În încercarea de a învăța pentru examenul din ziua următoare, de a pregăti un proiect important pentru serviciu sau de a rezolva activități de care nu ai avut timp pe parcursul zilei, ajungi să îți pierzi întreaga noapte. Află care sunt costurile acestui obicei negativ.
Nopțile nedormite îți scad și capacitatea de memorare
Privarea de somn îți afectează anumite funcții ale creierului, alterându-ți capacitatea de atenție, dar și abilitățile de raționament, conform US News.
Cresc riscul de a suferi un accident vascular cerebral
Nopțile pe care le petreci treaz îți cresc riscul de a suferi un accident vascular cerebral mai târziu în viață. Chiar dacă starea de sănătate este foate bună, șansele de a experimenta un astfel de episod cresc de patru ori în cazul adulților care se odihnesc mai puțin de șase ore pe noapte, potrivit Societăților Profesionale Asociate pentru Somn.
Te îngraşă
Riscul de a crește în greutate este mărit de nopțile pe care nu le petreci dormind. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Case Western Reserve din Cleaveland a arătat că femeile care au dormit mai puțin de cinci ore pe noapte aveau cu 32% mai multe șanse de a câștiga în greutate chiar și 14 kilograme, spre deosebire de cele care dormeau șapte ore pe noapte, arată Science Daily. În plus, acestea erau expuse și unui risc cu 16 procente mai mare de a deveni obeze în următorii 16 ani (perioada de desfășurare a studiului).
Creşte riscul dezvoltării diabetului de tip 2
Odată cu privarea de somn, crește și riscul dezvoltării diabetului de tip 2. Un studiu publicat în Brazilian Journal of Medical and Biological Research arată că nopțile nedormite pot cauza probleme metabolismului glucozei, dar și producția alterată de adipokine, lucru care poate conduce la dezvoltarea rezistenței la insulină.
Creşte nivelul dopaminei
Pe de altă parte, nopțile pierdute pot conduce la o stare de scurtă durată de euforie. Un experiment al cercetătorilor de la Universitatea din California, Berkley și Harvard Medical School a arătat că subiecții care nu au dormit cu o noapte în urmă au înregistrat o creștere a nivelului dopaminei. Cu toate acestea, efectul euforiei cauzate de privarea de somn poate conduce la un comportament riscant, precum probleme de judecată, dependență sau luarea unor decizii pripite din cauza stării de optimism experimentate, avertizează experții.