuiocului, pot apăreae inflamații la nivelul pielii. Înainte de a face comprese sau băi cu busuioc, testează preparatul pe o porțiune mică de piele.
Să avem sănătate!
Text: Sorina Țurcanu