Când mierea de albine devine toxică

Mierea este foarte cunoscută pentru acţiunile sale terapeutice bacterostatice, cicatrizante, calmante, regeneratoare, antibiotice, tonicardiace. Conţinutul de microelemente este similar celui al sângelui uman, 22 din cele 24 elemente, care compun sângele, se regăsesc în miere.

separator

Compoziţie: fier, clor, calciu, cupru, fosfor, magneziu, sodiu şi vitamine (A, B, C, K, PP, H).
Mierea se asimilează repede şi oferă energie organismului. Poate fi combinată cu lămâie, ridiche neagră, lapte, ceai etc. în funcţie de afecţiunile pe care doreşti să le tratezi.

Sortimente de miere:

Mierea de tei – este cea mai cunoscută şi întrebuinţată miere. Are un miros dulce-lemnos şi se cristalizează foarte repede (cristalele sunt mari şi albe). Bogată în vitamine (mai ales în cele din complexul B), aminoacizi şi polen, are proprietăţi antiseptice şi ajută la tratarea răcelii, tusei şi bronşitei. Se mai recomandă persoanelor care suferă de afecţiuni nervoase, pentru că are calităţi de liniştire, inclusiv celor care suferă de insomnii. Se ia o linguriţă, cu o oră înainte de culcare.

Mierea de hrişcă – este extrem de bogată în fier, are o culoare închisă şi densă. Reduce considerabil apariţia cancerului şi diversele boli cardiovasculare.

Mierea de salcâm – se păstrează mult timp în stare lichidă, datorită conţinutului ridicat de fructoză. Este uşor colorată în galben – verzui şi se falsifică cel mai uşor. Are proprietăţi terapeutice: curăţă ficatul, reglează tranzitul intestinal, îmbunătăţeşte activitatea inimii, creşte procentul de hemoglobine din sânge, linişteşte în caz de stres, nevroze, astenie, insomnie, stimulează pofta de mâncare.

Mierea de floarea- soarelui – se cristalizează foarte repede, formând o masă compactă, culoarea variază de la auriu la galben muştar. Este utilă în bronşite şi boli de stomac.

Mierea polifloră – rezultă din nectarul mai multor tipuri de flori, de aceea este mai aromată şi mai bogată în săruri minerale, decât alte sortimente de miere. Este recomandată în tratamentul bolilor de inimă, creşte procentul de hemoglobine din sânge, este un bun remediu împotriva anemiei, facilitează digestia şi ajută în cazul oboselii fizice sau intelectuale. O linguriţă de miere, consumată pe stomacul gol cu un pahar de apă, ajută la digestie.

Alte sortimente de miere – mierea de zmeură, de conifere, de mentă, de rapiţă sau de lucernă.

Cum putem verifica dacă mierea este un produs natural?

  1. Mierea lichidă se testează simplu – introduci o linguriţă în borcanul de miere şi o ridici. Dacă mierea este naturală, trebuie să curgă continuu, dacă nu, atunci curge sub formă de picături.
  2. Cu ajutorul unui creion chimic, amestecă timp de un minut mierea, dacă ea se colorează, înseamnă că nu este naturală şi invers, dacă îşi păstrează culoarea – este naturală.
  3. Laşi mierea de pe o linguriţă să curgă într-un pahar cu apă rece, dacă este naturală va cădea repede la fundul paharului şi se va dizolva greu. Dacă este falsificată, când este amestecată, pentru că are o densitate mai mică, se va împrăştia repede.
  4. Mierea falsificată nu se cristalizează. Iar valoarea mierii cristalizate nu se modifică faţă de cea fluidă.

Mierea este toxică!!!

Trebuie să ştii că, dacă supui mierea unei temperaturi ridicate, îi distrugi proprietăţile, mai mult, încălzită produce o substanţă toxică. De aceea nu pune mierea în ceai sau cafea, dacă nu s-a răcit până la 35°-40°C şi nu folosi mierea în prăjituri sau alte preparate gătite la temperaturi înalte.

Text: Snejana Ţugui

Unul din secretele frumuseţii


Marina Bătrânu,
cosmetolog

Amestecul a două linguri de miere cu  sucul de la o lămâie şi o lingură de ulei de măsline, se aplică pe păr şi se lasă timp de 15-20 min. Este o mască eficientă în sezonul rece, conferă rezistenţă şi strălucire părului.

Pentru a hidrata pielea feţei, poţi aplica o mască din 2 linguri de miere şi 2 linguri de lapte. Amestecul se întinde pe faţă şi pe gât. Se lasă să acţioneze timp de 10 minute, apoi se clăteşte cu apă călduţă.

 

Domnica Cemortan își vinde pantofii pentru o cauză nobilă! Internauții n-au apreciat gestul
Articolul anterior
Andra este însărcinată. Află sexul copilului
Articolul următor
Alte articole interesante