Amigdalele sunt formaţiuni componente ale inelului limfatic al gâtului şi au rol de apărare a căilor respiratorii de factorii mediului extern precum frigul, bacteriile, umezeala, poluarea cu substanţe toxice, fum, praf. Amigdalele secretă anticorpi de suprafaţă, imunoglobulina A, aceasta foarte importantă în protecţia corpului contra microbilor.
Specialiştii consideră amigdalele organe folositoare atât timp cât sunt în stare normală de funcţionare, iar îmbolnăvirea lor nu conduce la complicaţii asupra organismului, cum ar fi complicaţiile cardiace, articulare (reumatism inflamator) sau renale.
Un studiu recent a demonstrat că mărimea amigdalelor unei persoane poate indica riscul de apariţie a apneei în timpul somnului. Apneea de somn reprezintă întreruperea respiraţiei în timpul somnului. Aceasta se poate manifesta sub forma uneia sau mai multor pauze respiratorii şi este caracterizată prin faptul că muşchii respiratori nu se mai mişcă.
Apneea de somn poate conduce, în anumite cazuri, la dificultăţi de învaţare şi de memorare, creşterea riscului de infarct miocardic, accidente vasculare, aritmie cardiacă şi depresie. În studiul citat de Huffington Post, cercetătorii au examinat 200 de pacienţi din clinicile din Arabia Saudită. Aceştia au fost rugaţi să completeze chestionarul Berlin, cel care este folosit pentru evaluarea afecţiunii.
Ce să NU faci când te doare gâtul
De asemenea, pacienţii au fost examinaţi din punctul de vedere al altor factori de risc în ceea ce priveşte dezvoltarea apneei, cum ar fi circumferinţa gâtului, greutatea corporală, tensiunea arterială şi mărimea limbii, a amigdalelor şi a omuşorului. Dintre cei 200 de participanti, cercetările au scos la iveală un procent de 23% în ceea ce priveşte riscul dezvoltării apneei, iar 80% dintre aceste cazuri au fost înregistrate la barbaţi.
Obezitatea, amigdalele mărite şi mărimea papilelor gustative au fost printre factorii comuni în rândul celor care prezentat un risc ridicat de apariţie a apneei.