Ce trebuie să nu lipsească din trusa ta de prim ajutor

Pielea are nevoie de atenție și îngrijire corespunzătoare! Cel mai extins organ uman, cu rol de protecție, este supus în mod constant influenței factorilor nocivi de mediu: microorganisme, agenți chimici, fizici, suprafețe și obiecte periculoase, ce comportă risc de lezare și traumatism. Pielea trebuie protejată și curățată, atunci când este invadată de bacterii, virusuri și ciuperci și, vindecată, atunci când este lezată și rănită. Or, pielea curată și igienizată este condiția unui corp sănătos, întrucât ne ferește de o serie de boli infecțioase neplăcute.

separator
aaa

Pielea are are un rol important în procesul de eliminare a toxinelor și deșeurilor metabolice din organism. Ea protejează organismul împotriva razelor ultraviolete, participă la termoreglarea organismului prin eliminarea apei, apără corpul împotriva temperaturilor extreme și radiațiilor ultaviolete, participă la sintetizarea vitaminei D, comportă funcție imunologică, găzduiește neuroreceptori tactili, termici, de presiune și de durere. De ce este absolut esențial să păstrăm pielea curată?

Pe lângă faptul că există numeroși factori agresori externi, care pot amenința integritatea pielii și cauza răni și leziuni suprainfectate de bacterii din mediul înconjurător, pielea intactă, dar și lezată, prezintă o cale importantă de transmitere și pătrundere în organism a unor infecții patogene periculoase.

Cum ne poate îmbolnăvi pielea?

Pielea contaminată, în special tegumentul de pe mâini, crește riscul de îmbolnăvire, facilitând contactul microorganismelor cu mucoasele corpului uman, cum ar fi mucoasa cavității bucale, faringiene și digestive, conjunctiva ochilor, mucoasa nazală și cea vaginală.

Or, potrivit specialiștilor, respectarea măsurilor de igienă prezintăigiena-lectia-care-se-repeta-zilnic-18376380 cea mai importantă modalitate de prevenire a unei serii de boli infecțioase cu agenți patogeni (cu transmitere, de la om la om, prin mecanism fecal-oral). Acestea includ: hepatita virală A, hepatita virală E, dizenteria, enterovirozele Coxsackie si ECHO, infecția cu rotavirus, dar și infecțiile virale respiratorii, gripa etc.

De la o vârstă fragedă aflăm despre microbi și cum să ne ferim de ei, prin mijloace clasice, spălat pe mâini, dat cu spirt pe măini, folosirea șervețelelor antibacteriene.

Mai mult, atunci când rănim sau lezăm pielea, apelăm grăbiți la remediile antiseptice din sertarul cu medicamente, fie că e vorba despre soluția de alcool etilic, iodul, verdele de briliant ș.a., pentru că ne dorim să acționăm prompt și să ne vindecăm rapid.skin-wound-Common-Injuries-Article

Însă, cunoaștem cu toții, că aceste modalități tradiționale de dezinfectare nu rezolvă toate problemele. De exemplu, spirtul și verdele de briliant nu pot fi aplicate direct pe o rană deschisă deoarece produc iritație și senzație accentuată de usturime, iodul comportă risc de arsuri grave etc.

Ce facem când avem nevoie de un antiseptic cu adevărat eficient, inofensiv, în trusa noastră de prim ajutor?

Compania franceză Laboratoratoire INNOTECH International livrează pe piața farmaceutică unul dintre remediile antiseptice folosite cu succes de mai bine de 20 ani pe plan internaţional, Dermobacter.

Dermobacter este o  soluţie cutanată cu proprietăți puternice antibacteriene, antivirale şi fungicide, utilizate în tratarea și prevenirea infecţiilor la nivelul pielii şi mucoaselor.

yyyyyPreparatul se foloseşte în cabinetele medicale şi în sălile de operaţie, în chirurgie, ginecologie, dermatologie şi pediatrie, întrucât manifestă proprietăți antiseptice eficiente, datorită celor două substanțe active din componența sa: clorura de benzalconiu şi digluconat de clorhexidină.

