Ghimbirul – rădăcina iubirii!

Ghimbirul face parte din alimentele afrodiziace puternice, este clasat pe locul trei, după căpşune şi ciocolată. Este indicat în cazul disfuncţiei erectile, frigiditate sau cuplurilor infertile.

separator

Ghimbirul este un condiment de origine asiatică (India şi China). Are o aromă înţepătoare şi iute, cu o prospeţime ce caracterizează citricele, este folosit în salate, sosuri, băuturi şi dulciuri. Se întrebuinţează rădăcina plantei de ghimbir care este bogată în uleiuri eterice, dizaharide, fibre, vitaminele B1, B2, B3, A, C, dar şi minerale Mg, Fe, Ca. Conţine, de asemenea, siliciu, care oferă sănătate pielii, părului, dinţilor şi unghiilor.

Indicaţii terapeutice

Ghimbirul are proprietăţi de stimulare a sucului gastric, ajută la eliminarea toxinelor, este folosit împotriva durerilor de stomac, indigestiei, meteorismului (balonări abdominale), diareii, dar şi în cazul durerilor de ficat. Contribuie la arderea grăsimilor, respectiv, este indicat în diete de slăbire.

Este un bun imunostimulator, antiseptic, antiviral echivalent cu usturoiul. În perioada rece a anului îl folosim în profilaxia răcelilor, dar şi în tratamentul acestora. De asemenea,  în bronşite, angine, astm bronhic însoţit de tuse seacă.  Fluidizează mucusul bronhic şi stimulează circulaţia sangvină, eliminând simptomele de mâini şi picioare reci, scade nivelul colesterolului, micşorează riscul coagulării sângelui şi previne afecţiunile cardiovasculare.

Ne poate ajuta în răul de mare şi în cel de transport. Cercetările specialiştilor  afirmă că ceaiul din rădăcină de ghimbir este eficient şi în tratamentul bolnavilor de cancer, care au făcut chimioterapie, reduce senzaţia de vomă. În acelaşi timp, ghimbirul este revigorant, combate stările de oboseală şi are efect de liniştire.

Pentru acţiunea sa antiinflamatoare este recomandat bolnavilor cu artrită reumatoidă, reduce durerile.

Contraindicaţii: gastrite şi ulcere gastro-duodenale, boli inflamatorii acute, febră, alergii, calculi biliari şi renali, femei gravide sau care alăptează.

Mod de administrare a ghimbirului

Poţi consuma rădăcină crudă sau pudră de ghimbir. Împotriva bolilor căilor respiratorii, poţi pregăti o băutură: rădăcina de ghimbir rasă se adăugă în lapte fierbinte sau în infuzie de ceai verde şi se îndulceşte cu miere de albini.

Băile cu pudră de ghimbir se recomandă în cazul unor degerături, de asemenea persoanelor cu picioare şi mâini reci, mai sunt bune în dureri articulare.

Ceai de ghimbir: 1/2 de linguriţă de rădăcină de ghimbir rasă se infuzează în 250 ml apă fiartă 10-15 min. Apoi se adaugă o felie de lămâie, o linguriţă de miere. Putem bea lichidul  când suntem răcite şi facem cure de slăbire.

Berea de ghimbir

Nu numai ceaiul din această rădăcină este util sănătăţii, ci şi berea de ghimbir s-a impus ca o excelentă băutură energizantă.  Este un adevărat afrodiziac, reface sistemul digestiv şi are un puternic efect revitalizant.

Cum se prepară berea de ghimbir

Există mai multe reţete de obţinere a berii de ghimbir. Aceasta se  găseşte şi în comerţ. Îţi propun, însă, să prepari singură această băutură neobişnuită. Ia 15 gr. drojdii, 2 lămâii, 3,5 l apă fiartă, 250 gr. rădăcină de ghimbir rasă şi 400 gr. zahăr brun.

Peste ghimbirul ras, zahăr şi coaja de lămâie se va turna apa fierbinte.
Când se răceşte, se adaugă drojdia, în prealabil dizolvată cu un pahar de apă călduţă şi sucul de lămâie stors. Vasul se acoperă şi se lasă la cald pentru 24 de ore, apoi se strecoară în vase mai mici şi se dă la rece pentru 2 zile, după care poate fi întrebuinţat. Este o băutură tonică excelentă!

