Particularităţile ciclului menstrual diferă de la un organism la altul şi pot ajuta în detectarea unei probleme minore sau mai grave de sănătate. Periodicitatea ciclului menstrual, durata menstruaţiei, abundenţa scurgerilor pot indica informaţii despre alte probleme de sănătate concomitente. Ce îţi poate comunica culoarea sângelui menstrual?
Dr. Alisa Vitti, un consilier de sănătate holistică şi nutriţionist, spune că există 3 culori de bază ale sângelui menstrual: asemănătoare cu afinele congelate, gem de căpşuni sau suc de afine.
Culoarea de afine congelate reprezintă un nivel ridicat de estrogen. Este marcat de cicluri menstruale mai grele decât cele normale, deoarece uterul este mai gros decat în mod normal.
Slăbești mai mult în timpul menstruației!
Dimpotrivă, o culoare mai deschisă, care seamănă cu cea a gemului de căpşuni este un semn al nivelului de estrogen scăzut, debitul poate să fie neuniform şi este adesea semn al unui uter mai subţire.
În schimb, culoarea de suc de afine este culoarea unui sânge menstrual fiziologic.
Dacă în timpul menstruaţiei sângerarea este redusă cantitativ e posibil să te confrunţi cu probleme mai grave precum dezechilibrul hormonal al progesteronului, estrogenului şi hormonilor tiroidieni în organism, sarcina concomitentă, stresul. În anumite cazuri, cancerul de col uterin, uter sau ovarian poate fi manifestat prin scurgeri sangvinolente în cantităţi mici din căile genitale.
10 lucruri despre menstruaţie pe care trebuie să le ştii
Crampele menstruale, în cazul în care persistă mai mult de doua zile de la debutul menstruaţiei, fiind severe, ar putea indica endometrioza, o afecţiune care afectează 10% dintre femei şi în care mucoasa uterului creşte şi se dezvoltă în afara acestuia, în zona pelviana, a ovarelor ori altelor organe interne, motiv pentru care se recomandă cât mai precoce consultaţia unui medic specialist.