Mai multe cercetări în domeniu au determinat beneficiile consumului de nuci într-o dietă sănătoasă. Nucile conţin acizi graşi Omega-3, cupru şi zinc, te ajută să slăbeşti şi îţi fortifică imunitatea. Vezi mai jos de ce este bine să consumi un pumn de nuci în fiecare zi, împărțit în 2-3 gustări pe parcursul zilei.
Influenţează longevitatea
Persoanele care consumă în fiecare zi câte un pumn de nuci au un risc cu 20% mai mic de a se îmbolnăvi de boli grave în următorii 30 de ani, sugerează Harvard School of Public Health având la bază un studiu ce a implicat 118.000 de persoane.
Scad riscul cardiovascular
University of Wisconsin a stabilit că persoanele care au mâncat în fiecare zi 30g de nuci timp de 30 de zile şi-au îmbunătăţit profilul lipidic în sânge şi nu au câștigat în greutate. Alte studii au arătat, de asemenea, că nucile pot reduce nivelul de colesterol ,,rău’’ în sânge. Voluntarii care au consumat 20g de nuci zilnic şi-au redus nivelul de trigliceride în sânge cu 17,1% și au înregistrat o creştere a fracţiei bune de colesterol HDL cu 9%, potrivit unui studiu efectuat în Iran.
Ajută în controlul masei corporale
În cadrul unei cercetări efectuate la Harvard Medical School, 20 de bărbaţi şi femei cu sindrom metabolic au consumat acelaşi număr de calorii pe zi. Jumătate dintre ei au mâncat la micul dejun un shake de nuci, cealaltă jumătate – placebo. Consumul de nuci a oferit participanţilor un grad mai mare de saţietate şi mai puţină senzaţie de foame. Foamea perturbă efortul de slăbire.
Sporesc calitatea spermei şi fertilitatea
Experţii americani au dat unor bărbaţi, participanţi la studiu, să consume zilnic 75g de nuci timp de 12 săptămâni. La sfârşitul studiului aceştia au avut calitatea spermei, vitalitatea şi motilitatea spermatozoizilor mai bună.
Sunt bune în diabet
Cercetătorii australieni au examinat timp de un an 50 de persoane supraponderale cu diabet zaharat, care au primit sfaturi dietetice ce au vizat conținut scăzut de grăsimi. Jumătate dintre subiecți au mâncat și 30g de nuci pe zi. În doar trei luni aceştia au avut nivelul de insulină à jeun redus.
Îmbunătățesc capacitatea de gândire
După 8 săptămâni, studenţii care au mâncat nuci au înregistrat o creştere cu 11,2% a raționamentului verbal faţă de cei care au consumat placebo în cadrul unui studiu încrucişat. Nucile sporesc funcţia cognitivă. Cercetările moderne arată că nuca este un stimulent al memoriei şi este recomandată într-un efort intelectual crescut.
Fortifică imunitatea
Vitamina E, C, complexul de vitamine B, seleniul, zincul, conţinute în nuci conferă acestora proprietăţi imunostimulatoare.
Luptă cu tumorile de sân
Consumul de nuci a inhibat creşterea celulelor tumorale ale sânului în studii de laborator. Cercetătorii pun acest lucru pe seama acizilor graşi Omega-3, antioxidanților și fitosterolilor prezenţi în nuci. Oamenii de ştiinţă de la Harvard Medical School au stabilit că nucile ar reduce cu 27% rata de creştere a celulelor canceroase colorectale.
Nucile conţin vitamină E antioxidantă
Vitamina E protejează celulele corpului contra acţiunii devastatoare a radicalilor liberi, evită procesele de îmbătrânire prematură, apără vasele sanguine contra aterosclerozei, creşte răspunsul imun al organismului şi previne cataracta.
Combat depresia
Poți combate depresia cu un consum regulat de nuci. Studiile arată că alimentele bogate în acizi grași esențiali, cum sunt și nucile, contribuie la alungarea depresiei și dobândirea echilibrului.
Regenerează osul
Cercetătorii greci au descoperit că extractul de nuci are proprietatea de a consolida mai rapid osul. La nivel celular, acest lucru s-ar produce datorită acidului elagic, unul dintre principalii polifenoli conţinuţi în miezul de nucă.
Întăresc unghiile şi părul
Bogate în cupru, micoelement esenţial pentru absorbţia şi metabolizarea fierului, nucile luptă cu anemia, fiind un aliat de încredere al frumuseții părului. Pe de altă parte fierul, calciul şi zincul fortifică firele de păr și stimulează creşterea părului şi unghiilor.
Un pumn de miez – doza zilnică de acizi graşi Omega-3!
¼ cană de nuci conţine doza zilnică recomandată de acizi graşii Omega-3, cantități mari de cupru, mangan, molibden, biotină, zinc.
Beneficii pentru sarcină
Vitaminele grupului B şi acizii graşi Omega-3 contribuie la procesul de creştere a fătului şi dezvoltare a organelor. În plus, acidul folic, sau vitamina B9, este important pentru femeile însărcinate şi cele care alăptează, întrucât previne malformaţii congenitale la făt, ajută la creşterea sănătoasă a copiilor.