Text: Snejana Ţugui

Remedii cu cimbru care pot concura cu cele mai puternice antibiotice

Cimbrul de cultură  (Thymus vulgaris) este un adevărat antibiotic natural. Spre deosebire de cimbrul de grădină (Satureja hortensis), cimbrul de cultură are un miros înţepător şi mai aspru, fiind folosit doar ca remediu de sănătate.

Cimbrul de cultură distruge bacterii și microorganisme patogene și întăreşte capacitatea organismului de a se autoapăra. Cum poți utiliza cimbrul ca remediu naturist? Iată câteva moduri de întrebuințare în cazul diverselor afecțiuni:

Infecţii renale şi urinare

Tinctura de cimbru distruge microorganismele care afectează rinichii şi vezica, stimulând activitatea renală.

  • Se iau 2-3 picături de ulei volatil de cimbru, în miere, de 2-3 ori pe zi, în cure de 5-10 zile.
  • În bolile renale cronice, se ia câte 1 linguriţă de cimbru de cultură, diluată în jumătate de pahar de apă, de 4 ori pe zi, în cure de 60-90 de zile.

Bronşită acută şi cronică, tuse convulsivă

Infuzia fierbinte de cimbru are efecte bronhodilatatoare, expectorante şi calmante rapide.

  • Ca remediu de urgenţă, se iau câteva inghitturi de infuzie fierbinte (1 linguriţă de plantă la 1 cană de apă).
  • Ca remediu de lungă durată, se ia câte 1 linguriţă rasă de pulbere din cimbru, de 3 ori pe zi, timp de 4 săptămâni.

Astm, pneumonie, infecţii respiratorii recidivante

Uleiul volatil de cimbru este un antibiotic şi bronhodilatator foarte bun, ca de altfel, un extraordinar adjuvant în tratamentul tuberculozei (administrat în acelaşi mod).

  • Se iau câte 2 picături de ulei volatil, dizolvate într-o linguriţă de miere, de 3 ori pe zi, în cure de 10-20 de zile.

Răceală, bronşită

Cimbrul de cultură combate rapid tusea, durerile în zona pieptului, catarul, febra sau starea de astenie.

  • Se ia câte 1 linguriţă de tinctură, de 4-6 ori pe zi, în cure de maximum 12 zile.

Laringită, faringită, amigdalită

  • Se iau câte 2-3 picături de ulei de cimbru, înghiţite cu puţină apă, de 3 ori pe zi. Extern, se face gargară cu infuzie de cimbru, de cel puţin 2 ori pe zi.

În cazul formei acute, tratamentul durează 5-7 zile, şi 12-21 de zile pentru forma cronică.

Adjuvant în hipertensiune arterială

În urma studiilor făcute de un grup de cercetători din fosta Uniune Sovietică, sub îndrumarea dr. Z.T. Kulieva, s-a ajuns la concluzia că administrarea cimbrului reduce semnificativ presiunea arterială.

  • Se ia câte 1 linguriţă de tinctură de cimbru, de 4 ori pe zi, în cure de 56 de zile.

Contraindicaţii

Cimbrul de cultură este contraindicat în cazurile de hipotensiune, colon iritabil, ulcer gastric şi gastrită hiperacidă, în sarcină şi alăptare.

Notă: informația prezentată în acest articol nu poate substitui recomandările medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, adresați-vă specialistului!

sursa

Ceaiul care ameliorează insomniile și anxietatea

Tot mai multe persoane se confruntă cu insomniile. Lipsa somnului poate declanșa diferite boli și dezechilibre în organism, motiv pentru care insomnia trebuie tratată cât mai repede, scrie doctorulzilei.ro.

Insomniile pot avea diferite cauze, de la probleme de sănătate la anxietate. În prezent, programul încărcat și grijile de zi cu zi sunt principalele cauze ale insomniilor.

Somnul este esențial pentru sănătate. În timpul odihnei, organismul se regenerează la nivel celular și pornește pregătește toate funcțiile organismului pentru o noua zi.

De asemenea, somnul este foarte important pentru sistemul imunitar. Fără odihnă, corpul este vulnerabil în fața bolilor și agenților patogeni.

Deși există o multitudine de produse farmaceutice pentru tratarea insomniilor, acestea sunt însoțite, adesea, de reacții adverse.

În acest caz, pentru rezultate optime, este indicat să încerci și câteva tratamente naturale, pe bază de ceaiuri și plante care au proprietăți calmante.

