Ce efect au hormonii sexuali prezenţi în mâncarea ta

Ai ştiut sau nu, hormoni sexuali există în hrana ta. De fapt, hormoni sexuali sunt prezenţi în alimente în mod natural, în cantităţi infime, dar când aceştia sunt introduşi în alimente de către producători, au cu totul alt efect asupra sănătăţii noastre.

separator
1

Cantităţi mici de hormoni sexuali există în mod natural în anumite produse de origine animală pe care le consumăm zilnic, precum carnea, laptele, peştele, iar aceştia nu dăunează organismului uman prin cantităţile lor mici.

În acelaşi timp, există şi un nivel maxim admisibil de hormoni pe care îi pot conţine produsele alimentare, reglementat unanim de către specialiştii din ramura alimentaţiei, în cazul în care animalelor li s-au injectat substanţele hormonale în timpul creşterii.

Uneori însă, iar acest lucru probabil că se întâmplă tot mai des, alimentele noastre pot fi invadate de-a dreptul cu hormoni sexuali sau alţi hormoni şi substanţe de creştere. De la – permis – şi până la aplicarea practică lucrurile iau o întorsătură radicală în fermele de creştere, iar hormonii sintetici ajung să fie introduşi animalelor în cantităţi uriaşe pentru a spori producţia.

Aşa se face că puii de o lună sunt buni de tăiat, găinile – la 2 luni fac ouă, vacile dau câte 45 sau chiar 90 de litri de lapte pe zi, iar scroafele fată câte 20 de purcei, pe bandă rulantă. Iar noi savurăm produsul finit: pe cât de ,,gustos’’, pe atât de periculos.

vaci-ferma

Există motiv să ne îngrijorăm că vom primi cantități periculoase de hormoni adăugaţi în alimente?

Hormonii sunt substanţe chimice, care transmit informaţii de la un ogran sau ţesut la altul, fiind secretaţi de către glandele endocrine din corp şi care prin sânge ajung la organe punându-le în mişcare. Pe lângă hormonii sexuali, mai sunt cei de creştere, ai foamei, ai saţietăţii ş. a. Hormonii sintetici sunt nişte pulberi care odată ajunse în organism sunt metabolizate de ficat.

În SUA utilizarea hormonilor sexuali steroizi este permisă numai la creşterea vitelor, nu şi la fermele de pui sau porci, unde se folosesc alţi hormoni, cei de creştere. Experţii în alimentaţie susţin că hormonii sexuali (estradiol, progesteron, testosteron), aceştia administraţi vitelor pentru a îmbunătăţi câştigul animalului în greutate, ratele de creștere și producția de lapte, sunt admişi în carne în anumite limite maxime de siguranță pentru sănătatea omului.

Pe de altă parte, în Europa utilizarea hormonilor de creştere este interzisă încă din anii ’80, dar aceştia sunt folosiţi cu succes în America. În ţările europene importul de carne injectată cu hormoni de creştere este interzis, dar este admis cel al cărnii injectate cu hormoni sexuali steroizi. Chiar dacă analizele arată de fiecare dată că nu există nici urmă de hormon de creştere în mâncarea noastră, pericolul poate veni din altă parte.

pui

S-au găsit între timp alte resurse anabolizante, adica alte metode pentru a transforma rapid nutreţul în carne. Puii sunt acum modificaţi genetic să producă, fiind îngrăşaţi forţat cu furaje speciale, încât cresc ca pasionaţii de fast-food-uri. S-a inventat furajul concentrat, cu scopul de a converti cât mai puţin nutreţ în cât mai multă carne, iar fermele moderne sunt de neconceput fără ajutorul acestor aditivi din furaje. Carnea de pui rezultată este lipsită de vitaminele şi mineralele din sol sau iarbă.

Deşi nu sunt chimic hormoni, aceşti aditivi din furaje sunt agenţi de creştere forţată ce stimulează la animale producerea hormonilor proprii, iar toate acestea sunt permise prin lege.
Pentru curcani, fiind atraşi de roşu, chimiştii au elaborat granule cu colorant special, ca să mănânce mai mult. Apoi, producătorul indică să nu-i mai dai furajul vreme de cinci zile înainte de tăiere şi nimic din ce-a mâncat pasărea nu îţi poate face vreun ,,rău’’.

