Ghimbirul – rădăcina iubirii!

Ghimbirul face parte din alimentele afrodiziace puternice, este clasat pe locul trei, după căpşune şi ciocolată. Este indicat în cazul disfuncţiei erectile, frigiditate sau cuplurilor infertile.

separator

Ghimbirul este un condiment de origine asiatică (India şi China). Are o aromă înţepătoare şi iute, cu o prospeţime ce caracterizează citricele, este folosit în salate, sosuri, băuturi şi dulciuri. Se întrebuinţează rădăcina plantei de ghimbir care este bogată în uleiuri eterice, dizaharide, fibre, vitaminele B1, B2, B3, A, C, dar şi minerale Mg, Fe, Ca. Conţine, de asemenea, siliciu, care oferă sănătate pielii, părului, dinţilor şi unghiilor.

Indicaţii terapeutice

Ghimbirul are proprietăţi de stimulare a sucului gastric, ajută la eliminarea toxinelor, este folosit împotriva durerilor de stomac, indigestiei, meteorismului (balonări abdominale), diareii, dar şi în cazul durerilor de ficat. Contribuie la arderea grăsimilor, respectiv, este indicat în diete de slăbire.

Este un bun imunostimulator, antiseptic, antiviral echivalent cu usturoiul. În perioada rece a anului îl folosim în profilaxia răcelilor, dar şi în tratamentul acestora. De asemenea,  în bronşite, angine, astm bronhic însoţit de tuse seacă.  Fluidizează mucusul bronhic şi stimulează circulaţia sangvină, eliminând simptomele de mâini şi picioare reci, scade nivelul colesterolului, micşorează riscul coagulării sângelui şi previne afecţiunile cardiovasculare.

Ne poate ajuta în răul de mare şi în cel de transport. Cercetările specialiştilor  afirmă că ceaiul din rădăcină de ghimbir este eficient şi în tratamentul bolnavilor de cancer, care au făcut chimioterapie, reduce senzaţia de vomă. În acelaşi timp, ghimbirul este revigorant, combate stările de oboseală şi are efect de liniştire.

Pentru acţiunea sa antiinflamatoare este recomandat bolnavilor cu artrită reumatoidă, reduce durerile.

Contraindicaţii: gastrite şi ulcere gastro-duodenale, boli inflamatorii acute, febră, alergii, calculi biliari şi renali, femei gravide sau care alăptează.

Mod de administrare a ghimbirului

Poţi consuma rădăcină crudă sau pudră de ghimbir. Împotriva bolilor căilor respiratorii, poţi pregăti o băutură: rădăcina de ghimbir rasă se adăugă în lapte fierbinte sau în infuzie de ceai verde şi se îndulceşte cu miere de albini.

Băile cu pudră de ghimbir se recomandă în cazul unor degerături, de asemenea persoanelor cu picioare şi mâini reci, mai sunt bune în dureri articulare.

Ceai de ghimbir: 1/2 de linguriţă de rădăcină de ghimbir rasă se infuzează în 250 ml apă fiartă 10-15 min. Apoi se adaugă o felie de lămâie, o linguriţă de miere. Putem bea lichidul  când suntem răcite şi facem cure de slăbire.

Berea de ghimbir

Nu numai ceaiul din această rădăcină este util sănătăţii, ci şi berea de ghimbir s-a impus ca o excelentă băutură energizantă.  Este un adevărat afrodiziac, reface sistemul digestiv şi are un puternic efect revitalizant.

Cum se prepară berea de ghimbir

Există mai multe reţete de obţinere a berii de ghimbir. Aceasta se  găseşte şi în comerţ. Îţi propun, însă, să prepari singură această băutură neobişnuită. Ia 15 gr. drojdii, 2 lămâii, 3,5 l apă fiartă, 250 gr. rădăcină de ghimbir rasă şi 400 gr. zahăr brun.

Peste ghimbirul ras, zahăr şi coaja de lămâie se va turna apa fierbinte.
Când se răceşte, se adaugă drojdia, în prealabil dizolvată cu un pahar de apă călduţă şi sucul de lămâie stors. Vasul se acoperă şi se lasă la cald pentru 24 de ore, apoi se strecoară în vase mai mici şi se dă la rece pentru 2 zile, după care poate fi întrebuinţat. Este o băutură tonică excelentă!

Text: Snejana Ţugui

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

Critici şi susţineri înainte de prima eliminare!
Articolul anterior
3 afrodisiace testate de bărbații de la Muz Fm!
Articolul următor
Close menu