Stai multe ore în faţa calculatorului, simţi că îţi obosesc ochii şi ai dureri de cap? Crezi că ochelarii cu protecţie ar fi o soluţie? Află cât de eficienţi sunt aceştia şi care este adevăratul efect dacă îi porţi timp îndelungat.
Privitul prin lentilele ochelarilor cu protecţie la calculator face ca o parte din radiaţiile ultraviolete ale luminii naturale -luminii solare-, şi a luminii emise de monitor să fie absorbite de ochelari. Această pierdere a spectrului total al luminii solare trebuie compensată de sistemul nervos. Acest lucru face ca echilibrul natural al organismului cât şi al ochilor să fie perturbat.
Atunci când porţi ochelari, aceştia absorb radiaţiile de la calculator şi pupila are un diametru mai mare, pentru că nu necesită să se mai contracte. În timp, pupila îşi pierde din antrenamentul de contractare şi relaxare rămânând „blocată”, se obişnuieşte să fie mai tot timpul relaxată. În momentul în care pupila este larg deschisă, tensiunea oculară va fi şi ea mai mare. Acest lucru duce la apariţia glaucomului. Din acest motiv persoanelor suspecte de glaucom sau cu glaucom li se recomandă picaturi care vor face ca corneea să se contracte.
Un alt lucru care apare atunci când folosim ochelarii cu protecţie este ca aceştia interferează cu clipitul care în mod normal se petrece involuntar o dată la 3 secunde. Imaginea este „mai liniştitoare” atunci când privim prin ochelari şi creierul trimite mesaj către pleoape să clipească mai rar.
Un alt mesaj care îl trimite creierul este ca musculatura irisului să nu mai lucreze.
În timp se ajunge la dependenţă de ochelari?
Da, în timp, pentru că ochii tăi nu mai sunt antrenaţi, nu mai sunt expuşi luminii naturale, pupila îşi pierde din flexibilitate. Nu numai că ochii tăi nu clipesc mai des, dar nu vor fi umeziţi prin lacrimile naturale şi vei fi nevoită să foloseşti lacrimi artificiale, picături pentru a evita usturimile şi starea de uscăciune a ochilor tăi. În consecinţă, se creează dependenţă în timp faţă de aceşti ochelari şi ochii tăi devin din ce în ce mai sensibili chiar şi la lumina naturală.