În contextul creşterii incidenţei îmbolnăvirilor de gripă şi a altor infecţii respiratorii virale de sezon, tusea este un simptom frecvent întâlnit la copii şi adulţi. Trebuie să cunoaştem că tusea nu este o boală, ci este un simptom care poate avea la bază mai multe dintre boli. Însă, dacă ştii să tratezi corespunzător tusea, ai şanse să uşurezi de asemenea evoluţia bolii care a declanşat-o şi să eviţi astfel un şir de complicaţii ce îţi pot afecta grav sănătatea.
![separator](https://unica.md/wp-content/themes/unica-theme/img/separ_article.png)
Ce este tusea?
Tusea este un act reflex şi voluntar prin care organismul răspunde la factorii iritanţi de la nivelul căilor respiratorii. Aceştia stimulează terminaţiunile nervoase ale faringelui, bronhiilor şi plămânilor, transmiţând impulsuri la centrul tusei din creier.
Când apare tusea?
Tusea poate avea mai multe cauze, fiind un simptom întâlnit în boli precum bronşita, laringita, faringita, astm bronşic, alergii, sinuzite, emfizem pulmonar, boală de reflux gastroesofagian, infecţii virale respiratorii, pneumonie etc. În acelaşi timp, perioadele de trecere la sezonul cald scad rezistenţa şi apărarea imună a organismului, motiv pentru care simptomele virozelor şi răcelilor (tusea, nasul înfundat, febra, durerile de gât) se fac şi mai simţite.
Ai tuse uscată ori umedă?
Pentru a trata adecvat tusea, este foarte important să apreciezi caracterul ei, întrucât fiecare tip de tuse are tratamentul său specific, potrivit. Astfel, trebuie să cunoşti că exista tuse uscată, tuse umedă ori tuse mixtă.
Cum să diferenţiezi tusea? Tusea uscată (seacă sau iritativă) nu este urmată de eliminarea mucusului, este scurtă şi repetată, obositoare. Mai des este cauzată de o infecţie a tractului respirator superior, în răceală şi stări de gripă. De obicei, acest tip de tuse se accentuează nocturn ori dacă persoana afectată petrece mult timp într-o încăpere încălzită.
Tusea umedă sau expectorantă (cu expectoraţie), dimpotrivă, este însoţită de secreţia şi eliminarea mucusului (fluidelor) din căile respiratorii. Adulţii şi copiii mai mari pot scuipa mucusul, în timp ce copilaşii de vârstă mică nu reuşesc să facă acest lucru, iar mucusul stagnează în căile respiratorii ori ajunge prin înghiţire în stomac.
De ce este important să alegi medicamentul potrivit pentru a trata tusea?
Tusea nu este o boală, ci un simptom al bolii prin care organismul se apără impotriva acţiunii virusurilor, bacteriilor şi a altor agenţi iritanţi, responsabili de inflamarea căilor respiratorii. În plus, am amintit deja că tusea poate fi uscată sau umedă. Prin urmare, un tratament corect al tusei combate inclusiv inflamaţia din căile respiratorii şi reglează producţia de mucus, grăbind astfel vindecarea.
Tratează tusea cu remedii naturiste!
Potrivit cercetărilor, preparatele medicamentoase ce au la bază remedii naturale pentru tratarea tusei prezintă mai multe avantaje. Acestea au o incidenţă mai mică a reacţiilor adverse, oferă siguranţă în administrare şi pot fi indicate inclusiv copiilor de vârstă mică, gravidelor şi femeilor care alăptează.
Un exemplu de preparat ce conţine compuşi naturali este și Prospan – medicament pentru tuse pe baza unui extract standardizat de frunze de iederă.
Cum actionează Prospan?
Datorită compuşilor săi, flavonoide, uleiuri eterice, glicozide saponine, fitosteroizi conţinuţi în frunzele de iederă, Prospan manifestă acţiune expectorantă şi bronholitică, contribuind la lichefierea mucusului și înlăturarea spasmelor musculaturii bronşice. Preparatul nu acţionează la nivelul sistemului nervos central şi nu are efect de inhibare a centrului respirator din creier.
Mai multe forme de livrare!
Prospan este comod în utilizare, întrucât poate fi găsit în mai multe forme – pastile, tablete efervescente, picături, sirop. O soluție bună fiind şi picăturile pentru inhalaţie.
Care sunt avantajele preparatului Prospan?
– Eficacitate înaltă şi siguranţă în administrare, timp de mai bine de 50 de ani;
– Certificat de calitate GMP al companiei germane Engelhard Arzneimittel, lider european în producţia medicamentelor pe bază naturală;
– Este indicat în tuse seacă, dar şi umedă;
– Prospan poate fi administrat copiilor de o luni, gravidelor şi femeilor care alăptează, adulţilor;
– Prospan este comod în utilizare (se livrează sub formă de mai multe forme medicamentoase);
– Are reacţii adverse minimale;
– Are gust plăcut, nu conține alcool, zahăr şi coloranți.
Preparatul Prospan înlătură eficient tusea, contribuind în acelaşi timp la vindecarea procesului inflamator al mucoasei respiratorii.
Prospan – tratează tusea altfel!