Tot mai mulţi oameni apelează la albirea dentară pentru a avea un zâmbet strălucitor ca al vedetelor. Chiar dacă această procedură stomatologică este practicată de mulţi stomatologi, efectele ei sunt dezastruoase, spune dr. Resit Ayla, iar odată începută distrucţia smalţului aceasta este ireversibilă!
“Pacienţii care îmi vin hotărâţi să îşi facă albire dentară le explic efectele negative ale albirii dentare şi le recomand detartraj şi periaj profesional, având efecte vizibile imediate, dinţii lor se pot albi până la 8 nuanţe, într-un mod natural fără a afecta structura dinţilor.”
90% din ce vezi la televizor nu sunt dinţi naturali şi nu sunt obţinuti prin albire dentară, au faţete sau lucrări din porţelan.
“Mai circulă zvonul că albirea dinţilor cu laser este neinvazivă, vă spun că este acelaşi lucru. Indiferent cât de scumpă sau de ieftină este albirea dentară şi indiferent prin ce metode se realizează, laser, lampă de albire, gutiere sau paste speciale etc., efectele negative sunt aceleaşi, unele efecte negative sunt vizibile de la prima efectuare, iar altele poate după a 2-a sau a 3-a albire.”
Albirea dentară nu are efect permanent
“Ea ţine de la 3 până la maxim 8 luni, în unele cazuri albirea dentară nici nu este vizibilă. După acest timp dacă vreţi să continuaţi să aveţi dinţii albi trebuie să faceţi albirea din nou şi repetaţi această procedură. În cazul în care un pacient şi-a făcut o albire dentară, trebuie să evite în special vinul roşu, ceaiurile, tutunul şi alte alimente care pot pigmenta dinţii.
Efectele negative ale albirii dentare:
- La acţiunea repetată şi în timp, se poate pierde din substanţa dentară
- Sensibilitate accentuată a dinţilor chiar şi după prima albire
- Iritarea ţesutului moale şi adesea a gingiilor, dacă se vine în contact cu substanţa de albire
- În cazul fumătorilor perioada de albire se poate reduce la jumătate, iar la unii este ineficient
- După ce efectul albirii dentare dispare, în unele cazuri culoarea dinţilor este mai închisă.
Majoritatea produselor de albit au în componenţa lor peroxid de hidrogen H2O2 (mai are denumirea şi de apa oxigenată sau perhidrol 35%) sau derivaţi ai acestuia cum este şi peroxidul de carbamida sau alţi derivaţi. Peroxidul de hidrogen penetrează smalţul dentar, viteza lui de descompunere este influenţa de lumină, caldură sau anumiţi catalizatori, eliberandru-se rapid oxigenul şi apa, în acest mod se rup legăturile moleculare până la nivelul dentinei.
În cabinetul stomatologic se foloseşte ca sursă de activare fie lampa, fie laserul. Chiar dacă se folosesc alte substanţe de hidratare, efectul este deja produs, hidratarea dinţilor poate ajuta în cele mai bune cazuri ca pacientul să nu aibă o sensibilitate mai mare. Peroxidul de hidrogen este catalogat în standardele internaţionale ca fiind o substanţă periculoasă.”
Sursa: www.dentoplus.ro