Nutrientul de care bebeluşii au nevoie, pentru o bună creştere şi dezvoltare!

Este foarte important ca bebeluşii, încă din burtică să primească nutrienţii necesari, care să le asigure o bună creştere şi dezvoltare. Un element esenţial în dieta copiilor este iodul. Organismul are nevoie de iod pentru a sintetiza hormoni implicaţi în procesele metabolice şi de creştere. Acest microelement preţios nu este sintetizat în organism, el are nevoie să fie aportat din exterior.

separator
poza happy mama

Republica Moldova este o zonă endemică în care solul este sărac în iod, de aceea nu primim suficient iod în alimentaţie din produsele de origine vegetală şi animală. Iodul este important pentru sănătatea organismului. El contribuie la sinteza hormonilor tiroidieni, ce reglează producerea energiei, menţin temperatura constantă a corpului, asigură sănătatea pielii, părului, unghiilor. Iodul este esenţial în procesele de creştere şi funcţionare adecvată a creierului, îmbunătăţeşte capacitatea mintală.

AU_Front

Lipsa iodului în organism conduce la tulburări severe de sănătate

Este demonstrat, carenţa de iod duce la modificări la nivelul glandei tiroide, care îşi intensifică activitatea cu scopul de a compensa deficitul de hormoni. Din cauza deficitului cronic de iod, glanda va lucra în gol şi se va hipertrofia (îşi va mări dimensiunile), devenind vizibilă şi cauzând guşă. Lipsa iodului în organism conduce la tulburări grave de metabolism, determină apariţia hipotiroidismului, scăderea imunităţii şi a capacităţii de memorare şi concentrare.

Femeile care suferă de lipsa cronică a iodului în organism riscă să nască copii pitici, cu dezvoltare întârziată. De asemenea, insuficienţa iodului la femeile însărcinate poate provoca avorturi spontane, naşteri premature, risc crescut de anomalii la făt. Din cauza deficienţei de iod, nou-născuţii pot suferi de afecţiuni neurologice (cretinism, retard mental, hipotireoză neonatală înnăscută). La copii – formele uşoare de deficienţă de iod sunt însoţite de scăderea IQ-ului, cu până la 13,5 puncte.

Lipsa iodului în organism provoacă oboseală fizică şi psihică, somnolenţă, randament mental şi fizic scăzut, funcţie cerebrală de concentrare şi memorare redusă, micşorarea coeficientului de inteligenţă (IQ).

1/3 dintre copii suferă de tulburări la nivelul glandei tiroide
S-a constatat că în Republica Moldova circa 37% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 8 şi 10 ani suferă de tulburări la nivelul glandei tiroide (date oficiale prezentate de UNICEF). În acelaşi timp, necesitatea de iod la copii este mai mare, întrucât aceştia au consumul energetic crescut.

De cât iod avem nevoie zilnic?
Omul are nevoie să aporte zilnic iod în organism. Copiii de până la vârsta de 5 ani – necesită 90µg de iod pe zi; la vârsta de 6-12 ani – 120µg/zi; adolescenţii şi adulţii necesită 150µg/zi; 250µg/zi – este cantitatea zilnică necesară pentru femeile însărcinate şi cele care alăptează.

Cum să obţinem cantitatea zilnică de iod necesară organismului

Produsele alimentare în zona noastră sunt sărace în iod, iar iodura de potasiu, conţinută în sarea iodată, se descompune în timpul preparării alimentelor la o temperatură mai mare de 50 grade Celsius. De aceea, soluţia cea mai bună este consumul apei îmbogăţite cu iod.

IodAQUA UNICA Iodată – îţi oferă cantitatea zilnică de iod de care organismul tău are nevoie!
Pe lângă faptul că hidratează corpul, apa îmbogăţită cu iod îţi aduce zilnic 150 µg de iod, care se conţin în 1,5-2,0 litri de apă Aqua Unica Iodată.

Apa AQUA UNICA Iodată o poţi folosi şi la prepararea mâncării, ceaiului, cafelei, fără a schimba gustul alimentului.
AQUA UNICA Iodată contribuie la buna dezvoltare a fătului pe perioada sarcinii!

AQUA UNICA Iodată este unica apă iodată din R. Moldova creată împreună cu Ministerul Sănătăţii. Mămicile care folosesc apa iodată în timpul sarcinii contribuie la dezvoltarea sănătoasă a fătului.

Consumul zilnic a doi litri de apă Aqua Unica Iodată asigură organismul mamei şi al fătului, dar şi organismul mămicii care alăptează, cu doza zilnică recomandată de iod.

AQUA UNICA Iodată – indispensabilă pentru buna dezvoltare a copilului tău!
500ml de apă AQUA UNICA iodată conţin cantitatea zilnică necesară de iod pentru un copilaş de 0-12 luni, 900ml – pentru copilul de vârsta 2-6 ani, 1200ml – pentru copilul de 7-12 ani, 1500ml – pentru copiii de peste 12 ani, adolescenţi şi adulţi; 2000ml de apă AQUA UNICA iodată conţin cantitatea zilnică necesară de iod pentru femeile însărcinate şi cele care alăptează.

AQUA UNICA – e minunat să fii sănătos!

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire, scrie fanatik.ro.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

Se vând seturi pentru testarea HIV acasă
Articolul anterior
Moda la moldovence. Partea a II-a!
Articolul următor