Durerea de gât este unul dintre semnele care ne pot afecta starea generală de sănătate în orice sezon. Iarna, de cele mai multe ori contractăm infecţii virale, însă de la simpla răceală, expunere la virusuri şi până la infecţia faringiană cu streptococ, durerea în gât, deseori persistentă și greu de combătut, poate avea mai multe cauze, făcând mâncatul şi înghiţitul dificile. Pe de altă parte, infecția în gât este ,,vestită’’ prin multitudinea complicaţiilor asupra organelor interne. Iată de ce este nevoie să acţionezi rapid şi să tratezi durerea de gât!
De regulă, durerea în gât sau faringita este primul simptom al unei răceli, determinată de infecții virale, inclusiv gripa.
Cele mai frecvente virusuri care atacă faringele şi amigdalele sunt adenovirusul şi tulpinile virusului gripal, dar şi paragripa, virusul respirator sinciţial, rinovirusul pot afecta mucoasa gâtului.
O altă cauză a inflamației gâtului reprezintă infecția cu bacteria Streptococul beta hemolitic grupa A.
Alte cauze ale durerilor de gât includ infecţia cu virusul mononucleozic, -rujeola, rubeola, varicela, infectii bacteriene, precum Streptococul beta hemolitic grupa A, Haemophilus influenzae, difteria, scarlatina, tusea convulsivă etc., infectii fungice, tumori canceroase ale gâtului, limbii sau laringelui, abcesul amigdalian (prezintă o urgenţă medicală).
Fumatul, poluarea aerului, expunerea la iritanţi, alergeni și aer uscat, boala de reflux gastro-esofagian determină inflamaţia mucoasei faringiene şi exacerbează durerea de gât.
Cum îți dai seama dacă durerea de gât e cauzată de infecție virală sau bacteriană?
Infecţiile virale sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de gât, acestea fiind însoţite constant de alte simptome de răceală, precum nas înfundat, tuse, ochi roșii inflamaţi, strănut, dureri de cap, dureri de muşchi, febră.
Amigdalita bacteriană, însă, este o infecţie datorată frecvent bacteriilor streptococice, având o evoluţie mai severă şi persistentă. Bacteriile streptococice sunt extrem de contagioase şi se pot răspândi prin picăturile din aer atunci când o persoană bolnavă strănută sau tuşeşte.
Amigdalita bacteriană include dureri acute de gât, lipsa poftei de mâncare, durere la înghițire, amigdale roșii, umflate, dureroase, uneori cu pete albe sau dungi de puroi, tumefierea ganglionilor limfatici regionali, febră.
Practic, deseori, este greu să diferențiezi amigdalita virală de cea streptococică, din cauză că cele două frecvent sunt suprapuse, iar virușii, de regulă, sunt cei care crează condiții propice înmulțirii bacteriilor în gât.
De ce este important să tratezi durerea de gât
Amigdalita streptococică este o afecţiune serioasă. Streptococul poate provoca boli grave, cum ar fi febra reumatismală (reumatismul articular acut), o boală care afectează valvele inimii. De aceea, este important să tratezi, în timp util, amigdalita.
Când tratezi durerea de gât cu antibiotice?
Antibioticele nu trebuie folosite abuziv pentru a trata răceala şi durerile de gât. Cu excepția cazului în care pacientul a fost diagnosticat cu o infecție bacteriană, antibioticele nu trebuie utilizate. Antibioticele sunt eficiente numai împotriva bacteriilor. Ele nu vor fi eficiente în caz de inflamaţie amigdaliană asociată răcelii, cauzată de virusuri.
Durerea de gât în caz de răceală nu este tratată cu antibiotice decât dacă procesul inflamator nu cedează timp de mai multe zile, iar între timp acesta asociază o suprainfectare bacteriană. Decizia de a administra antibiotice este luată de fiecare dată de către medic, de regulă după efectuarea unor analize specifice de laborator – testul de diagnosticare rapidă la streptococ sau examenul bacteriologic al exudatului faringian.
Când este cazul să consulţi medicul?
În cele mai multe cazuri, durere în gât este doar unul dintre simptomele răcelii şi se rezolvă în 5-7 zile. Cu toate acestea, ar trebui să consulţi medicul dacă ai dificultăţi severe la înghiţire, imposibilitate de a înghiţi saliva, salivaţie accentuată, dificultăţi în deschiderea gurii, febră înaltă, dureri articulare, dureri de ureche, răgușeală de mai mult de două săptămâni, colorareea urinei (aspectul ,,spălăturilor de carne’’ sugerează că bacteria streptococică a afectat rinichii).
Cum scapi de durerea de gât?
Deși durerea de gât, mai frecvent, este cauzată de infecţii virale, în practică este greu să faci o diferenţiere netă între invazia virală şi bacteriană a gâtului, atât timp cât cele două coexistă şi îngreunează tratamentul. Pentru a uşura vindecarea gâtului:
-Consumă lichide calde pe parcursul zilei (fluidele previn deshidratarea mucoasei);
-Evită băuturile fierbinți care pot irita gâtul;
-Fă gargarisme cu apă caldă sărată de câteva ori pe zi (1/4 – 1/2 linguriță de sare de masă la 200 ml apă caldă);
-Fă-ţi timp pentru odihnă;
-Respectă dieta sănătoasă, consumă legume şi fructe bogate în substanţe antioxidante, vitamine şi microelemente;
-Evita iritanții, aerul poluat, fumul.
De cele mai multe ori, infecţia virală atacă mucoasa orofaringiană şi crează un teren propice invaziei bacteriene, amplificând mai mult inflamaţia locală.
Pentru a elimina cauzele inflamației gâtului vin în ajutor remediile antibacteriene cu acțiune locală.
Trachisan este un antiseptic orofaringian şi te ajută să elimini infecția din gât!
Datorită componentelor sale (Trachisan soluţie pentru gargarisme conţine substanţele active clorhexidina şi lidocaina, iar Trahisan comprimate de supt conţine tirotricina, clorhexidină și lidocaină), preparatele Trachisan combină acţiunea antibacteriană, antiseptică și analgezică în lupta cu infecţia şi gâtul inflamat.
Tirotricina este o substanţă cu proprietăţi antibacteriene locale, nu este absorbită în fluxul sanguin şi nu produce efecte toxice, în timp ce distruge multe specii de bacterii patogene și fungi.
Totodată, clorhexidina este un antiseptic cu spectru larg de acţiune asupra bacteriilor Gram pozitive şi Gram negative (Escherichia coli, Enterobacter, Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa, Streptococ hemolitic, Steptococcus faecalis, Salmonella Sp, Klebsiella Sp, Proteus spec., Streptococcus mutans, Staphylococcus aureus, Candida albicans, Microsporum canis, Aspergillus versicolor), iar lidocaina manifestă efect analgezic local şi ajută la eliminarea rapidă a durerii, iritaţiei şi disconfortului în gât.
Trachisan -comprimate de supt are o aromă plăcută de mentă, nu conţine zahăr și poate fi administrat adulților și copiilor de la 4 ani.
Trahisan este indicat în procesele inflamatoare ale cavităţii bucale şi gâtului, precum stomatita, gingivita, parodontita, glosita, amigdalita și faringita, dar şi în scop de profilaxie, înaintea şi după intervenţiile chirurgicale din cavităţile orală şi faringiană (extracții dentare, amigdalectomii), în respiraţie urât mirositoare.
Trachisan combină proprietățile analgezice și antibacteriene, eliminând cauzele ce au condus la inflamaţia faringelui şi amigdalelor.
Trachisan – primul ajutor în caz de infecție și dureri în gât!