Operăm HEMOROIZII rapid și bine! Chirurgia de 1 zi la Medpark

Proctologia este domeniul chirurgical care se ocupă de examinarea, diagnosticarea și tratarea bolilor acute și cronice ale canalului anal, perineului și intestinului gros, prin metode terapeutice, tehnici chirurgicale și minim invazive. Consultaţiile şi intervenţiile proctologice acoperă o gamă largă de patologii: hemoroizi interni şi externi, fisuri anale, fistule perirectale, paraproctite acute, polipi rectali etc. Una dintre cele mai răspândite afecțiuni sunt hemoroizii.

separator

hemoroizi_medparkDeși hemoroizii reprezintă o afecțiune destul de comună, aceasta nu trebuie neglijată. Boala îi afectează în special pe cei care îndeplinesc munci fizice grele, persoanele care suferă de constipatii cronice, femeile gravide, persoanele cu un mod sedentar de viaţă.

Boala hemoroidală include toate manifestările clinice ale modificărilor patologice ale hemoroizilor (hemoragia, prolabarea nodulilor hemoroidali, tromboza nodulilor interni, externi etc.), însă depistarea nodulilor hemoroidali în lipsa plângerilor nu poate fi considerată boală.

Hemoroizii se manifestă prin sângerare în timpul actului de defecare, de intensitate diferită și prin prolabarea hemoroizilor interni.

Hemoroizii pot fi acuți sau cronici, care, de fapt, sunt diferite faze ale unei singure boli. Pot fi depistați hemoroizi interni, externi, în funcție de elementul dominant și hemoroizi combinați.

  • Hemoroizii acuți (tromboza hemoroizilor) presupum creșterea în dimensiuni, edemul hemoroizilor și apariția durerilor în anus, de multe ori acestea fiind foarte intense. De obicei, aceste acuze îl determină  pe pacient se adreseze pentru prima dată la specialist. Adresarea precoce la un medic specialist și tratamentul adecvat soluționează cazul in 4-6 zile. În cazuri severe se pot dezvolta modificări necrotice ale țesutului perianal, cu declanșarea unei perirectite purulente (abscese în zona perianală).
  • Hemoroizii cronici se manifestă de regulă prin sângerari episodice, îndeosebi la defecare. Sângerarea este, de obicei, primul semn al bolii, iar în următorii 5-8 ani apare prolapsul hemoroizilor. La început, pacientul îl poate reduce cu ușurință printr-o simplă contracție a mușchilor anali. Ulterior, tonusul muscular scade, iar nodulii necesită o reducere manuală.

Tratamentul hemoroizilor 

În funcție de caracteristicile individuale ale pacientului și de gradul afecțiunii, medicul proctolog alege cea mai potrivită metodă de tratament:

  • Tratamentului conservator: prescrierea unui regim alimentar, limitarea activității fizice și prescrierea de medicamente, care au o acțiune de reducere a edemului, normalizarea microcirculaţiei în plexul hemoroidal, ameliorarea durerii.
  • Tratamentul minim invaziv: ligaturarea hemoroizilor interni cu inele de latex. Procedura se efectuează ambulator, nu necesită anestezie, iar costurile sunt minime.
  • Tratamentul chirurgical: este aplicat în tromboza de hemoroizi externi și se realizează cu anestezie locală. În acest caz se efectueaza atât îndepărtarea izolată a maselor trombotice, cât și excizia întregului nodul trombozat. La Medpark se realizează atât operația clasică de hemoroidectomie, cât și operația prin procedeul Longo cu spitalizarea de o singură zi.

Metoda chirurgicală revoluționară a lui Longo

Doctorul Antonio Longo, de la Spitalul Universitar din Palermo, a elaborat în anul 1993 o metodă nouă, aproape nedureroasă, de tratare a hemorizilor. În prezent, aceasta este metoda de bază aplicată în țările UE.

Metoda lui Longo, spre deosebire de cea clasică, nu se realizează prin porțiunea externă a rectului (care are multe terminații nervoase), ci cu câțiva centimetri mai sus, unde mucoasa rectală nu este atât de sensibilă. Intervenția prin metoda lui Longo se efectuează cu anestezie epidurală sau generală ușoară și durează circa 15-20 de minute. Pacientul operat poate fi externat într-o singură zi, iar în decurs de aproape o săptămână se poate întoarce la activitățile obișnuite (în comparație cu 3 săptămâni în cazul operaþiei clasice).

Necesitatea intervenției și metoda chirurgicală poate fi stabilită doar împreună cu medicul proctolog. 

Când este necesară consultația medicului proctolog?