Clorura de benzalconiu este cunoscută pentru acţiunea sa rapidă și puternic antimicrobiană (antibacterienă, antivirală, antimicotică), precum şi pentru cea spermicidă. Aceasta acționează asupra germenilor germenilor Gram pozitivi (stafilococul auriu, streptococcii, Corynebacterium) și Gram negativi (Proteus, Klebsiela, Mycolasma, Ureaplasma, inclusiv Pseudomonas aeruginosa), bacteriilor transmise pe cale sexuală (Tricomonas vaginalis, Clamidia, Neisseria Gonoreea), fungilor (ciuperci sau micoze, Candida albicans), virusurilor (Herpex Simplex, Cytomegalovirus (CMV), HPV).

Clorhexidina este un agent antimicrobian ce acționează asupra germenilor Gram pozitivi și Gram negativi, cum ar fi Escherichia coli, Enterobacter, Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa, Streptococ hemolitic, Steptococcus faecalis, Salmonella Sp, Klebsiella Sp, Proteus spec., Streptococcus mutans, Staphylococcus aureus, Candida albicans, Microsporum canis, Aspergillus versicolor, inclusiv asupra germenilor rezistenți, precum Staphylococcus aureus meticilinorezistent (MRSA) sau Enterococul rezistent la vancomicina (VRE).

Important! Clorhexidina se leagă cu stratul cornos al pielii, ceea ce determină o activitate antimicrobiană persistentă. Preparatul nu este inactivat de sânge şi proteine serice. De aceea, în comparație cu alte substanțe antiseptice, clorhexidina își păstrează activitatea într-un mediu cu exudat purulent.

Cum se folosește Dermobacter?

Dermobacter se folosește nediluat (aplicat pe piele) sau diluat (în proporție de 1:10 pe mucoase, soluția necesită preparare imediat înainte de a fi utilizată), o dată sau de două ori pe zi, timp de 7-10 zile, în curățarea rănilor și tratamentul rănilor cutanate și mucoase cauzate de infecții ori suprainfectate.

Dermobacter are efect antiseptic asupra rănilor, fiind utilizat în chirurgie și dermatologie:

– în tratamentul rănilor pielii și mucoaselor;
– ulcere trofice, escare;
– dermatite bacteriene (piodermită, supuraţie, abces, foliculită, furunculoză);
– dermatite fungice (candidoze, dermatofitie, intertrigos);
– dermatite virale (varicelă, zona zoster, herpes, erupţii cutanate virale);
– infecții vaginale bacteriene și fungice.

În pediatrie, Dermobacter este indicat ca remediu antiseptic local în erupțiile de varicelă și în îngrijirea zilnică.

Care sunt avantajele preparatului Dermobacter:

– Efectul antiseptic se instalează rapid, în decurs de un minut;
– Preparatul are efect rezidual (efectul antibacterian se menține în decurs de 6 ore);
– Favorizează cicatrizarea plăgii;
– Nu ustură, nu produce arsură;
– Fără miros, fără culoare;
– Preparatul își păstrează acțiunea antimicrobiană inclusiv în rănile cu exudat purulent;
– Este mai eficient decât iodul (evidenţele experimentale certifică superioritatea clorhexidinei faţă de preparatele pe bază de iod, determinând o scădere a riscului de infecţii postoperatorii cu 62%);
– De asemenea, este recomandat în profilaxia gripei H1N1 și a Pseudopestei aviare, ca dezinfectant pentru mâini (este recomandat spălatul mâinilor cu multă apă, după scurgerea timpului minim de acțiune a preparatului, ori înainte de prepararea și luarea mesei).
– Dermobacter este un medicament eliberat fără prescripţie medicală.
– Dermobacter se poate utiliza ca remediu antimicrobian în infecţii bacteriene și fungice ale pielii și mucoaselor, atât la copii cât şi la adulţi.

