Sezonul gripei în acest an ar putea evolua mai sever decât în anii precedenţi. Experţii americani de la U.S. Centers for Disease Control and Prevention au raportat recent în cadrul unei conferinţe de presă cum stau lucrurile cu referire la gripa sezonieră în ţările în care aceasta a fost deja înregistrată.
Din cauza producerii unor mutaţii antigenice la virusul gripal de tip A (H3N2), dar şi prevalenţei tocmai acestei tulpini de virus extrem de virulente în rândul îmbolnăvirilor atestate până în prezent, sezonul de gripă 2014-2015 ar putea evolua mult mai sever, au declarat experţii.
În ţările în care s-au înregistrat deja primele cazuri de gripă sezonieră, tipul A (H3N2), o tulpină extrem de virulentă, este predominantă printre îmbolnăviri, ocupând aproape 90% dintre cazuri, a spus dr. Tom Frieden, directorul U.S. Centers for Disease Control and Prevention în cadrul conferinţei.
Din experienţă, sezoanele de gripă având predominant tipul A (H3N2) tind să aibă de două ori mai multe cazuri de îmbolnăviri, spitalizări şi chiar evoluţii severe de gripă, cu febră înaltă, stare generală sever alterată şi complicaţii, decât atunci când alte virusuri sunt în prim plan. Totodată, specialiştii subliniază că timpul va arăta dacă tendințele actuale de circulaţie a virusului A (H3N2) se vor adeveri pentru tot restul sezonului de gripă.
Mai mult, experţii susţin că eficienţa vaccinului în acest an va fi mai joasă decât a fost aşteptat şi asta din cauza virusului A (H3N2) ce a suportat între timp mutaţii antigenice.
Vaccinul trivalent împotriva gripei, acesta fiind utilizat şi în ţara noastră, include protecţie contra a trei tipuri de virusuri gripale sezoniere, printre care şi tipul virulent A (H3N2), însă, în ţările în care gripa sezonieră a fost deja atestată, vaccinul pare a fi eficient în doar 50% din cazurile de îmbolnăviri, pentru că în celelate cazuri, potrivit experţilor, infectarea se produce cu un virus A (H3N2) mutant, iar acesta este antigenic diferit de versiunea A (H3N2) selectată pentru fabricarea vaccinului. Mutaţiile antigenice ale virusului de tip A (H3N2) scad efectul vaccinului existent împotriva tulpinei virale predominante în circulaţie. Un vaccin mai puţin eficace ar însemna un sezon de gripă mai dur, spune Dr. Frieden, care însă nu dezaprobă vaccinarea.
Trei măsuri sunt în stare să salveze situaţia, spune expertul, – vaccinarea, tratamentul prompt al persoanelor ce prezintă risc înalt de complicaţii și aplicarea măsurilor preventive cum ar fi concediul medical în caz de îmbolnăvire, pentru a reduce răspândirea gripei.
Experţii recomandă ca în caz de îmbolnăvire, persoana să se adreseze la medic în primele 48 de ore, timp în care tratamentul eventual cu preparate antivirale este eficient. Remediile medicamentoase ce au acţiune antivirală nu sunt eficiente dacă tratamentul cu acestea este iniţiat peste 48 de ore de la debutul simptomelor.
Gripa are incidenţă crescută în perioada toamnă-primăvară, cu apogee în lunile noiembrie şi februarie. Gripa poate avea diferite grade de severitate, în funcţie de mai mulţi factori. Grupele de vârstă cu risc crescut de complicaţii şi forme severe sunt copiii, mai ales cei mici de până la 3 ani, bătrânii cu vârste de peste 65 de ani şi persoanele cu afecţiuni cronice. Vindecarea în cazul gripei durează 1-2 săptămâni, însă persoanele din grupul de risc pot suferi complicaţii grave, ce să ameninţe chiar viaţa.
Simptomele comune ale gripei includ febră înaltă, dureri de corp și frisoane, cefalee, durere în gât, tuse, nas înfundat.
În anul 2013 în Republica Moldova au fost înregistrate peste 2.000 de cazuri de îmbolnăviri de gripă sezonieră.