Dulci-acrișoare, cu o aromă inconfundabilă- coacăzele sunt o sursă inepuizabilă de vitamine și minerale. Consumate sub orice form

Coacăzele au un conținut bogat de vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, acid pantotenic, vitamina P, vitamina PP, antocian, acid malic, acid citric și acid tartic, tanin, substanțe proteice, celuloză, săruri minerale de potasiu, magneziu, mangan, calciu, sodiu, fier, clor, zaharuri naturale- fructoză și glucoză.
Beneficii ale coacăzelor:
Combat virusul herpesului;
- Îmbunătățesc funcția rinichilor;
- Previn cancerul;
- Protejează vezica urinară;
- Reduc colesterolul și protejează inima;
- Previn durerile și tensiunile musculare;
- Îmbunătățesc circulația sangvină;
- Măresc acuitatea vizuală.
Există mai multe soiuri de coacăze: albe, roşii şi negre.
Coacăzele albe şi roşii au acţiune diuretică, depurativă, remineralizantă, laxativă şi hemostatică. Acestea sunt recomandate în cazuri de inflamaţii digestive şi urinare, litiaza urinară, insuficienţă hepatică, icter, artrism, reumatism, gută, constipaţie, afecţiuni febrile.
Coacăzele negre
Coacăzele negre sunt bogate în vitaminele C şi P. De asemenea, acestea au o cantitate mare de magneziu, mangan și fier, ce reglează activitatea unor hormoni ( în deosebi cei sexuali), stimulează activitatea sistemului nervos central. Coacăzele negre sunt benefice și în tratarea amigdalitei cronice.
Datorită substanţelor pectice şi a sărurilor de potasiu, sucul de coacăze negre stimulează secreţia sucului gastric, micşorează procesele de putrefacţie şi măreşte diureza.
Sucul de coacăze este bogat în vitamina C şi în pigmenţi care stimulează circulaţia sangvină. Mai mult, acesta creşte activitatea glandelor suprarenale şi întăreşte sistemul imunitar. Pentru o absorbţie cât mai bună a vitaminei C, consumă-l înainte de masă.
Combat durerile musculare
Conform unor studii, coacăzele sunt excelente pentru combaterea durerilor musculare, asociate cu efortul fizic. În cadrul studiului, persoanele ce au consumat coacăze, nu au resimțit efortul fizic. Medicii explică că flavonoidele din aceste pomușoare protejează organismul de efectul efortului intens.
Împotriva durerilor menstruale
Infuzia din frunze de coacăz negru stimulează secreţia de cortizon, o substanţă cu efecte antiinflamatoare.
Infuzia se prepară din două linguriţe de frunză mărunţită la o cană de apă şi se bea de două-trei ori pe zi, timp de 6 săptămâni, de 3 ori pe an. Aceasta are și rol de reglare a ciclului menstrual.
Un plus de frumusețe cu coacăze!
- Mască pentru tenul gras
Zdrobește 2 linguri de coacăze și aplică pasta pe față. După 15 minute clătește fața cu apă călduță. Această mască înlătură excesul de sebum și albește tenul.
- Mască anti-îmbătrânire
Vei avea nevoie de o cană de coacăze, o cană de struguri, două linguri de suc de grapefruit și un pliculeț de gelantină. Amestecă ingredientele până când obții o compoziție omogenă. Lasă crema obținută în frigider timp de 45 de minute. Aplică pe pielea curată, evitând zona ochilor. După 15 minute, îndepărtează soluția cu apă călduță.
Să avem sănătate!
Text: Sorina Țurcanu