Considerată o formă de medicină alternativă, presopunctura îşi are originea încă din perioada Chinei antice. Îţi prezentăm cele mai comune puncte de presopunctură care să înlăture starea de greaţă, durerea menstruală, cefaleea, nervozitatea, durerile de picioare.
Iată unde sunt localizate câteva puncte de presopunctură:
Presopunctura se realizează prin aplicarea presiunii sau masării punctelor de presopunctură cu vârful sau extremitatea degetelor.
1. Punctul situat între degetul mare şi cel arătător de la mână este unul dintre cele mai des stimulate pentru reducerea durerii de cap. Se ţin degetele răsfirate şi se apasă uşor sau se masează punctul timp de 15-30 de secunde, apoi se repetă la mâna cealaltă. Se aplică şi în alte tipuri de durere, răceală masând dinspre degete spre braţ timp 60-120 sec.
2. În caz de dureri de cap, răceală şi nas înfundat se aplică ambele degete superior de aripile nasului la plica între nas şi obraz apăsând uşor timp de până la trei minute.
3. Punctul situat între degetul mare de la picior şi degetul următor, un centimetru mai sus, este utilizat în caz de dureri menstruale, crampe abdominale, dureri de cap. Se apasă uşor cu indexul pe ţesutul interosos timp de un minut. Se repetă alternativ, la un picior şi celalalt sau la ambele picioare concomitent. Masarea se face cu vârful arătătorului, dinspre laba piciorului spre gleznă, circa 60 secunde.
4. Acest punct, numit în presopunctură punctul Grandfather Grandson, este unul dintre cele mai importante pentru a calma durerea menstruală. Se aplică o presiune moderată la aproximativ 2 cm de articulaţia degetului mare de-a lungul osului către gleznă.
5. Punctul sacral (E în imagine) – este situat la nivelul osului sacru, chiar deasupra marginii osului iliac şi folosit pentru a uşura durerile menstruale şi cele de spate, lombare joase. Se aplică presiune uşoară timp de două minute cu vârful degetelor.
6. În caz de constipaţie poate fi masat punctul situat la cel mai proeminent loc atunci când degetul arătător și degetul mare sunt plasate alături.
7. În cazul durerilor de spate din zona lombară sau somnolenţă se masează punctul situat în centrul spatelui genunchiului timp de un minut, repetând de 3 ori pe zi.
8. În insomnie, agitaţie, nervozitate se masează punctul de pe cuta încheieturii mâinii, pe porţiunea laterală dinspre corp timp de 60 secunde.
9. În caz de greţuri, constipaţie sau afecţiuni ale tractului digestiv, dureri de picioare se masează cu arătătorul punctul de pe latura din afara osului tibian, la aproximativ trei degete sub articulaţia genunchiului. Se masează dinspre genunchi spre laba piciorului timp de 60-90 secunde.
10. Acest punct, situat pe marginea laterală a tibiei, cam la patru degete mai sus de marginea superioară a gleznei se masează cu arătătorul dinspre laba piciorului spre genunchi timp de 60-90 secunde în dereglări ale ciclului menstrual, retenţie de apă, insomnie.
11. În caz de sughiţ, greţuri, inclusiv în sarcină, rău de mare, vomă se masează adesea cu arătătorul, dinspre braţ spre mână, circa 60 de secunde, punctul situat între cele două tendoane principale ale antebraţului, cu două degete şi jumătate mai sus.
12. Acest punct plasat pe partea din afară, între oasele antebraţului la două degete şi jumătate mai sus de încheietura mâinii, se masează timp de 60 de secunde, dinspre mână spre corp, în caz de dureri de cap, răceală.