Cu o aromă intensă şi un gust deosebit, gogoşarii, nu numai că oferă savoare în orice fel de bucate, dar te asigură şi cu beneficii minunate pentru sănătate.
Având proprietăţi excelente, asemănătoare cu cele ale ardeiului gras dulce, gogoşarii conţin şi mai multă vitamina C (aproape de trei ori mai mult decât lămâia), mai multă vitamină K, B6, B4, calciu, magneziu, potasiu şi mangan. Pe lângă acestea, atât gogoşarii, cât şi ardeii graşi mai conţin multă vitamină A, vitaminele grupului B, acid folic, cupru, fier, fosfor, zinc, seleniu.
Gogoşarul – aliment excelent în dieta de slăbire!
Gogoşarii îţi oferă un spectru larg de vitamine şi microelemente, sunt bogaţi în fibre dietetice, proteine vegetale, sunt scăzuţi în calorii, fiind un accesoriu excelent la orice tip de dietă de slăbire. În plus, capsaicina conţinută în gogoşar, dar şi mai multă în ardeiul iute, accelerează şi îmbunătăţeşte metabolismul.
Ardeiul iute, dar şi gogoşarul, sunt legume ce intensifică metabolismul şi ard grăsimea prin termogeneză, potrivit unui studiu documentat în The Journal of Biological Chemistry.
Vitamina C este necesară pentru a scădea cu succes în greutate
Vitamina C are efect antioxidant, antiaterosclerotic, anti-inflamator, anti-infecţios, întăreşte sistemul imunitar, participă la sinteza colagenului în ţesuturi, menţine corpul tânăr, iar, conform unor cercetări, ea este necesară în procesele de slăbire.
Fiind surse bune de vitamina A, C şi antioxidanţi, gogoşarii consumaţi menţin sănătatea pielii şi a părului.
Datorită conţinutului de capsiate, analog al capsaicinei, gogoşarii protejează pielea contra razelor UV, potrivit Catholic Research Institute of Medical Science.
Gogoşarii, având calciu, mangan şi vitamina K, păstrează sănătatea oaselor şi articulaţiilor, evită osteoporoza.
Ai grijă să incluzi în meniul zilnic bucate cu gogoşari, dacă faci mult sport
Gogoşarul este o sursă bună de vitamina B6, esenţială în procesele de gândire, emoţii, memorie. Ea creşte rezistenţa la infecţii, previne spasmele musculare nocturne, cârceii, amorţeala mâinilor, polineuritele periferice, sindromul premenstrual, diminuează riscul apariţiei calculilor renali, întârzie procesul de îmbătrânire, împiedică formarea mătreţii. Efortul fizic susţinut şi intens măreşte considerabil necesarul de vitamină B6 în organism.
Legumele colorate, precum gogoşarul, luptă cu cancerul
Gogoşarul, ca şi ardeiul roşu iute, conţine cantităţi de capsaicină, iar aceasta ,,inhibă dezvoltarea celulelor canceroase ale prostatei în vase Petri şi la şoareci’’, afirmă cercetători de la University of California, Los Angeles.
Capsaicina mai înlătură durerile de cap şi de sinusuri paranazale, are efect bactericid asupra H. pylori, responsabil de bolile stomacale.
Capsaicina protejează inima, reduce nivelul de colesterol şi trigliceride în sânge, previne formarea cheagurilor în vasele sanguine. Datele arată că acele civilizaţii care folosesc mult ardeiul iute în bucătărie au rate mai mici ale bolilor cardiace, comparativ cu cei care nu-l folosesc.
Gogoşarii conţin antioxidanţi ce reduc impactul negativ al radicalilor liberi, riscul bolilor de inimă, cancerul, precum şi boala Alzheimer, boala Parkinson, conform Laboratory of Neurosciences, National Institute on Aging Intramural Research Program.
Este recomandat în special consumul de gogoşari în stare crudă
Gogoşarii se consumă în stare crudă, proaspătă, fierţi în bucate sau conservaţi, ultimii fiind mai puţin recomandaţi.
Unele gospodine spun că, spălaţi şi uscaţi, gogoşarii se păstrează bine şi în pungi de plastic în congelator timp de aproximativ cinci luni, după care, desigur, pierd din gust şi nu mai pot fi folosiţi pentru consum.
Sfatul nutriţioniştilor: dacă vrei să fii sănătos, este mai bine să mănânci variat decât să te concentrezi pe produse alimentare individuale!
Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, alături de multă mişcare!