Cu siguranţă, citeşti de fiecare dată instrucţiunile înainte de a folosi tamponul igienic. Medicul ginecolog Alyssa Dweck, din Westchester, spune pe îndelete ce greşeli faci atunci când foloseşti tamponul igienic şi faptul cum să le eviţi, pentru a nu dăuna sănătăţii tale.
Aşadar, iată care sunt cele mai comune greşeli:
1.Te speli pe mâini doar după ce inserezi tamponul.
Este important să faci acest lucru, inclusiv, înainte de a introduce tamponul în vagin, pentru a minimiza riscul infectării căilor vaginale cu bacterii din mediul exterior.
2. Nu inserezi tamponul destul de adânc.
Un tampon situat prea superficial va crea incomoditate. Dacă este poziționat corect, nu trebuie să simți tamponul în căile vaginale.
3. Utilizezi un singur fel de tampon.
Deşi este foarte puţin probabil, tampoanele pot provoca sindromul de șoc toxic (SST), o boală potenţial fatală. Tampoanele cu nivel mai mare de absorbție cresc riscul de SST. De aceea, este potrivit acestea să fie utilizate doar dacă e nevoie să înfrunţi un flux crescut de sânge. Fluxul sanguinolent poate varia de la o zi la alta în zilele de menstruaţie. Dacă în primele zile este în regulă să foloseşti tampoane cu o capacitate mare de absorbţie, atunci, spre sfârşitul perioadei, sau ori de câte ori fluxul se reduce cantitativ, – poţi trece la tampoane subţiri, cu nivel de absorbţie mai mic.
4. Schimbi tamponul doar o dată pe zi.
Chiar dacă fluxul este mic, e necesar să schimbi tamponul fiecare 4-8 ore şi asta pentru că tamponul umed crează condiţii calde şi confortabile pentru înmulţirea bacteriilor – cu cât stă mai mult în vagin un tampon, cu atât mai mult creşte riscul de SST.
5. Foloseşti tampoanele pentru a opri scurgerea secreţiilor vaginale zilnice.
Fluidele vaginale sunt fireşti la mijlocul ciclului menstrual şi zilnic – în cantitate de până la două grame. Nu este recomandat să foloseşti tamponul pentru absorbţia acestora, întrucât rişti să denaturezi nivelul de aciditate natural al vaginului şi să creşti riscul de infecţie. Consultă medicul specialist, dacă secreţiile sunt abundente.
6. Foloseşti tamponul următoarea zi după încetarea menstruaţiei.
Este inconfortabil să inserezi un tampon uscat în căile vaginale uscate. De aceea, ar trebui să eviţi acest lucru inutil.
7. Nu schimbi tamponul umezit de urină.
Din punct de vedere medical, nu este necesar să schimbi tamponul la fiecare micţiune, din punct de vedere practic – poţi simţi incomoditate; după actul de defecaţie este necesar să-l schimbi pentru a preveni preluarea bacteriilor şi infectarea uretrei sau vaginului.
8. Ai uitat să îl extragi.
Din experienţă, am aflat că acest lucru se poate întâmpla. Tamponul staţionat mult timp în vagin generează un miros fetid; consultă medicul, dacă nu îl poţi extrage singură.
9. Să foloseşti două tampoane concomitent – nu este admis.
Dacă simţi nevoia să gestionezi un flux mai abundent, foloseşte un tampon cu o capacitate mai mare de absorbție. Dacă fluxul este neobişnuit de puternic, incontrolabil, este cazul să faci o examinare medicală, pentru a stabili cauzele.
10. Nu schimbi tamponul după înot.
Când faci baie în cadă, piscină, lac sau mare este potrivit să înlături tamponul, îmbibat de apă.
11. Utilizezi tampoane ce au ambalajul deteriorat.
Ambalajele protejează tampoanele de praf și murdărie. Deci, nu risca să introduci germeni în vagin. În acelaşi timp, nu arunca tampoanele pentru că ar fi învechite. Ele, de fapt, nu au termen de expirare. Atât timp cât ambalajul este intact, acestea oferă siguranţă.
12. Păstrezi tampoanele în camera de baie.
Este potrivit ca acestea să fie păstrate într-un loc uscat.
13. Foloseşti tampoane igienice parfumate.
Acestea pot provoca iritație sau senzaţie de mâncărime.