Ghimbirul face parte din alimentele afrodiziace puternice, este clasat pe locul trei, după căpşune şi ciocolată. Este indicat în cazul disfuncţiei erectile, frigiditate sau cuplurilor infertile.
Ghimbirul este un condiment de origine asiatică (India şi China). Are o aromă înţepătoare şi iute, cu o prospeţime ce caracterizează citricele, este folosit în salate, sosuri, băuturi şi dulciuri. Se întrebuinţează rădăcina plantei de ghimbir care este bogată în uleiuri eterice, dizaharide, fibre, vitaminele B1, B2, B3, A, C, dar şi minerale Mg, Fe, Ca. Conţine, de asemenea, siliciu, care oferă sănătate pielii, părului, dinţilor şi unghiilor.
Indicaţii terapeutice
Ghimbirul are proprietăţi de stimulare a sucului gastric, ajută la eliminarea toxinelor, este folosit împotriva durerilor de stomac, indigestiei, meteorismului (balonări abdominale), diareii, dar şi în cazul durerilor de ficat. Contribuie la arderea grăsimilor, respectiv, este indicat în diete de slăbire.
Este un bun imunostimulator, antiseptic, antiviral echivalent cu usturoiul. În perioada rece a anului îl folosim în profilaxia răcelilor, dar şi în tratamentul acestora. De asemenea, în bronşite, angine, astm bronhic însoţit de tuse seacă. Fluidizează mucusul bronhic şi stimulează circulaţia sangvină, eliminând simptomele de mâini şi picioare reci, scade nivelul colesterolului, micşorează riscul coagulării sângelui şi previne afecţiunile cardiovasculare.
Ne poate ajuta în răul de mare şi în cel de transport. Cercetările specialiştilor afirmă că ceaiul din rădăcină de ghimbir este eficient şi în tratamentul bolnavilor de cancer, care au făcut chimioterapie, reduce senzaţia de vomă. În acelaşi timp, ghimbirul este revigorant, combate stările de oboseală şi are efect de liniştire.
Pentru acţiunea sa antiinflamatoare este recomandat bolnavilor cu artrită reumatoidă, reduce durerile.
Contraindicaţii: gastrite şi ulcere gastro-duodenale, boli inflamatorii acute, febră, alergii, calculi biliari şi renali, femei gravide sau care alăptează.
Mod de administrare a ghimbirului
Poţi consuma rădăcină crudă sau pudră de ghimbir. Împotriva bolilor căilor respiratorii, poţi pregăti o băutură: rădăcina de ghimbir rasă se adăugă în lapte fierbinte sau în infuzie de ceai verde şi se îndulceşte cu miere de albini.
Băile cu pudră de ghimbir se recomandă în cazul unor degerături, de asemenea persoanelor cu picioare şi mâini reci, mai sunt bune în dureri articulare.
Ceai de ghimbir: 1/2 de linguriţă de rădăcină de ghimbir rasă se infuzează în 250 ml apă fiartă 10-15 min. Apoi se adaugă o felie de lămâie, o linguriţă de miere. Putem bea lichidul când suntem răcite şi facem cure de slăbire.
Berea de ghimbir
Nu numai ceaiul din această rădăcină este util sănătăţii, ci şi berea de ghimbir s-a impus ca o excelentă băutură energizantă. Este un adevărat afrodiziac, reface sistemul digestiv şi are un puternic efect revitalizant.
Cum se prepară berea de ghimbir
Există mai multe reţete de obţinere a berii de ghimbir. Aceasta se găseşte şi în comerţ. Îţi propun, însă, să prepari singură această băutură neobişnuită. Ia 15 gr. drojdii, 2 lămâii, 3,5 l apă fiartă, 250 gr. rădăcină de ghimbir rasă şi 400 gr. zahăr brun.
Peste ghimbirul ras, zahăr şi coaja de lămâie se va turna apa fierbinte.
Când se răceşte, se adaugă drojdia, în prealabil dizolvată cu un pahar de apă călduţă şi sucul de lămâie stors. Vasul se acoperă şi se lasă la cald pentru 24 de ore, apoi se strecoară în vase mai mici şi se dă la rece pentru 2 zile, după care poate fi întrebuinţat. Este o băutură tonică excelentă!
Text: Snejana Ţugui