Am o vedere bună, de ce să pierd timpul pentru un control de rutină? Astfel cred majoritatea cetățenilor din țara noastră, fiind ferm convinși că nu are rost să te adresezi la un medic oftalmolog, atunci când nu ai dificultăți semnificative cu aparatul vizual. Din păcate, de cele mai dese ori, anume aceste manifestări minore, uneori ignorabile, reprezintă primele semne de deteriorare a vederii. Pleoapele umflate sau înroșirea ochilor la sfârșitul zilei? Vederea încețoșată? Prurit (mâncărime) și senzație de arsură? Cefalee? Fiecare din aceste tulburări minore poate fi un semnal de alarmă timpuriu pentru o consultație de urgență la un specialist oftalmolog.
Un examen clinic oftalmologic complet permite medicului să analizeze starea de sănătate oculară, definirea tensiunii intraoculare, evidențierea oricărei schimbări în structurile și transparența ochiului, analiza modificărilor la nivelul retinei, al nervului optic, al vaselor retiniene etc.
Un specialist bun, încă la stadii incipiente poate diagnostica astfel de afecțiuni oculare, cum ar fi: miopia, cataracta, distrofia retiniană și altele. Aici este foarte important să fie stabilit un tratament promt corespunzător, până la agravarea dramatică a situației.
Acest fapt se datorează utilajului modern, de înaltă precizie, care permite diagnosticarea și aprecierea prognosticului tulburărilor de vedere până la apariția primelor simptome.
Prin urmare, în primul rând, este mai bine să efectuați o examinare clinică oftalmologică completă, decât să nu observați primele semne ale afecțiunilor serioase.
În al doilea rând, diagnosticul și profilaxia tulburărilor de vedere se estimează la un preț mult mai scăzut, decât un tratament complex costisitor sau o intervenție chirurgicală.
Pentru a alege o instituție medicală unde poate fi efectuată o analiză complexă a vederii, se recomandă adresarea la o Clinică modernă specializată în oftalmologie, dotată cu un echipament necesar performant, de ultimă generație, în cadrul căreia activează medicii profesioniști cu o experiență vastă în domeniu.
Policilinicile de stat, spre regret, de regulă nu dispun de astfel de echipament, necesar pentru diagnosticul complet.
Atunci când nu sunt deficiențe de vedere, de ce este nevoie apelarea la un consult oftalmologic?
O regulă de aur a medicinei, care susține că – este mult mai simplu de efectuat profilaxia maladiei decât tratamentul, se referă în mod special și la domeniul oftalmologic.
Chiar și în cazul, când semnele unor afecțiuni oculare nu sunt evidențiate, se recomandă consultul medicului oftalmolog, cel puțin odată pe an. O astfel de periodicitate a examinărilor permite depistarea precoce a oricăror schimbări în aparatul vizual.
Această recomandare este foarte importantă mai ales pentru femeile gravide și copii de vârsta școlară. Pentru aceste categorii adresarea la un specialist oftalmolog este strict obligatorie.
Copiilor cu vârsta de până la 7 ani se recomandă examinarea oftalmologică cu o periodicitate de 1-2 ori pe an.
Consultul regulat la oftalmolog este recomandat și persoanelor cu vârsta cuprinsă între 40-50 de ani, precum și persoanelor cu factori ereditari ce influențează vederea, în special, celor care suferă de glaucom. La acestă vârstă crește considerabil riscul de apariție a simptomelor nu numai de glaucom, dar și a altor afecțiuni oculare, cum ar fi cataractă și distrofia retiniană. Adresarea precoce la medic va contribui la evitarea consecințelor grave.
Examinarea complexă oftalmologică este esențială și pentru persoanele cu diabet zaharat și hipertensiunea arterială. Aceste două maladii au un efect nociv ireversibil asupra vederii. Tratamentul corespunzător și supravegherea continuă la medicul oftalmologreprezintă garanția sănătății ochilor pentru aceste categorii de pacienți.,
Programarea la consultul cu o reducere la medicul oftalmolog se efectuează cu ajutorul înregistraturii on-line pe sait-ul Centrului Oftalmologic ”Microchirurgia ochiului” – mikof.md sau la numărul de contact: +373 22 55 83 65, e-mail: info@mikof.md.