Ceaiul pentru insomnie recomandat de Ovidiu Bojor

Ovidiu Bojor, doctor farmacist şi membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, recomandă ceaiul cu rădăcini uscate de valeriană. Specialistul susține că planta alungă insomniile fără a provoca efecte secundare neplăcute, precum multe alte medicamente găsite în comerț.

Valeriana, un aliat de nădejde

”Valeriana este un sedativ bând, vă ajută să adormiți ușor și nu are efecte secundare, precum barbituricele”,

spune profesorul Ovidiu Bojor.

Ale ceaiuri eficiente

Pe lângă un ceai de valeriană deja cunoscut în medicina alternativă, doctorul recomandă și ceaiul cu flori de tei și levănțică.

Lavanda este folosită în multe produse destinate relaxării, de la bețișoare parfumate, uleiuri esențiale până la sare de baie. Astfel, putem folosi pe lângă ceai și un ulei de lavandă pentru a scăpa de stres, anxietate și insomnii.

”Un ceai sedativ bun este şi cel în care aţi combinat flori şi frunze de păducel cu «talpa gâştii» ori cel în care amestecaţi flori de levănţică şi flori de tei“, adaugă profesorul Ovidiu Bojor.

Absorbante sau cupa menstruală? Ce recomandă medicul ginecolog Angela Stratulat

Absorbante, tampoane igienice, cupe menstruale – la ora actuală există o varietate largă de produse pentru igiena intimă în timpul menstruației. În timp ce tot mai multe femei optează pentru cupa menstruală, sunt persoane care încă nu s-au decis să folosească colectorul de forma unui mic păhărel care se introduce în vagin pentru a colecta lichidul menstrual. Totuși, care sunt cele mai sigure produse de igienă, conform specialiștilor?

Iată ce recomandă medicul ginecolog-oncolog Angela Stratulat.

”Eu recomand mereu absorbantele de unică folosință care se aruncă, pentru că este cel mai fiziologic mod de a te îngriji în perioada dată. Nu spun categoric că tampoanele sau cupa menstruală nu pot fi folosite, dar nu le recomand. În vagin este întuneric, umed, cald, deci e un loc numai bun de crescut bacterii. Este demonstrat că folosirea tampoanelor comportă un risc de dezvoltare a sindromului șocului toxic. Cupa este echivalentă tamponului”, a menționat medicul în cadrul emisiunii Fără Protocol.

Producătorii de cupe menstruale susțin că acestea pot fi ținute în vagin până la 8 ore.

”Nu ținem nimic în vagin mai mult de 4 ore. Chiar și tampoanele sterile administrate în secție de către doctor sunt schimbate de câteva ori, din patru în patru ore. La fel și absorbantele trebuie schimbate peste 4 ore, nu mai rar. În ceea ce privește cupa menstruală, la modul în care este prezentată, având o capacitate mai mare, la o plasare corectă și o alegere corectă a dimensiunii, poate sta 8-12 ore. Îmi pare un timp excesiv de lung și consider că implică un risc crescut de infecții”, a declarat ginecologul Angela Stratulat.

Despre avantajul ecologic al reutilizării cupei menstruale. ”Bineînțeles că trebuie să protejăm mediul, dar nu cu prețul sănătății proprii”, mai spune medicul.

,,Eu mereu spun: renunțați la un pet de apă, nu folosiți paiurile din plastic, prin alte metode, dar nu cu prețul sănătății proprii. Cupa menstruală, pur tehnic, îmi apar mai multe momente care pot cauza incomodități, cu toate că femeile care le folosesc sunt mulțumite. Trebuie să te înveți să o inserezi corect fără ca să lezezi colul uterin, apoi trebuie extrasă – asta înseamnă că faci manipulări vaginale de câteva ori pe zi – introduci degetele, iar mâinile trebuie spălate. Sângele trebuie aruncat, iar cupa trebuie spălată și sterilizată la fiecare folosire, adică trebuie fiartă. Mie îmi pare că noi ne complicăm. Până la urmă e alegerea femeii”, a subliniat specialista.

Prin urmare, medicul le recomandă femeilor să folosească absorbantele și să le schimbe o dată la patru ore.

Critici şi susţineri înainte de prima eliminare!
Articolul anterior
3 afrodisiace testate de bărbații de la Muz Fm!
Articolul următor