Să te îmbraci potrivit şi confortabil de dis-de-dimineaţă este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poţi face pentru sănătatea ta. Pe lângă faptul că devii mai activ şi mai eficient în munca de zi cu zi, hainele alese adecvat te feresc de anumite afecţiuni cronice, arată cercetările în domeniu. Experţii trag alarma cu privire la anumite haine şi accesorii şi riscurile pentru sănătate.
1. Blugii skinny, strâmţi pe abdomen şi picioare.
Acest model de blugi îţi poate dăuna în mai multe feluri spun experţii, întrucât înrăutăţesc circulaţia sângelui în zona inghinală, coapse, gambe, crează condiţii pentru dilatarea varicoasă a venelor în zona picioarelor, procese inflamatorii în bazinul mic la femei, inclusiv tulburări de digestie, iar la bărbaţi – perturbarea circulaţiei la nivelul organelor sexuale, creşterea temperaturii în zona testiculelor, ce poate să scadă producţia de spermatozoizi. Pantalonii mai largi pemit efectuarea aplecărilor şi mişcărilor active, nestingherite pe parcursul întregii zile.
2. Tocurile sunt arătoase, însă purtarea permanentă a tocurilor mai înalte de 2-3 cm, s-a demonstrat, scurtează tendonul lui Ahile la femei, ceea ce face ca ulterior pantofii plaţi să fie inconfortabil de purtat, în plus, cauzează monturi la nivelul tălpilor, degete ciocan, afecţiuni ale coloanei şi discurilor intervertebrale.
3. Nici şlapii nu sunt mai prejos în acest sens. Aceştia purtaţi timp îndelungat, mai ales cei cu talpa subţire, afectează biomecanica tălpii, întrucât e nevoie mereu să încordezi în exces dorsul lăbii piciorului ca să nu-ţi scape. Lipsa unui element de susţinere din partea încălţămintei la nivelul arcului plantar suprasolicită mecanic laba piciorului provocând leziuni şi inflamaţii cronice ale tendoanelor dorsale.
4. Fustele strămte pe bazin şi coapse reduc mobilitatea genunchilor, îţi restrâng paşii largi necesari în timpul mersului, ceea ce afecteaza echilibrul, discurile intervertebrale.
5. Reacţii alergice la fibre specifice apar mai des la cele sintetice decât la lână, bumbac sau mătase. Persoanele care dezvoltă erupții cutanate și alte iritaţii de la haine reacționează mai des la coloranți, emolienți și formaldehidă.
6. Accesoriile au propriile riscuri pentru sănătate. Genţile mari şi grele purtate pe umăr pe termen lung deformează scheletul, cauzează tendinite ale umărului, dureri ale coloanei, înrăutăţesc circulaţia sanguină la nivelul creierului. Femeile ar trebui să poarte genţi nu mai grele de 10% din greutatea corpului.
7. Bijuteriile care conţin nichel, fie cantități infime în inele, cercei, catarame, curele, ceasuri, buzunarele blugilor, pot provoca o erupție locală la cei alergici chiar la vârstă adultă.
8. Sutienele strânse, nepotrivite în raport cu mărimea şi forma sânilor dereglează circulaţia sanguină la nivelul sânilor, pot duce la dureri de spate, ceafă şi umeri, recomandat este ca sutienul să aibă totuşi o cupă potrivită, confortabilă pentru glandele mamare.
9. Centurile prea strânse jenează respiraţia, digestia, iar la femei – cresc riscul de inflamaţie cronică a vezicii biliare, în plus pot comprima nervul cutanat femural, care emerge de la abdomen la partea exterioară a coapsei. Şirul poate continua!