Ce efect au hormonii sexuali prezenţi în mâncarea ta

Ai ştiut sau nu, hormoni sexuali există în hrana ta. De fapt, hormoni sexuali sunt prezenţi în alimente în mod natural, în cantităţi infime, dar când aceştia sunt introduşi în alimente de către producători, au cu totul alt efect asupra sănătăţii noastre.

separator
1

Cantităţi mici de hormoni sexuali există în mod natural în anumite produse de origine animală pe care le consumăm zilnic, precum carnea, laptele, peştele, iar aceştia nu dăunează organismului uman prin cantităţile lor mici.

În acelaşi timp, există şi un nivel maxim admisibil de hormoni pe care îi pot conţine produsele alimentare, reglementat unanim de către specialiştii din ramura alimentaţiei, în cazul în care animalelor li s-au injectat substanţele hormonale în timpul creşterii.

Uneori însă, iar acest lucru probabil că se întâmplă tot mai des, alimentele noastre pot fi invadate de-a dreptul cu hormoni sexuali sau alţi hormoni şi substanţe de creştere. De la – permis – şi până la aplicarea practică lucrurile iau o întorsătură radicală în fermele de creştere, iar hormonii sintetici ajung să fie introduşi animalelor în cantităţi uriaşe pentru a spori producţia.

Aşa se face că puii de o lună sunt buni de tăiat, găinile – la 2 luni fac ouă, vacile dau câte 45 sau chiar 90 de litri de lapte pe zi, iar scroafele fată câte 20 de purcei, pe bandă rulantă. Iar noi savurăm produsul finit: pe cât de ,,gustos’’, pe atât de periculos.

vaci-ferma

Există motiv să ne îngrijorăm că vom primi cantități periculoase de hormoni adăugaţi în alimente?

Hormonii sunt substanţe chimice, care transmit informaţii de la un ogran sau ţesut la altul, fiind secretaţi de către glandele endocrine din corp şi care prin sânge ajung la organe punându-le în mişcare. Pe lângă hormonii sexuali, mai sunt cei de creştere, ai foamei, ai saţietăţii ş. a. Hormonii sintetici sunt nişte pulberi care odată ajunse în organism sunt metabolizate de ficat.

În SUA utilizarea hormonilor sexuali steroizi este permisă numai la creşterea vitelor, nu şi la fermele de pui sau porci, unde se folosesc alţi hormoni, cei de creştere. Experţii în alimentaţie susţin că hormonii sexuali (estradiol, progesteron, testosteron), aceştia administraţi vitelor pentru a îmbunătăţi câştigul animalului în greutate, ratele de creștere și producția de lapte, sunt admişi în carne în anumite limite maxime de siguranță pentru sănătatea omului.

Pe de altă parte, în Europa utilizarea hormonilor de creştere este interzisă încă din anii ’80, dar aceştia sunt folosiţi cu succes în America. În ţările europene importul de carne injectată cu hormoni de creştere este interzis, dar este admis cel al cărnii injectate cu hormoni sexuali steroizi. Chiar dacă analizele arată de fiecare dată că nu există nici urmă de hormon de creştere în mâncarea noastră, pericolul poate veni din altă parte.

pui

S-au găsit între timp alte resurse anabolizante, adica alte metode pentru a transforma rapid nutreţul în carne. Puii sunt acum modificaţi genetic să producă, fiind îngrăşaţi forţat cu furaje speciale, încât cresc ca pasionaţii de fast-food-uri. S-a inventat furajul concentrat, cu scopul de a converti cât mai puţin nutreţ în cât mai multă carne, iar fermele moderne sunt de neconceput fără ajutorul acestor aditivi din furaje. Carnea de pui rezultată este lipsită de vitaminele şi mineralele din sol sau iarbă.

Deşi nu sunt chimic hormoni, aceşti aditivi din furaje sunt agenţi de creştere forţată ce stimulează la animale producerea hormonilor proprii, iar toate acestea sunt permise prin lege.
Pentru curcani, fiind atraşi de roşu, chimiştii au elaborat granule cu colorant special, ca să mănânce mai mult. Apoi, producătorul indică să nu-i mai dai furajul vreme de cinci zile înainte de tăiere şi nimic din ce-a mâncat pasărea nu îţi poate face vreun ,,rău’’.

