Loboda – beneficiile pentru sănătate şi slăbit!

Bogată în vitamine, minerale şi antioxidanţi şi foarte scăzută în calorii, loboda este leguma perfectă pentru consum în cadrul unei cure de slăbire. Loboda reglează procesul de digestie, îmbunătăţeşte funcţia rinichilor, creşte rezistenţa imună, oferă protecţie cardiovasculară, contribuie la detoxifiere. Consumul regulat de lobodă previne apariţia bolilor canceroase. Există mai multe motive pentru care este bine să incluzi frunzele de lobodă în meniu.

separator
2013_04_26_ciorba-de-loboda-01_rsz

Loboda, numită şi spanacul francezului, se cultivă în grădini atât primăvara cât și toamna, fiind o plantă înaltă, cu tulpina simplă sau ramificată. Frunzele de lobodă au un gust plăcut, asemănător cu cel al frunzelor de spanac.

Loboda este bogată în vitamine şi substanţe minerale

Frunzele de lobodă conţin multă vitamina C (120-140mg/100g produs), fiind de aproape două ori mai concentrate în vitamina C decât lămâia. Loboda conține de asemenea o gamă largă de substanţe minerale, precum fier, calciu, magneziu, fosfor, zinc, seleniu, şi cantități însemnate de vitamina K, pigmenţi carotenoizi, fibre dietetice.

Beneficii pentru tractul digestiv

Ca şi alte legume cu frunze verzi, loboda este bună pentru reglarea digestiei, datorită nivelurilor înalte de fibre dietetice şi alte minerale pe care le conţine. Consumul de lobodă previne constipaţia, ajută la regenerarea mucoasei gastrice în caz de ulcere, reglează funcţia vezicii biliare. Loboda previne dezvoltarea cancerului de colon.

Curăţarea rinichilor

Loboda are efect laxativ și uşor diuretic, stimulând formarea urinei. Aceasta purifică rinichii şi elimină astfel toxinele, sărurile în exces, apa, și, odată cu acestea, şi grăsimile, din organism.Fresh Orach Leaves, Healthy Vegetable on Wooden Background

Previne cancerul

Loboda are anumiți compuși antioxidanți care, neutralizând radicalii liberi dăunători din celulele corpului, previn apariţia cancerului. Nivelurile înalte de pigmenţi din loboda verde şi cea roşie reduc procesele de îmbătrânire prematură, îmbunătăţesc vederea, sănătatea inimii şi a vaselor de sânge, previn mutaţiile celulare.

Eficienţa pentru metabolism şi slăbit

Fiind bogată în vitamine, minerale, proteine vegetale şi antioxidanţi, loboda contribuie la reglarea proceselor metabolice, hormonale şi enzimatice în organism. Fierul şi calciul stimulează formarea celulelor roşii ale sângelui, circulaţia şi oxigenarea ţesuturilor şi organelor, creşterea eficienţei metabolice globale. Datorită conţinutului de vitamina C şi fier, loboda previne și combate astenia de primăvară. Într-o cură de slăbire consumul de lobodă are efecte diuretice şi laxative, remineralizrază, vitaminizează şi energizează corpul. Loboda este bogată în vitamine şi în săruri minerale şi foarte săracă în calorii. Aceasta reglează digestia, accelerează metabolismul, conţinând doar 19 calorii la 100 de grame de lobodă gătită. Consumul de lobodă reduce riscul de obezitate, accident vascular şi boli de inimă.Orach

Benefică pentru sistemul imunitar

Loboda conţine de două ori mai multă vitamină C decât lămâia sau kiwi. Vitamina C susţine funcţia imunitară, sinteza celulelor albe ale sângelui, regenerarea celulară, vindecarea rapidă a rănilor. De asemenea, consumul de lobodă poate ajuta la atenuarea icterului (gălbeneaţa tegumentelor) în boli de ficat şi vezică biliară.

Tratează tusea şi gâtul inflamat

Cantitatea înaltă de vitamina C şi substanţe antioxidante îi conferă lobodei proprietăţi antiinflamatoare şi regenerante.

