Gulia este o legumă vitalizantă, foarte dietetică şi perfectă pentru un meniu variat, bogată în vitamina C şi cu numeroase beneficii pentru sănătate. Deşi pare o rădăcinoasă, gulia creşte de fapt la suprfaţa solului şi are o aromă dulce şi delicată, un gust plăcut, ca cel de broccoli sau varză.
Gulia are mai multă vitamina C decât portocala
Guliile sunt proslăvite pentru conţinutul înalt de vitamina C (62g/ 100g), adică 102% din necesarul zilnic recomandat de vitamina C, având în plus şi un spectru larg de microelemente şi anume calciu, fier, magneziu, cupru, mangan.
Vitamina C, cu acţiune puternic antioxidantă, are un rol important în protejarea contra virozelor, sporeşte funcţiile imunitare ale organismului, stimluează producerea de colagen în ţesuturi, întăreşte oasele şi dinţii, menţine supleţea pielii, protejează contra cancerului, dar şi – importantă în procesele de ardere a grăsimilor.
Beneficiile guliei în dieta de slăbire
Gulia, cu textură crocantă şi suculentă, este o legumă dietetică minunată, indicată în dietele de menținere a siluetei sau de slăbire, fiind foarte scăzută în calorii, cu doar 25 de calorii la 100g de produs, și zero colesterol. Beneficiile guliei pentru slăbit sunt susţinute şi de cantitatea mare de vitamina C pe care o conţin. Aportul adecvat de vitamina C este foarte important într-o cură de slăbire. Un studiu efectuat în Arizona a determinat că acei care au avut concentrații serice mici de vitamina C au ars cu 25% mai puţine calorii în timpul unei plimbări de 60 de minute sau pe banda de alergat, în comparaţie cu cei care au avut niveluri suficiente de vitamina C în organism, care sporeşte capacitatea de ardere a grăsimilor în timpul efortului fizic.
În plus, guliile asigură organismul cu un spectru variat de săruri minerale (calciu, fier, magneziu, cupru mangan), iar acest lucru este absolut necesar pentru a slăbi sănătos. Pe lângă acestea, 100g de gulii conţin 4g de fibre dietetice, care reglează digestia, funcţia intestinelor, previn constipaţia, micşorează absorbţia de colesterol la nivelul intestinului, scad grăsimile în sânge şi previn obezitatea.
Beneficiile guliei pentru sănătate
- Menţine corpul sănătos, prevenind bolile de inimă, boala Alzheimer, osteoporoza;
- Este una dintre cele mai bune legume pentru a preveni obezitatea;
- Guliile stabilizează nivelul glucozei în sânge şi previn diabetul;
- Întăresc imunitatea, ajută la vindecarea infecțiilor virale, bronșitei, tusei.
- Guliile, ca şi alte crucifere, conţin glicosinolați, care au efect antiinflamator, în plus protejează contra cancerului de colon;
- Frunzele de gulie, ca şi cele de nap, varză, sunt bogate în vitamina A, K, grupul B, folaţi si săruri minerale.
Cum se mănâncă guliile
- Guliile se cultivă atât pentru tulpina în formă de tubercul, cât şi pentru frunze, având sezonul din noiembrie până în luna martie;
- Gulia se consumă crudă, fiartă sau coaptă, frunzele proaspete pot fi folosite în salată, gulia fiartă fiind foarte digerabilă;
- Aduce o aromă specială în supele de legume, ciorbe, iar cea murată este o adevărată delicatesă;
- Este minunată crudă sub formă de salată, având aromă profundă de varză, sau combinată cu alte legume şi verdeţuri;
- Curăţată de piele, tăiată în felii sau cuburi, se consumă înăbuşită în bucate cu cartofi, ceapă, usturoi şi roşii sau fripturi, bucate din carne;
- Gulia de culoare purpurie conţine şi mai mulţi glucosinolaţi anticancerigeni;
- Cei care suferă de scăderea funcţiei glandei tiroide nu ar trebui să consume gulii, întrucât acestea inhibă captarea iodului de către glanda tiroidă.
Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, alături de multă mişcare!