După câteva luni bune, în care alimentaţia ta s-a bazat pe produse din carne şi puţine legume proaspete, este binevenit să îți purifici sângele și să îți îmbogățești organismul cu vitamine. În această perioadă, poți beneficia de proprietățile leurdei. Planta este bogată în vitamina A, C, dar şi săruri minerale de calciu, fier, cupru, mangan, seleniu.
Medicul fizioterapeut, fitoterapeut, naturopat, specialist Su-Djoc și homeopat, Virginia Ciobanu, ne dezvăluie motivele pentru care este bine să includem în meniu leurda.
Corpul tău e mai anemic şi are o imunitate mai scăzută, iar natura îți vine în ajutor, în această perioadă, cu un remediu precum leurda, usturoiul de pădure cu frunze mari, strălucitoare, de culoare verde și vârfuri ascuţite, asemănătoare cu cele de lăcrimioară, având nişte flori albe care emană un miros de usturoi.
Proprietăţile terapeutice ale leurdei:
- fluidizează sângele;
- ajută la îmbunătăţirea memoriei;
- favorizează circulaţia cerebrală;
- tratează eficient insomnia;
- îmbunătăţeşte activitatea intestinală;
- este folosită în tratarea hipertensiunii arteriale;
- previne şi tratează guturaiul;
- ameliorează insuficienţa respiratorie provocată de tuse;
- stopează diareea acută şi cronică însoţită de balonări şi colici;
- grăbeşte vindecarea rănilor;
- accelerează procesul de recuperare după un accident vascular;
- înlatură efectele nocive ale nicotinei şi ale fumatului;
- este eficientă în tratarea reumatismului;
Leurda – remediu natural în tratarea bolilor cardiovasculare
Cea mai importantă proprietate a leurdei constă în fluidizarea sângelui şi păstrarea elasticității vaselor sangvine, în felul în care puține plante medicinale din lume o fac. Substanţele active, conținute în această plantă, ajută la dilatarea vaselor de sânge şi reglarea tensiunii arteriale. Leurda mai are un efect remarcabil asupra sistemului nervos, ajutând la vindecarea stărilor depresive, eliminarea anxietății și nervozității. Pentru a scăpa de un somn agitat, trebuie să consumi în mod constant acest usturoi de pădure.
Leurda sporeşte capacitatea de memorare şi concentrare, având un efect benefic asupra memoriei.
Modul de administrare al leurdei
1. Sub formă de condiment
Dacă vrei să foloseşti frunzele de leurdă, în calitate de condiment, atunci le mărunţeşti şi le presari fie pe pâine, fie le adaugi în supe, sosuri, salate sau mâncăruri din carne.
2. Vin de leurdă
Dacă ai probleme cu secreţii bronşice abundente şi greutate în respiraţie, atunci îţi propun un vin de leurdă. Iei o mână de frunze tocate mărunt şi le pui să dea în clocot într-un litru de vin alb. Îi pui miere după gust şi bei câte puţin în fiecare zi.
Frunzele sau bulbii tocaţi mărunt îi pui într-o sticlă, peste care torni alcool de secară sau orice alt fel de alcool de 38-40 de grade și laşi două săptămâni la soare sau în apropierea unei surse de căldură. Se ia câte o linguriţă, diluată în jumătate de pahar cu apă, de patru ori pe zi, în cure de câte o lună, cu o săptamână de pauză.
Contraindicaţii:
Leurda nu este indicată mamelor care alăptează, deoarece aceasta poate da un gust neplăcut laptelui.