Kiwi este fructul care conţine mai multă vitamina C decât citricele, mai mult potasiu decât bananele, mai multe fibre decât mărul şi este mai bogat în substanţe nutritive decât multe alte fructe.
Un kiwi pe zi îţi asigură doza zilnică de vitamina C, astfel îţi creşte imunitatea şi te protejează de răceală şi gripă.
Proprietăţi terapeutice
- Fibre (este laxativ) care îmbunătăţesc digestia şi te ajută în regimul de slăbire, prin eliminarea toxinelor.
- Luteina – substanţă eficientă în reducerea riscului de apariţie a cancerului, a bolilor de inimă şi previne cataracta.
- Potasiul (300 mg/100 g) ajută la reglarea tensiunii şi activităţii inimii.
- Cuprul este necesar copiilor, pentru că ajută la întărirea oaselor şi dezvoltarea cerebrală.
- Magneziul reglează ritmul cardiac, relaxează muşchii şi sistemul nervos.
- Combinaţia de fitonutrienţi – vitamine E, B2, B3, A şi minerale, calciu, fosfor, fier, seleniu, zinc (inclusiv cele menţionate mai sus) – ce se regăsesc în kiwi, reduce riscul apariţiei atacului de cord, bolilor de inimă, bolilor respiratorii, cancerului, are putere antioxidantă (încetineşte îmbătrânirea).
Contraindicaţii: cei care suferă de insuficienţă renală cronică, trebuie să consume mai puţin kiwi, în plus poate provoca alergii, mai ales copiilor.
Cum consumi acest fruct?
Consumă kiwi înainte de masa de prânz. Cel mai bine este să tai fructul în jumătate şi cu o linguriţă să mănânci din interior. Dacă preferi să-l pui în salată, adaugă-l la sfârşit, pentru că enzimele se activează, atunci când îl tai şi frăgezesc repede pulpa fructului.
Cura de slăbire cu kiwi
Pentru că iarna se consumă kiwi mai mult (deşi iubitorii de kiwi îl pot consuma anul întreg), îţi propun o cură de slăbire. Consumă 100-250 g de kiwi înainte de masă, în amestec cu morcov şi ţelină rasă sau cu brânză de vaci, timp de 2 săptămâni. Vei pierde în kilograme, dar îţi vei regla aportul de vitamine cu condiţia să consumi alimente care conţin puţine calorii.
Obţine o faţă mai luminoasă cu rondele de kiwi
Pentru că este bogat în vitamina C, kiwi ajută la producerea colagenului, iar acizii pe care îi conţine exfoliază delicat pielea. Aplică pe faţă rondele de kiwi, lasă-le să acţioneze timp de 20 min. Astfel, vei hidrata pielea şi vei obţine un ten mai luminos.
8 motive să consumi kiwi
- Ajută la curăţarea colonului de toxine şi la reducerea apariţiei cancerului de colon, de asemenea la scăderea nivelului colesterolului, ceea ce duce implicit la reducerea riscului producerii unui atac de cord.
- Consumat cu regularitate, kiwi reduce riscul formării cheagurilor de sânge şi cantitatea de grăsime (trigliceridele) din sânge. Fructele au acelaşi efect ca şi aspirina, numai că cea din urmă poate provoca ulcer.
- Conferă protecţie contra astmului şi altor afecţiuni respiratorii, datorită conţinutului mare de vitamina C.
- Este bun şi pentru ochi: ajută organismul să lupte contra degenerării vederii. Chiar dacă ştii că morcovii fac bine văzului, se pare ca fructele au început să-i depăşească. Oftalmologii au ajuns la concluzia că, mâncând 3 sau mai multe fructe pe zi, reduci cu 36% riscul degenerării vederii.
- Fitonutrienţii din kiwi ne protejează ADN-ul. Acest fruct apără ADN-ul de bombardamentul radicalilor liberi. Kiwi este o sursă importantă de fitonutrienţi şi antioxidanţi – substanţe care întârzie îmbatrânirea celulelor.
- Kiwi mai conţine alţi doi antioxidanţi: vitamina E şi A. Vitamina E conferă sănătate pielii şi grăbeşte vindecarea anumitor boli de piele şi răni.
- Cine are lipsă de potasiu, magneziu şi fosfor în organism este bine să mănânce kiwi.
- Conţinutul mare de vitamina C previne artrita şi ateroscreloza şi întăreşte sistemul imunitar.