Unii cercetători susţin că grăsimea animalelor furajate cu aditivi şi-a schimbat compoziţia. Aceasta produce în exces hormoni, numiţi eicosanoide, care ajunşi în corpul uman oferă creierului informaţii greşite, iar organismul devine incapabil să se apere de acnee, boli cardiovasculare, cancer şi obezitate.
Oricât de interzise si de verificate nu ar fi produsele animaliere îmbibate cu hormoni şi substanţe de creştere, industria cărnii nu se abţine de la grozăvii. Anul trecut, guvernul Marii Britanii a descoperit la un restaurant carne de pui având extracte proteice ca să reţină mai multă apă şi să tragă intens la cântar, însă pentru a afla acest lucru britanicii au facut analize ADN. La noi – asemenea analize nu se fac, iar cele care sunt făcute – evident că arată rezultate bune.

genetically-modified-chickens

Agricultura s-a „chimizat” de-a binelea, iar epidemia obezităţii este strâns legată de componenţa alimentelor şi grăsimii pe care o consumăm, aceasta dereglând hormonii sexuali ai omului, feminini şi masculini.

Hormonii sexuali din clasa steroizilor sunt folosiţi în fermele de creştere a animalelor, acest lucru este permis. Purceii moderni fac 100 de kilograme în 6 luni, nu într-un an, cum ar fi normal.
Pe lângă toate astea, hormonii de creştere se pot forma în nutreţuri ca rezultat al mucegăirii acestora, fiindcă în mucegai se formează micotoxine, ciuperci microscopice producătoare de substanţe cu efect hormonal de creştere. Substanţele hormonale din produsele animaliere, carne, lapte, ouă – nu dispar prin fierbere şi sunt cancerigene, afectează sistemul nevros, produc malformaţii şi dereglează echilibrul hormonal la om.

Medic: „Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când corpul acumulează kilograme, inflamația este peste tot

Potrivit medicilor, ,,obezitatea nu este doar ce vedem în exterior”. Atunci când corpul acumulează kilograme peste kilograme, știm că inflamația există peste tot.

În tubul digestiv, vedem colonul atacat din toate direcțiile de această inflamație. Este unul dintre motivele pentru care există cea mai frecventă patologie la acest nivel.

„Nu s-a demonstrat care este exact factorul de risc, obezitatea sau sedentarismul, lipsa activității, sau ambele, nu știm dar sunt legate una de cealaltă”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie oncologică, București, conform protv.ro.

,,Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior. Când deschidem pacienții obezi, observăm că e foarte multă grăsime și în interior și această grăsime nu e sănătoasă. Intestinul funcționează mai greu cu atâta grăsime.

Un studiu recent din 2023 a arătat că rata de pacienți tineri diagnosticați cu cancer de colon sub vârsta de 50 a crescut cu 20%, și este dublu față de 1995, când s-a făcut ultimul studiu pe această temă”.

Obezitatea este o boală, care se tratează. Prin tratamentul acesteia, scade riscul bolilor legate de obezitate, inclusiv a bolilor colonului.

Protejăm colonul prin educație fizică, mers pe jos zilnic. În interiorul colonului, găsim mușchi netezi. Au o mișcare permanentă. Mișcarea lor e activată de mișcarea întregului corp.

„Mișcarea protejează împotriva cancerului. De ce? Țesuturile sunt bine vascularizate. Circulația fiind bună, aducem oxigen fiecărei celule și nu o ține în condiții de stres, ci în condiții normale. Aceasta e un lucru, care protejează celulele”, afirmă prof. dr. Schmitz Winnenthal, medic chirurgie oncologică.

Tot prevenție activă înseamnă fibrele din alimentație, conținute de vegetale. Constipația, care se prelungește, are nevoie de sfat medical. De asemenea, sângerările trebuie investigate.

Dar, chiar dacă, nu aveți simptome, colonul trebuie investigat de rutină, prin colonoscopie. Aceasta deoarece eventualele tumori nu dor. În timpul colonoscopiei de rutină, care se face cu sedare, se pot elimina polipi. Sunt formațiuni nepericuloase, dar pe care se formează peste 95% din cancerele de colon.

„La colonoscopie se poate identifica acel polip. Se îndepărtează cu totul în țesut sănătos și sub el rămâne o mică rană, care se închide. Se trimite apoi la anatomie patologică și se analizează cu microscopul”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chiurgie oncologică.

După ce am curățat colonul de toți polipii, eliminăm riscul pe următorii 5 pâna la 10 ani de cancer.

Cancerul de colon incipient se poate opera cu incizii de dimensiuni mici, se reia activitatea în două săptămâni după intervenție. Dacă îl scoatem la stadiu de polip, se pot elimina la colonoscopie, și eliminăm riscul de cancer și scapi și de operație”.

Polipii scoși în timpul colonoscopiei înseamnă prevenție împotriva cancerului de colon. Nu avem program național pentru cancerul de colon, așa că investigația se face de rutină doar la cerere.


Dacă vrei să abordezi și TU un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta pentru Yahoo Life.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

sursa

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Soţia lui Alexandru Manciu s-a lansat în televiziune
Articolul anterior
Angelina Jolie, implicată într-un accident rutier!
Articolul următor