Datorită acţiunii hipoglicemiante şi antidiabetice puternice, castravetele amar este supranumit ,,insulina vegetală’’. După cum sugerează şi numele, acest fruct, bogat în substanţe antioxidante, vitamine şi microelemente, are un gust amar, fiind utilizat în multe ţări ca remediu medicinal la tratarea diabetului zaharat, colicilor intestinale, vindecarea afecţiunilor pielii şi îmbunătăţirea digestiei.
Castravetele amar, cunoscut şi sub denumirea de pepene amar, Momordica charantia, karela sau goya, cultivat în zone tropicale din Asia, America de Sud şi Africa, este foarte bogat în nutrienţi, iar numeroase cercetări i-au atribuit acestuia proprietăţi remarcante de reducere a nivelului zahărului din sânge.
Pepenele galben amar seamană cu un castravete mic, având aspectul verucos . Fructul imatur este de culoare verde, apoi – devine galben-portocaliu.
De-a lungul timpului, castravetele amar a fost folosit ca medicament de câtre diverse civilizaţii, iar triburile indigene din Amazonia adaugă acest fruct amar și frunzele sale în supă de fasole și alte rețete tradiționale, pentru a conferi amărăciune.
Bogat în vitamine şi minerale
În urma cercetărilor, specialiştii au fost surprinşi să descopere faptul că pepenele amar conţine o cantitate foarte generoasă de vitamine din grupul B, precum şi calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc, siliciu, nichel.
Cele mai bune metode pentru a ajuta ficatul să elimine rapid şi eficient toxinele periculoase din organism
Fructul conţine cantităţi mari de fibre alimentare şi carbohidraţi complecşi, benefici pentru sănătatea bacteriilor ce populează intestinul gros.
Cum se consumă
Fructele pot fi păstrate în stare proaspătă până la 2 săptămâni, în frigider şi se consumă în salate, sub formă de suc proaspăt, a câte un pahar pe zi, decoct sau seminţe măcinate adăugate în mâncare.
Fructele se mai pot mura sau se pot usca, după care se dau prin râşniţa de cafea obţinându-se astfel un praf benefic pentru diabetici, câte o linguriţă pe stomac gol, înainte de masă.
Pentru detoxifiere, se recomandă şi consumul zilnic al unui castravete amar, sub formă de piure, combinat cu sucul proaspăt de la o lămâie, în cură de 4 luni.
Purifică sângele
Compuşii antioxidanţi din castravetele amar combat procesele inflamatoare din organism şi curăţă sângele de excesul de colesterol ,,rău’’. Totodată antioxidanţii acţionează benefic asupra sănătăţii ficatului.
Cele mai bune plante care luptă cu diabetul
Graţie substanţelor pe care le conţine, castravetele amar stimulează secreţia bilei şi a celorlalte sucuri digestive, stimulând funcţiile organelor tractului digestiv.
Beneficii împotriva diabetul zaharat
Extractul de castravete amar are efect de reducere a glicemiei, precum şi acţiune antidiabetică. De efectul de reducere a glicemiei este responsabilă substanţa ‘’polipeptid p’’, considerată o adevărată ‘’insulină verde’’, graţie efectului hipoglicemiant cu totul remarcabil. Un tratament cu acest compus poate determina reducerea dozei necesare de insulină pentru diabetul zaharat de tip I.
Castravetele amar are efect hipoglicemiant remarcabil
De asemenea, momordina, o altă substanţă aflată în fructul de Momordica, are acelaşi efect hipoglicemiant şi antidiabetic puternic, considerat de unii mai intens decît tolbutamida, un medicament folosit în tratamentul diabetului de tip II.
Pentru prevenirea diabetului zaharat, se bea un pahar cu suc proaspăt de castravete amar în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, ori se adaugă în meniul zilnic seminţe măcinate de castravete amar.
Decoctul se prepară prin fierberea unor bucăţi din acest fruct în apă.
În afecţiuni ale pielii
Unele surse susţin că pepenele amar ajută în tratarea psoriazisului, boală de piele, favorizată de stres, posibil tulburări autoimune, efecte adverse ale unor tratamente medicamentoase sau infecţii. În acest caz, se recomandă administrarea unui castravete amar zdrobit şi amestecat cu zeama de la o lămâie, zilnic, pe stomacul gol.
Cancer
Studiile realizate în cadrul Universităţii Saint Louis din Statele Unite ale Americii au demonstrat că, extractul de castravete amar extermină celulele canceroase de la nivelul sânului şi întăreşte funcţia celulelor imunitare la persoanele cu cancer.
Murele detoxifică ficatul!
Cu toate acestea, cercetările se află în curs de desfăşurare, pentru a se stabili cu exactitate dacă extractul de castravete amar ar putea reprezenta un leac pentru cancerul la sân. Pe de altă parte, specialiştii confirmă efectele antitumorale ale fructului, care previn şi încetinesc evoluţia bolii.
Contraindicaţii
Fructul este contraindicat în sarcină, alăptare, gastrită, ulcer, în timpul tratamentului cu medicamente pentru diabet, înaintea operaţiilor. Consumul excesiv de suc de castravete amar poate cauza dureri abdominale şi diaree.