Dă jos kilogramele acumulate în timp!

menopauza-femeiSe pare că noi, femeile, toată viaţa suntem preocupate de greutatea noastră. Vorba de la ţară: „grasă şi frumoasă”, nu mai este în vogă. Vrem să fim suple, încercăm să mâncăm mai puţin, unele din noi merg la sală, ţin post, dar câteodată se pare că aceste kilograme în plus s-au lipit de noi şi nu mai putem scăpa de ele. Când trecem de 45 de ani, problema  se agravează şi mai mult. Sunt câteva momente la care trebuie să atragi atenţia. Te rog să le verifici, ca să fii sigură că faci totul ce e în puterile tale ca să ţii kilogramele sub control, căci greutatea normală nu este doar frumos, ci şi sănătos!

separator

12-lucruri-pe-care-nu-ar-trebui-sa-i-le-spui-niciodata-unei-femei-trecute-de-30-de-ani_2S-o luăm de la capăt. Noţiunea de „metabolism” se referă la felul cum sistemele organismului tău utilizează energia, care este generată de alimentele consumate. Aici intră respiraţia, digestia, construirea musculaturii, stocarea grăsimii, circulaţia sanguină, deci orice activitate pe care o face pentru a te menţine în viaţă. Curios, dar organismul nostru consumă  65-75% de calorii pentru a menţine aceste funcţii vitale,  iar activitatea fizică folosește cel mult  30% din caloriile consumate. De aici concluzia, trebuie să atragem atenţie mai mare la felul cum organismul nostru consumă energia primită. Aici vom introduce încă o noţiune „rata metabolismului”, adică viteza cu care se petrece schimbul de substanţe, sau rata la care se ard caloriile. Cu cât ea este mai mare cu atât riscul de a depune kilograme în plus este mai mic. Atât metabolismul, cât si rata metabolismului sunt determinaţi de mai mulţi factori: genele,  stilul de viaţă (alimentarea şi sportul), unele boli.  Indiferent cu ce tip de metabolism te naşti, rapid sau încet, odată cu înaintarea în vârstă el tinde să se încetinească.  De aici concluzia numărul doi – aproape toţi au probleme cu greutatea în plus după o anumită vârstă.

METABOLISMUL_MEU_EST_80749Cu anii corpul nostru tinde să piardă masa musculară şi să o substituie cu grăsime. Se ştie că organismul consumă multe calorii pentru construirea ţesutului muscular. Astfel, dacă ai da mai multă atenţie exerciţiilor de forţă pentru a creşte masa musculară, rata metabolismului tău va creşte, şi caloriile se vor folosi util, fără daune pentru greutatea corpului. Concluzia numarul trei- când faci sport nu te limita doar la exerciţii aerobice (bune pentru inimă), fă şi exerciţii de forţă (evident recomandate de specialist).

Noi avem norocul să trăim într-o zonă cu schimbări simţitoare ale temperaturii pe parcursul anului. Rata noastră metabolică este cu 5-20% mai mare decât la cei care trăiesc într-o zonă cu o climă temperată, deoarece corpul uman consumă multe calorii  iarna şi vara ca să menţină temperatura în normă, la valoarea de 36,6 grade.  Aşa că obişnuieşte-te să dormi la răcoare, e bine pentru consumul caloriilor. Şi dacă în casă iarna  e răcoare, iar vara e prea cald,  într-un moment de disconfort gândeşte-te la câte calorii în plus a consumat organismul tău!

senior couple cycling

Şi acum câteva cuvinte despre regina metabolismului – Glanda tiroidă. Anume acest organ hormonal răspunde pentru viteza schimbului  de substanţe, de felul cum se consumă energia. Va fi ea depusă în formă de grăsime sau se va folosi pentru a  forma proteine? Cum va răspunde organismul la acţiunea altor hormoni? Toate acestea sunt în gestiunea ei.

imagesOrice disfuncţie a glandei tiroide duce la schimbarea ratei de metabolism şi la fluctuaţii în greutate. Dacă avem o hiperfuncţie, atunci toate caloriile se ard fără milă, dacă avem o hipofuncţie, caloriile se prefac în grăsimi. De aici vine o recomandare-  verifică dacă glanda ta tiroidă funcţionează bine. Pentru aceasta e nevoie să dai analiza de sânge la hormonii tiroidieni, şi apoi în caz de necesitate,  să te consulţi cu medicul endocrinolog.  Dacă ai observat dereglări de ciclu, sau primele semne ale menopauzei, atunci mergi la ginecolog. Scaderea nivelului de estrogeni are rolul său în depozitarea grăsimilor, de aceea nu trece cu vederea acest moment. Ginecologul va găsi o schemă potrivită pentru a te ajuta să treci peste menopauză mai confortabil.

armasu

Elena Armașu ”Crizanteme”

Deseori, noi în disperare, încercăm tot felul de diete ca să dăm jos măcar ceva. Aici să fii atentă- dietele prea stricte dăunează şi nu îţi aduc beneficiul aşteptat. Studiile arată, că la oamenii care consumă mai puţin de 1200 calorii pe zi rata metabolismului scade simţitor, fapt  care printr-o urmare ironică, face ca arderea caloriilor şi scăderea greutăţii să fie încetinite.  Aşa că ai grijă să-i dai organismului tău ceva de „lucru” prin alimentare la fiecare 2-3 ore.

Cam atât am avut a-ţi  spune din micile secrete ale metabolismului nostru.  Iar recomandarea de a mânca mai puţin şi de a ne mişca mai mult rămâne în vigoare!

Îţi doresc să arăţi bine, Elena Armaşu (Crizanteme)

Vezi care este cea mai mare bucurie a lui Ștefan Petrache!
Articolul anterior
Regulile nescrise ale sportului!
Articolul următor
Alte articole interesante