Există mulți oameni de știință care spun că anumite produse alimentare hrănesc celulele canceroase, iar dacă te oprești din consumul lor, tumora canceroasă se oprește din crescut sau chiar moare. Află care este adevărul, potrivit institutului John Hopkins!
O dietă sărăcăcioasă și, la capătul celălalt, obezitatea sunt asociate cu riscul crescut al dezvoltării celulelor canceroase. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice că unele alimente pot modifica în vreun fel celulele canceroase existente – adică să le facă să se înmulțească sau să le omoare cu totul.
Mai departe, există indivizi care susțin că dacă bei mai puțin lapte, mucusul produs de anumite tumori se va reduce – ceea ce, din nou, nu este un lucru adevărat. Cum nu este adevărat nici faptul că dacă mănânci mai puțină carne, organismul tău va produce mai multe enzime care să atace celulele canceroase, explică specialistul Elizabeth Platz – cu toate că un consum mai redus de carne poate ajuta în prevenția apariției cancerului.
Cea mai bună metodă de prevenire a cancerului
Experții de la Institutul John Hopkins au găsit cea mai bună soluție de prevenire a cancerului, iar aceasta este moderația în orice. Ai nevoie de o dietă echilibrată, însă care să le includă pe toate, chiar și zahărul, însă toate trebuie să fie consumate în cantități moderate. Mai ales pentru că acestea pot contribui la obezitate, iar obezitatea este un risc major de apariție și dezvoltare a cancerului.
Recomandările specialiștilor John Hopkins includ activitatea fizică pentru cel puțin 30 de minute în fiecare zi, menținerea unei greutăți normale – nici slab, nici gras nu este sănătos – și limitarea consumului de produse foarte procesate și făcute numai din substanțe artificiale, precum sucurile carbogazoase și produsele cu foarte mult zahăr și grăsimi.
Mai mult, ca să îți menții sănătatea organismului trebuie să mănânci fructe și legume variate, cereale integrale, să limitezi consumul de carne roșie și cel de alcool – două astfel de băuturi pentru bărbați și una singură pe zi pentru femei. Nici sarea nu este sănătoasă, așadar și consumul acesteia trebuie redus cât mai mult.
Un alt sfat oferit de specialiștii John Hopkins pentru pacienții care vor să scadă riscul dezvoltării celulelor canceroase este să nu iei suplimente care promit să te protejeze împotriva acestei boli.
De asemenea, nici suplimentele cu vitamine sau minerale nu sunt sănătoase dacă organismul tău nu are carențe serioase, ci cel mai sănătos mod de a le metaboliza este numai prin mâncare.