1. Hipertiroidismul, sau funcţia crescută a glandei tiroide

Dacă mănânci mai mult ca de obicei, dar pierzi constant în greutate, glanda tiroida poate fi de vină. Aceasta, probabil, sintetizează în exces hormoni tiroidieni. Tiroida este implicată în sațietate şi metabolismul energetic, astfel că mărirea funcţiei tiroidei, conduce printre altele la apetit exagerat. Dacă îți este mereu foame şi mănânci mult, dar ai și oboseală, căderea părului, scădere în greutate accentuată, irascibilitate emoţională, fă o vizită la medic.

2. Diabetul zaharat

Diabetul de tip 1 și de tip 2 dau senzație de foame. Se creează un ciclu al foamei prin care organismul cere echilibrarea nivelului de zahăr, întrucât celulele nu primesc, de fapt, zahărul din sânge, fiind mereu ,,înfometate”.

Boala care afectează aproape toate organele şi pe care zeci de mii de moldoveni nu ştiu că o au! Cum poate fi prevenită

Încearcă să păstrezi nivelul zahărului din sânge la valori normale evitând produsele rafinate, procesate, carbohidraţii simpli etc.

3. Obezitatea

Mâncatul peste măsură conduce la acumularea de kilograme, dar într-un cerc vicios. Obsezitatea te face să-ți fie mai mereu foame, din cauză că excesul de grăsime poate influența rezistenţa la insulină şi crește ulterior senzația de foame.

În plus, celulele de grăsime fac organismul mai puțin sensibil la leptină, hormonul de sațietate.

5 trucuri care te scapă de grăsimea de pe abdomen

Grăsimea produce propriii ei hormoni, cate pot accentua foamea. Cercetările arată că o bună parte din cei care suferă de obezitate, au senzaţia de foame mult mai sporită decât cei cu greutatea normală a corpului.

4. Stresul

În timpul stresului, hormonul de stres, cortizolul, sporeşte senzaţia de foame, aşa încât uneori poţi mânca fără să realizezi că nu ai nevoie de acele calorii în plus. Hormonul de stres este de vină dacă ai senzația continuă de foame.

5. Depresia

Foamea este un semn caracteristic persoanelor care suferă de depresie sau anxietate, întrucât organismul se confruntă în asemenea cazuri cu lipsa serotoninei. Produse precum pastele sau pâinea creşte nivelul serotoninei, însă, în acest caz, există risc înalt de îngrăşare.

6. Hipoglicemia, sau scăderea nivelului zahărului în sânge

Nivelul scăzut de zahăr din organism poate avea mai multe cauze, de la săritul peste mese până la afecţiuni pancreatice. Rezultatul este un stomac în continuă creștere, care cere tot mai multă hrană.

Cele mai bune plante care luptă cu diabetul

Senzaţia de foame este un act reflex, menit să asigure aportul mai mare de glucoză în celule.

7. Menstruația

Zilele de sângerare sunt şi ele un motiv pentru care poţi simţi apetitul crescut. În această perioadă ești mai tentată să guști din dulciuri și produse ce conţin mulţi carbohidraţi. Pentru a te simți cât mai bine, bea suficiente lichide şi evită prea multă sare în bucate.

8. Deshidratarea

Chiar dacă îți este foame, mesajul saţietăţii poate fi interpretat greşit. De fapt, mai degrabă îţi poate fi sete decât foame. Adrvărul este că atunci când ești deshidratat, înainte de a simți setea fizic, simți mai întâi foamea. Este o greșeală în plasa căreia cad multe persoane.

De aceea, este indicat să bei pe zi cât îți este sete și puțin peste, pentru a te confrunta mai puţin cu senzaţia de foame.

9. Lipsa de somn

Somnul. de cel puțin 8 ore pe noapte, este un reglator natural al foamei. Atunci când dormi suficient, mănânci mai puţin şi nu te îngraşi.

sursa