Transpiraţia menţine temperatura organismului la un nivel constant, între 36 şi 36,8 grade Celsius, fiind un mecanism important în termoreglare. Atunci când corpul devine supraîncălzit, glandele sudoripare transformă excesul de căldură în apă, care este apoi eliminată prin pori şi răcoreşte corpul.
Transpiraţia excesivă poate fi o reacţie de apărare în conditii de expunere a organismului la căldură intensă ori efort fizic prelungit. În unele cazuri însă, aceasta poate semnala prezenţa unor afecţiuni.
Transpiraţia patologică comportă trăsături caracteristice
În pneumonie transpiraţiile apar la debut, fiind uneori însoţite de febră înaltă, scăderea poftei de mâncare, astenie marcată, dificultăţi de respiraţie, tuse.
Tuberculoza pulmonară este una dintre cele mai frecvente cauze ale transpiraţiilor nocturne. Bolnavul afectat de tuberculoză alege deseori să fie învelit într-o plapumă subţire, chiar dacă temperatura ambientală este mult scăzută. În plus, boala poate fi însoţită de febră, lipsa apetitului, slăbiciune, tuse cu secreţii sangvinolente.
În rahitism – transpiraţia apare în regiunea occipitală, frontală, perinazal.
Pe de altă parte, în tireotoxicoză, aceasta se manifestă predominant la nivelul palmelor, tălpilor şi în regiunea capului.
În timp ce în menopauză transpiraţia este însoţită de valuri de căldură, la diabeticii prost trataţi aceasta sugerează scădera nivelului glucozei în sânge mai mult decât este necesar, invocând o hipoglicemie sau coma hipoglicemică.
Transpiraţiile la persoanele tinere, ce apar la nivelul feţei, palmelor şi plantelor, sugerează adesea disfuncţii vegetative.
De asemenea, transpiraţia abundentă a corpului îşi poate face apariţia subit în infarctul miocardic, creşteri bruşte ale valorilor tensiunii arteriale.
Aşa-numitele transpiraţii reci apar în criza de angina pectorală, în colica renală, biliară. Atunci când se constată apariţia bruscă a hiperhidrozei, primul pas trebuie să fie prezentarea la medic, pentru un consult de specialitate, poţi fi îndrumat spre dermatolog, endocrinolog, neurolog, medic internist sau chiar psiholog.