Unii cercetători susţin că grăsimea animalelor furajate cu aditivi şi-a schimbat compoziţia. Aceasta produce în exces hormoni, numiţi eicosanoide, care ajunşi în corpul uman oferă creierului informaţii greşite, iar organismul devine incapabil să se apere de acnee, boli cardiovasculare, cancer şi obezitate.
Oricât de interzise si de verificate nu ar fi produsele animaliere îmbibate cu hormoni şi substanţe de creştere, industria cărnii nu se abţine de la grozăvii. Anul trecut, guvernul Marii Britanii a descoperit la un restaurant carne de pui având extracte proteice ca să reţină mai multă apă şi să tragă intens la cântar, însă pentru a afla acest lucru britanicii au facut analize ADN. La noi – asemenea analize nu se fac, iar cele care sunt făcute – evident că arată rezultate bune.

genetically-modified-chickens

Agricultura s-a „chimizat” de-a binelea, iar epidemia obezităţii este strâns legată de componenţa alimentelor şi grăsimii pe care o consumăm, aceasta dereglând hormonii sexuali ai omului, feminini şi masculini.

Hormonii sexuali din clasa steroizilor sunt folosiţi în fermele de creştere a animalelor, acest lucru este permis. Purceii moderni fac 100 de kilograme în 6 luni, nu într-un an, cum ar fi normal.
Pe lângă toate astea, hormonii de creştere se pot forma în nutreţuri ca rezultat al mucegăirii acestora, fiindcă în mucegai se formează micotoxine, ciuperci microscopice producătoare de substanţe cu efect hormonal de creştere. Substanţele hormonale din produsele animaliere, carne, lapte, ouă – nu dispar prin fierbere şi sunt cancerigene, afectează sistemul nevros, produc malformaţii şi dereglează echilibrul hormonal la om.

De ce nu este bine să îți reții strănutul. Consecințele pe care le poate avea asupra sănătății

Este mai bine să strănuți, respectând regulile de igienă, decât să îți reții strănutul. Să te abții să strănuți poate avea consecințe asupra sănătății, potrivit medicilor. Află, mai jos, care pot fi acestea!

Regulile de politețe nu permiteau cândva strănutul în public. Strănutul însă este modalitatea corpului de a elimina substanțele iritante precum germenii, polenul sau praful din nas și gât. Și poate fi destul de puternic, expulzând zeci de mii de picături din nas cu până la 100 de mile pe oră.

Acest lucru are un imens potențial de răspândire a bolilor, și te poate face să te simți inconfortabil dacă strănuți, dar acesta nu este singurul risc. Iată care sunt efectele secundare negative, iar unele dintre ele ar putea fi chiar grave.

Închiderea căilor respiratorii în timpul unui strănut poate pune de până la 20 de ori mai multă presiune asupra căilor respiratorii în comparație cu pur și simplu eliberarea strănutului, conform unei recenzii din mai 2019 din ‌American Journal of Rhinology & Allergy‌.

Iată care sunt motivele pentru care oprirea strănutului ar putea fi o idee nepotrivită și ce ar trebui să faci în schimb.

Provoacă durere în piept

Reținerea forței strănutului poate duce la o senzație de presiune inconfortabilă în piept. Mai exact, „Puneți presiune asupra diafragmei, mușchiul din piept care ne ajută să respirăm”, explică dr. Jason Abramowitz, otolaringolog la  Allergy Associates din Oradell, New Jersey. De asemenea, acesta spune că „s-ar putea să simți și presiune în piept, în coaste”, continuă medicul.

S-ar putea să îți rupă timpanul

Timpanele sparte sunt un efect real, deși puțin probabil și posibil al reținerii strănutului. Medicul explică în felul următor:

„Nasul și urechile noastre sunt conectate prin trompele lui Eustachie”, spune dr. Abramowitz. „Dacă ții un strănut, ar exista o presiune crescută în nas, care va fi direcționată către ureche prin trompele lui Eustachio, ceea ce ar putea duce la traumatisme la nivelul timpanului”, continuă medicul.

Ar putea duce la o infecție a urechii

Strănuți pentru că ești răcit? Potrivit Clinicii Cleveland, este posibil ca mucusul plin de virusuri sau bacterii să circule din nas, prin trompele lui Eustache și în urechi. Acest lucru ar putea pregăti scena pentru o infecție a urechii medii.

Poate sparge un vas de sânge

Strănutul exercită o presiune mare, iar încercarea de a reține acest lucru ar putea provoca ruperea unui capilar în ochi, nas sau timpan.

