Există nenumărate plante și vitamine naturale care te ajută la menținerea sănătății, previn cancerul mamar și bolile fibrochistice (ganglioni non cancerigeni la nivelul sânilor). Unul dintre factorii decisivi în apariția bolii este dezechilibrul hormonal, în special la nivelul estrogenului, care poate provoca creșterea excesivă a sânilor. Cu toate acestea, avem la dispoziție o varietate de plante pe care să le includem în dietă și care să ne ajute la păstrarea echilibrului și sănătății la nivelul sânilor.
Trifoiul roșu (Trifolium pratense) – Această plantă a fost folosită de-a lungul timpului de diferite civilizații în tratamentul cancerului mamar. Trifoiul roșu conține isoflavone, o clasă de fitoestrogeni similari ca structură cu estrogenul. În perioada de premenopauză, la femeile cu un nivel de estrogen normal, isoflavonele au un efect anti-estrogen. În perioada de post menopauza însă, aceleași isoflavone au un efect de estrogen slab. Trifoiul roșu este de asemenea indicat prevenirii osteoporozei la femeile aflate la menopauză, boala care apare datorită nivelului scăzut de estrogen. Mai mult, trifoiul roșu poate ameliora simptomele menopauzei precum transpirația abundentă nocturnă, bufeurile, uscăciunea mucoasei vaginale și scăderea libidoului. Consumul acestei plante este contraindicat atât pe durata sarcinii cât și în perioada alăptării.
Ceaiul verde – Mai multe studii recente au relevat faptul că ceaiul verde are un efect de prevenire a formării tumorilor solide și deci, de scădere a incidenței apariției cancerului mamar la femei. De altfel, studiile specialiștilor denotă faptul că flavonoidele pe care le găsim în acest tip de ceai reduc riscul aproape oricărui tip de cancer, inclusiv cel de colon, prostată și gastric. Un astfel de studiu efectuat în Japonia, punctează din punct de vedere statistic incidența scăzută a tumorilor maligne la nivel mamar la femeile care consumă frecvent ceai verde. Mai mult, prelevând date pe o perioadă de 7 ani de zile, cercetătorii japonezi au descoperit importanța ceaiului verde chiar și în cazul femeilor cu cancer mamar în stadiile I și II de evoluție a bolii, recurența bolii fiind de 2 ori mai mică în cazul unui consum de cel puțin 5 cești de ceai verde pe zi.
Turmericul (Curcuma longa) – Efectele antiinflamatorii ale tumericului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Un studiu recent efectuat pe șoareci de laborator, certifică proprietățile tumericului, capabil de a încetini evoluția și răspândirea celulelor canceroase la nivelul plămânilor și alte organe. Alte studii, relevă și importanța tumericului în tratarea unor boli cu transmitere sexuală precum clamidia sau gonoreea.