Am auzit în repetate rânduri despre virusul papilloma uman (HPV) care, odată contractat, poate crește riscul apariției cancerului de col uterin. Dar, până una alta, contractarea se face, în majoritatea cazurilor, de la partenerii sexuali masculini.
Așadar, ce facem cu HPV în cazul bărbaților?
Întrebarea se impune căci majoritatea informațiilor despre acest virus privesc femeile, fie că le liniștesc, fie că le agită.
Dar și bărbații sunt purtători de HPV și chiar într-un număr considerabil de mare. Însă formele de manifestare la ei nu sunt toate pe atât de severe precum la femei (deși nici aici situația nu este tragică dacă ne facem testul babes-papanicolau cel puțin o dată pe an).
La bărbați, HPV poate duce la apariția vegetațiilor veneriene, care sunt diagnosticate simplu printr-un examen vizual al zonei genitale.
Vegetațiile pot fi tratate prin aplicații locale de creme și soluții, dar și prin laser CO2 și tratament chirurgical, în cazurile mai grave.
Chiar și în cazul bărbaților, unele tipuri de tulpini HPV pot favoriza apariția cancerului, mai cu seamă al celui anal sau penian la bărbațti. Însă situațiile sunt rare, mai ales în cazul unui bun sistem imunitar.
Un alt risc este apariția cancerului oral și la nivelul gâtului la bărbați, prin practicarea sexului oral cu o parteneră infectată cu HPV.
Mai multe colegii medicale din Europa si SUA au atras atenția că diverse comportamente sexuale, precum începerea precoce a vieții sexuale, partenerii multipli și în special sexul oral pot fi factorii care contribuie la așa-numita epidemie de cancer scuamos orofaringeal (gât, amigdale, baza limbii).
Acum 20 de ani, în 20% din cazurile de cancer oral se evidenția și HPV. în prezent, HPV se evidentiază în peste 50% din cazuri, conform studiilor publicate de American Association for Cancer Research.