„S-ar putea să vedeți o pată roșie pe globul ocular sau chiar să aveți o mică sângerare nazală”, avertizează  dr. Abramowitz.

Alte probleme mai grave

Există rapoarte publicate despre strănutul forțat care poate să provoace anevrisme sau dilatări ale unor vase de sânge din creier.

Crizele violente de strănut au fost, de asemenea, legate de fracturi de laringe sau gât, conform unui raport de caz din septembrie-octombrie 2021 în ‌American Journal of Otolaryngology‌. Totuși, dr. Abramowitz spune că ambele probleme sunt foarte, ‌foarte‌ improbabile.

De ce este mai bine să strănuți?

Pentru a împiedica strănutul să se transforme într-un eveniment necontrolat și nociv, se recomandă să îți acoperi gura și nasul cu un șervețel. După aceea, aruncă șervețelele și spală-te bine pe mâini cu apă și săpun, sau folosește dezinfectant pentru mâini.

Dacă un șervețel nu este la îndemână, următorul cel mai bun lucru pe care îl poți face este să strănuți cu nasul și gura în pliul cotului (și să te îndepărtezi de ceilalți în timp ce faci asta, dacă este posibil).

Și dacă trebuie neapărat să-ți ții strănutul, nu face asta ținându-te de nări! „Acest lucru va duce la o presiune mai mare în nas și va crește disconfortul”, spune dr. Abramowitz.

HERNIA DE DISC: cauze, simptome și tratament

Hernia de disc este una dintre afecțiunile comune asociate coloanei vertebrale. Pentru a afla cauzele și factorii de risc, dar și metodele de tratament ale herniilor de disc, am apelat la medicul neurochirurg Adrian Danu.

Aproape o treime din bărbații din întreaga lume au virusul HPV. Cum se transmite infecția și care sunt riscurile

Aproape o treime din bărbații din întreaga lume au virusul HPV. Le Monde demonstrează „că prevalența HPV este mare la bărbații peste 15 ani”. Bărbații activi sexual, indiferent de vârsta lor, constituie un rezervor important de infecție genitală cu HPV.

Un nou studiu publicat în revista The Lancet Global Health arată că unul din cinci bărbați este un purtător a unei forme de virus papiloma care poate să provoace cancer.

Cercetătorii responsabili de studiu au realizat o meta-analiză care a vizat „determinarea prevalenței infecției genitale cu HPV în populația generală masculină”, pe 5.685 publicații științifice publicate în perioada 1 ianuarie 1995 – 1 iunie 2022. Sunt țări în lume precum Australia care vaccinează și bărbații și mai au un pic și elimină chiar existența virusului.

Papiloma se transmite pe cale sexuală și infectează epiderma și mucoasele.

Papilomavirusul este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală din lume și poate provoca cancer de col uterin, dar este și cauza unei proporții mari de cancere de anus și orofaringe la cele două sexe.

Există peste 200 de tipuri de HPV și 14 dintre acestea sunt considerate de risc înalt. La bărbați induc verucile genitale, iar la femei cancerul de col uterin. 80% dintre persoane ajung să se infecteze, la un moment dat, în cursul vieții, fie prin contact direct la nivelul pielii sau mucoaselor, fie prin contact sexual.

La nivel mondial, Australia are cel mai bun program de prevenire a cancerului de col uterin din lume. În 2007, Australia a devenit prima țară care a lansat un program național de vaccinare împotriva HPV, care la ora actuală este considerat cel mai de succes în lume în prevenirea cancerului de col uterin.

În 2013, în programul de vaccinare HPV au fost incluși și băieții. Este importantă integrarea bărbaților în strategiile globale de prevenire a HPV pentru a reduce morbiditatea și mortalitatea asociată cu HPV la bărbați și, în cele din urmă, pentru a elimina cancerul de col uterin și alte boli legate de HPV.

Rwanda este pe cale să devină prima țară din Africa și, posibil, din lume, care să elimine cancerul de col uterin. India, la sfârșitul anului 2022 a lansat primul vaccin propriu împotriva virusului papiloma uman.

Unele țări, precum Australia și Canada, aproape au eliminat boala.

sursa

Soţia lui Alexandru Manciu s-a lansat în televiziune
Articolul anterior
Angelina Jolie, implicată într-un accident rutier!
Articolul următor