Sfaturi pentru consumul de lobodă:

orach-container-400x330

  • loboda se culege din grădini ori poate fi întâlnită în pieţe, alături de stevie, mărar sau pătrunjel; ideal este ca frunzele de lobodă sa fie folosite imediat după culegere;
  • frunzele de lobodă au culoare mov, roșu închis sau verde și sunt catifelate la atingere;
  • loboda poate fi utilizată pentru prepararea salatelor, ciorbelor sau plăcintelor; probabil că cea mai vestită în bucătăria moldovenească este ciorba de lobodă;
  • frunzele de lobodă sunt adesea folosite ca înlocuitor pentru spanac, datorită compoziţiei lor nutritive aproape similare;
  • loboda se potriveşte bine cu frunzele de salată verde şi porumbul; se combină perfect cu alte condimente, cum ar fi cicoarea, năsturelul, mărarul, voinicica, stevia etc.
  • loboda este utilizată şi ca remediu natural în medicina populară; extractul, sucul sau fiertura de lobodă ajută la vindecarea durerilor de stomac, a afecţiunilor ginecologice, hepatice şi renale.

Cum să prepari o ciorbă de lobodă?

Pune la fiert 7-9 legături de lobodă, 2 legături de ceapă verde, o ceapă uscata, 2 linguri de orez (ori jumătate de pahar de fasole uscată înmuiată), 1 morcov, ţelină, mărar, pătrunjel, sare dupa gust. La sfârşit adaugă leuştean, 2 linguri de ulei de măsline şi drege cu ou, la preferinţă. Dacă o vrei mai acrişoară, poţi adăuga borş de casă sau suc de lămâie.

Precauţii

Loboda conţine o anumită cantitate de acid oxalic, de aceea persoanele care suferă de litiază renală (pietre la rinichi), litiază biliară (pietre biliare) sau gută ar fi bine să evite consumul de lobodă.

Ghimbirul eliberează plămânii de secreţii. Plante care stimulează sistemul imunitar

Cum să treci mai ușor peste răceală, tuse și alte probleme de sănătate pe care le aduce vremea rece? Cel mai adesea, răcelile apar sub influența infecțiilor virale. Plantele vin să dea o mână de ajutor în susţinerea sistemului imunitar, importantă mai ales în această perioadă.

Care sunt aceste plante şi cum acţionează ele în organism?

Ghimbirul – are proprietăți antiasmatice şi eliberează plămânii de secreţii. Totodată, are efect antivomitiv, antigripal şi adjuvant în indigestii. La acestea se adaugă efectul sudorific, ajutând la scăderea temperaturii corpului. Este folosit în afecţiuni ale aparatului digestiv, reumatism, afecţiuni pulmonare, boli febrile, nevralgii.

Lemnul-dulce – fluidizează secreţiile traheobronhice şi faringiene, are acţiune diuretică, antiulceroasă, combate spasmele şi inflamaţiile.

Frunzele de măslin – sunt eficiente în cazul virozelor. Un studiu condus de cercetătorii de la Clinica Robert Lyons din Budapesta, au arătat efectul pozitiv al extractului de frunze de măslin în cazul mai multor infecţii, printre care: viroze, laringită, herpes, infecţii ale pielii, pneumonie şi stomatită.

Cimbrul – este o plantă cu acţiune tonică, antibacteriană, antivirală, antifungică, antiparazitară, de calmare a durerilor abdominale şi favorizarea eliminării gazelor intestinale.

Turmericul – considerat cel mai puternic antiinflamator natural si un antioxidant eficient, are şi proprietăţi antiseptice și antibacterene, previne sau combate infecţiile.

Echinacea – are efect imunomodulator, adică stimulează imunitatea. Este folosită datorită capacităţii sale de a mobiliza leucocitele – globule albe din sânge care intervin în infecţii şi sintetizează anticorpi, şi de activare a fagocitozei – fagocitele înglobează şi digeră bacteriile şi alte corpuri străine din organism.

Vitamina C naturală – corpul uman nu sintetizează şi nu poate să facă depozite de vitamina C. De aceea trebuie asigurat un aport continuu din alimente şi suplimente alimentare naturale. Alimente bogate în vitamina C: ardeii grași, spanac, varza, conopida, cartofi, sparanghel, kiwi, clementine, portocale, grapefruit, căpșune, coacăze negre, prune, caise, cireșe, ananas, lămâie, zmeură, struguri.

Propolisul – consumul intern de propolis are ca rezultat o creştere a rezisţentei generale a organismului faţă de boală. Are proprietăţi antimicrobiene și antiinflamatoare.

Gălbenele – au multe proprietăţi printre care cele mai importante sunt acţiunea antiinflamatorie, de vindecare rapidă a rănilor, antispastică, bactericidă, antivirală.

sursa

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Casa unui jurnalist a fost prădată în timp ce membrii familiei erau acasă!
Articolul anterior
Apă îmbuteliată contaminată cu bacterii! Cinci mărci retrase de la vânzare
Articolul următor