Fasolea este una dintre cele mai delicioase, sănătoase și ieftine legume. Iar postul Paștelui este un motiv în plus ca să te bucuri din plin de toate beneficiile acesteia.
Fasolea conține vitaminele A, B6, B12, C, K, calciu, magneziu, fier, fosfor, zinc, potasiu și seleniu.Acest aliment consumat regulat poate reduce riscul de diabet, boli de inimă, cancer de colon și cancer mamar.
Fasolea poate fi albă, neagră, pestriță, roșie, verde, mică sau mare. Indiferent de tipul ei, aceasta are un rol important în menținerea sănătății, motiv pentru care se regăsește în meniul tuturor popoarelor din lume.
Fasolea roșie- bobițe pline de sănătate, energie și gust!
Fasolea roșie conține fibre de cea mai bună calitate. Aceasta este și o sursă bună de amindon, magneziu, zinc, fier şi multe vitamine din grupa B, îndeosebi B6, care este răspunzătoare de asigurarea imunităţii organismului, a stării pielii şi a funcţionării sistemului nervos.
Fasolea roșie are o mare cantitate de antioxidanți, un ingredient-cheie în combaterea efectelor radicalilor liberi. Iar acidul folic din această legumă ajută la prevenirea demenței.
Fasolea neagră- minune pentru sănătate și siluetă!
Fasolea neagră este un aliment foarte bogat în nutrienţi, dar sărac în calorii. Dintre toate tipurile de fasole, cea neagră este cea mai bogată în antioxidanți. Aceștia întârzie procesul de îmbătrânire, accelerează refacerea celulelor şi asigură un ten frumos.
Boabele de fasole neagră sunt bogate în fibre solubile, care ajută la scăderea aşa-numitului ,,colesterol rău’’. Mai mult, fasolea neagră are un conţinut redus de grăsimi, fiind indicată în diete. Datorită conţinutului său bogat în fibre, apare mai repede senzaţia de saţietate, comparativ cu alte alimente.
Fasolea neagră conţine cantităţi importante de folaţi, dar şi de vitamina B6, ceea ce o face foarte importantă în special pentru femeile însărcinate.
Fasolea- recomandată în curele de slăbire
Fasolea mai este recunoscută sub denumirea de “mâncător de grăsime” pentru că este foarte bogată în fibre vegetale, care împiedică absorbția zaharurilor și reduc secreția de insulină. Consumul zilnic a unei farfurii de fasole poate ajuta la scăderea valorii colesterolului cu până la 20%.
Aliment anti-cancerigen!
Fasolea este o bună sursă de antioxidanți. Astfel, un consum frecvent de fasole ajută corpul să lupte împotriva radicalilor liberi și scade riscurile îmbolnăvirii de cancer, menținând totodată tinerețea mai mult timp!
Fasolea – sursă esențială de fibre
O cană de fasole îți va furniza ½ din necesarul zilnic de fibre. Acestea mențin sănătatea sistemului digestiv, ușurează digestia și previn constipația. Mai mult, fibrele micșorează nivelul de colesterol, scăzând riscul bolilor cardiovasculare.
Cum prepari fasolea uscată?
După cum știi, timpul de fierbere al fasolei diferă de la soi la soi. Pentru că este un aliment deshidratat, înainte de a o fierbe, este necesar să o ții în apă, de dorit la frigider. Nu este strict necesar să schimbi apa.
Ușor de preparat și foarte gustoasă, salata de fasole verde ar putea fi numită un bol de sănătate și consistență. Combinată cu alte legume, la fel de sănătoase, salata de fasole va fi o sursă minunată de vitamine și alți nutrienți importanți.
Moduri de folosire:
-
Fasolea verde folosită ca aliment sau ca ceai preparat din teci uscate se recomandă la tratarea cistitei deoarece calmează spasmele şi normalizează urinarea. Fierbe o linguriţă de păstăi verzi mărunțite în 250 ml de apă timp de 15 minute. Poți consuma 2-3 căni pe zi.
-
Pentru tratarea anemiei adolescenților sau a copiilor, macină boabe încolțite și amestecă-le cu miere în părţi egale.
-
Ceaiul preparat dintr-o lingură de teci într-un sfert de litru de apă este recomandat la ameliorarea stărilor reumatice, în stări de hidropizie, în afecţiuni ale rinichilor şi vezicii urinare şi în bolile de inimă. Se consumă 2-3 căni pe zi.
Contraindicații!
Fasolea verde în cantități mari trebuie evitată de persoanele cu afecțiuni ale rinichilor sau ale vezicii biliare.
Să avem sănătate!
Text: Sorina Țurcanu
