Cum să usuci corect plantele medicinale

Uscarea plantelor medicinale trebuie efectuată corespunzător după recoltare, astfel încât acestea să nu îşi piardă din proprietăţile curative şi eficacitate atunci când sunt folosite la necesitate. Plantele medicinale se usucă în bătaia razelor de soare, într-un loc care să permită circulaţia aerului. Uscarea acestora trebuie să se facă într-un timp cât mai scurt. Dacă procesul trenează mai multe zile, plantele medicinale riscă să se altereze, să capete un miros specific, urât, şi să îşi piardă din eficacitate.

separator

yyyImediat după recoltare, unul dintre cei mai important factori care pot influența calitatea plantelor medicinale este uscarea. Odată cu aceasta se produce și stabilizarea produselor vegetale, prin inactivarea enzimelor conținute.

De ce trebuie uscate plantele imediat după recoltare?

La scurt timp după recoltare și sortare, plantele medicinale trebuie uscate. Motivul? Apa din compoziția acestora trezește o serie de reacții fizice și chimice, care, sub influența luminii și a oxigenului din aer, degradează planta, și implicit, cantitatea inițială de principii active, responsabile de efectele terapeutice.

Așadar, uscarea plantelor împiedică mucegăirea sau fermentarea lor, eliminarea apei din produsele vegetale evitând formarea noilor compuși, care ar putea modifica efectele curative. Mai mult decât atât, uscarea anumitor plante poate produce schimbări ce amplifică efectele terapeutice. Este și cazul semințelor de chimen, care, după 1 an de zile își dublează conținutul în uleiuri esențiale.

Uscarea naturală a plantelor medicinale

Odată cu uscarea naturală, plantele își micșorează greutatea cu până la 85%, precum și volumul. Forma și culoarea inițială se schimbă și ele la soare, la umbră sau la temperatură ambiantă. În funcție de fiecare plantă în parte, dar și de anotimp, uscarea naturală poate varia.

Chamomile-Herbal_1024x1024Spre exemplu, frunzele, florile și ierburile nu au nevoie mai mult de 7 zile pentru a se usca. Situația stă, însă, diferită, în cazul rădăcinilor sau scoarțelor, a căror perioadă de uscare poate ajunge până la 30 de zile.

Sfaturi pentru uscarea plantelor medicinale

-După recoltarea plantei, curăţă părţile de insecte, porţiuni pătate, putrezite sau mucegăite.

-Pentru a îndepărta corpurile străine, precum praful, mizeria, insectele, este necesară spălarea rapidă sub jetul de apă rece, pentru a evita dizolvarea principiilor active.

-Bulbii, rizomii și rădăcinile se vor spăla sub jetul puternic de apă rece.

-Plantele medicinale se usucă bine cu ajutorul unei rame de lemn, prevăzută cu tifon în straturi subtiri. Această modalitate permite aerului să circule, fără a trebui să întorci zilnic pe o parte și pe alta produsele vegetale.

cham-on-screen-dryEste binevenită uscarea plantelor într-un loc lipsit de praf, insecte, uscat și bine aerisit. Uscarea se realizează în funcție de tipul plantei medicinale.

Frunzele

Frunzele plantelor medicinale se usucă la temperaturi situate între 40-60 de grade Celsius, în bătaia razelor de soare sau în locuri călduroase, timp de câteva zile. În caz contrar, clorofila va suferi modificări, alterând proprietățile terapeutice ale plantei

Florile

Pentru a-și păstra culoarea și mirosul, florile plantelor se vor usca la o temperatură de aproximativ 40 de grade Celsius, direct în soare, acoperite cu o hârtie.

Calendula-dryingScoarța, ramurile și lemnul

Cu o umiditate relativ scăzută, acestea se pot usca lent, la o temperatură de aproximativ 25 de grade Celsius, în decursul a 20-30 de zile. După uscare, produsul vegetal poate fi utilizat imediat sau după o anumită perioadă. În caz contrar, acesta poate produce efecte secundare neplăcute. De exemplu, scoarța de crușin se păstrează un an după uscare.

Mugurii, semințele și fructele

Se usucă la temperaturi cuprinse între 40-100 grade Celsius. Motivul temperaturii ridicate la care acestea sunt supuse este umiditatea crescută sau substanțele uleioase, care pot împiedica uscarea eficientă într-un timp mai lent. Prin urmare, fructele, semințele și mugurii plantelor se vor usca în cuptor, la flacără foarte mică.

Remedii naturiste pe care le ai în casă şi care te ajută să scapi de indigestie

Plantele cu uleiuri volatile

Plantele medicinale cu uleiuri volatile se vor usca la o temperatură de 30-35 grade Celsius și se vor separa de restul plantelor, pentru a nu împrumuta mirosul.

Cum îţi dai seama că planta s-a uscat corect?

Rămânând întreagă și păstrându-și mirosul caracteristic. Frunzele și florile uscate se vor încreți și se vor sfărâma între degete cu mici trosnituri, în timp ce fructele uscate, presate cu degetele, vor produce un sunet sec. Rădăcinile și scoarţele uscate se vor rupe cu zgomot, odată îndoite.

sursa

O tânără cu fibroză chistică susţine că renunţarea la un singur aliment i-a salvat viaţa!
Articolul anterior
Cum a reacționat un tată care a văzut selfie-urile sexy ale fiicei sale!
Articolul următor
Alte articole interesante