Dermobacter – un antiseptic pentru întreaga familie!

Dermobacter nu dă senzaţia de usturime sau de arsură, se aplică pe piele nediluat, iar pe mucoase diluat în proporţie 1:10.

Dermobacter – este un medicament eliberat fără prescripţie medicală.
Demobacter – antiseptic pentru întreaga familie!

Ghimbirul eliberează plămânii de secreţii. Plante care stimulează sistemul imunitar

Cum să treci mai ușor peste răceală, tuse și alte probleme de sănătate pe care le aduce vremea rece? Cel mai adesea, răcelile apar sub influența infecțiilor virale. Plantele vin să dea o mână de ajutor în susţinerea sistemului imunitar, importantă mai ales în această perioadă.

Care sunt aceste plante şi cum acţionează ele în organism?

Ghimbirul – are proprietăți antiasmatice şi eliberează plămânii de secreţii. Totodată, are efect antivomitiv, antigripal şi adjuvant în indigestii. La acestea se adaugă efectul sudorific, ajutând la scăderea temperaturii corpului. Este folosit în afecţiuni ale aparatului digestiv, reumatism, afecţiuni pulmonare, boli febrile, nevralgii.

Lemnul-dulce – fluidizează secreţiile traheobronhice şi faringiene, are acţiune diuretică, antiulceroasă, combate spasmele şi inflamaţiile.

Frunzele de măslin – sunt eficiente în cazul virozelor. Un studiu condus de cercetătorii de la Clinica Robert Lyons din Budapesta, au arătat efectul pozitiv al extractului de frunze de măslin în cazul mai multor infecţii, printre care: viroze, laringită, herpes, infecţii ale pielii, pneumonie şi stomatită.

Cimbrul – este o plantă cu acţiune tonică, antibacteriană, antivirală, antifungică, antiparazitară, de calmare a durerilor abdominale şi favorizarea eliminării gazelor intestinale.

Turmericul – considerat cel mai puternic antiinflamator natural si un antioxidant eficient, are şi proprietăţi antiseptice și antibacterene, previne sau combate infecţiile.

Echinacea – are efect imunomodulator, adică stimulează imunitatea. Este folosită datorită capacităţii sale de a mobiliza leucocitele – globule albe din sânge care intervin în infecţii şi sintetizează anticorpi, şi de activare a fagocitozei – fagocitele înglobează şi digeră bacteriile şi alte corpuri străine din organism.

Vitamina C naturală – corpul uman nu sintetizează şi nu poate să facă depozite de vitamina C. De aceea trebuie asigurat un aport continuu din alimente şi suplimente alimentare naturale. Alimente bogate în vitamina C: ardeii grași, spanac, varza, conopida, cartofi, sparanghel, kiwi, clementine, portocale, grapefruit, căpșune, coacăze negre, prune, caise, cireșe, ananas, lămâie, zmeură, struguri.

Propolisul – consumul intern de propolis are ca rezultat o creştere a rezisţentei generale a organismului faţă de boală. Are proprietăţi antimicrobiene și antiinflamatoare.

Gălbenele – au multe proprietăţi printre care cele mai importante sunt acţiunea antiinflamatorie, de vindecare rapidă a rănilor, antispastică, bactericidă, antivirală.

sursa

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Partenerii noștri
Author LABORATOIRE INNOTECH INTERNATIONAL
Adresa: Mitropolit Dosoftei 130, of.6
Tel.: +373 (22) 291-144
Facebook: https://www.facebook.com/Laboratoire-Innotech-International-Moldova-545293495504608/?fref=ts
Felicia Sârbu și-a arătat fiica! Casandra are deja 5 luni
Articolul anterior
Descoperă cele mai spectaculoase rochii de mireasă! Saloanele de mariaj au lansat propunerile pentru 2017
Articolul următor
Close menu