Mulți dintre pacienți ezită să apeleze la un medic proctolog, din timiditate sau lipsă de informare, dar examinarea la timp este vitală, mai ales dacă faci parte din categoriile de risc sau observi unele simptome îngrijorătoare. Ai nevoie de consultaţia proctologului, în cazul în care există cel puțin unul dintre următoarele simptome:

  • Eliminări de sânge, mucozitaţi şi/sau puroi din canalul anal;
  • Apariția durerii în regiunea anala in timpul defecarii și în afara acesteia;
  • Senzaţii de greutate si disconfort în perineu;
  • Prolabarea și/sau apariția unor formaţiuni în zona perianală;
  • Balonare și dureri abdominale;
  • Constipație, diaree, meteorism, dificultăți la defecare;
  • Scăderea inexplicabilă a masei corporale, lipsa sau pierderea poftei de mâncare;
  • Vârsta de peste 50 de ani, mai ales în cazul în care rudele au o boală malignă, nu numai a
  • intestinului.

În special trebuie să alerteze eliminarea permanentă de sânge, impulsul permanent de defecație, constipația alternând cu diareea, pierderea în greutate, starea generală de slăbiciune.

Rețineți! Adresarea precoce la specialist va preîntâmpina complicațiile și dezvoltarea unor boli severe în această zonă, inclusiv maladiile oncologice.

Programează-te acum pentru o consultație la medicul proctolog la 022 40 00 40 (disponibil 24/24).

De ce să alegi Proctologia Medpark:

  • echipă medicală experimentată;
  • realizarea investigațiilor complexe;
  • stabilirea diagnosticului cu o mare exactitate;
  • aplicarea tratamentelor conservatoare de ultimă oră;
  • efectuarea procedurilor minim invazive, fără spitalizare;
  • intervenții chirurgicale sigure, prin metode moderne și cu timp minim de recuperare;
  • eficienţa şi calitatea tratamentelor.

La Medpark ai parte de soluțiile care ți se potrivesc, deoarece noi oferim în același loc și în cele mai bune condiții: consultaţii de specialitate, investigaţii imagistice şi de laborator, proceduri minim invazive, intervenţii chirurgicale și tratament spitalicesc.

CHIRURGIA DE 1 ZI LA MEDPARK – OPERĂM RAPID ȘI BINE!

Spitalul Internațional Medpark face marele salt și pune în aplicare „Chirurgia de 1 zi” – un trend mondial ce asigură restabilirea rapidă a pacientului și care este aplicat cu succes în clinicile de top din occident. Această metodă inovativă de tratament nu-ți va fura mai mult de o zi din programul încărcat şi pre-supune intervenții chirurgicale simple, cu multiple avantaje pentru pacient: reducerea complicațiilor și re-facere rapidă, cicatrici minime, confort fizic şi psihologic.

Fă o programare acum la medicul chirurg, contactându-ne la 022 40 00 40 (disponibil 24/7) sau la Recepția Medpark. Pentru mai multe detalii despre chirurgia de 1 zi la Medpark, accesează LINKUL.

Mai mulți moldoveni întorși din vacanță de la Bukovel, depistați cu rujeolă

Mai multe cazuri de rujeolă în rândul cetățenilor care se întorc din vacanța din Bukovel, Ucraina, sunt înregistrate în ultima perioadă. Precizarea a fost făcută de Vladimir Bolocan, șeful-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială Chișinău, care a precizat că un asemenea focar a fost înregistrat într-o familie nevaccinată. Un copil a fost confirmat cu rujeolă, iar tatăl său prezintă simptomele caracteristice bolii, scrie realitatea.md.

„Vreau să atenționez că după mai multe ture de odihnă ale cetățenilor noștri într-o regiune vestită din Ucraina, în munți, acum deja avem semnalate la întoarcere cazuri de rujeolă în cadrul familiilor nevaccinate.

Săptămâna trecută a fost raportat un astfel de focar familial, în care copilul deja a fost confirmat cu rujeolă și tatăl, având simptome de rujeolă cel mai probabil, așteptăm rezultatele finale.

Amintim despre vaccinare și amintim despre faptul că dacă apar simptome legate de creșterea bruscă e febrei, erupții cutanate, imediat părinții să se adreseze la medic, să nu se ocupe cu autotratamentul pentru că amalgamul virușilor care circulă acum este destul de divers și fiecare caz trebuie consultat cu medicul de familie sau pediatru”, a conchis Vladimir Bolocan.

Rujeola este o infecție cu grad înalt de contagiozitate, iar părinții sunt îndrumați să-și vaccineze copiii, deoarece vaccinarea este unicul mijloc de protecție sigură contra rujeolei, precum și a altor boli infecțioase, iar apartenenţa la o confesiune religioasă, naţionalitate, sau etnie nu ne protejează de boală.

Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Executivul a aprobat proiectul de lege cu privire la medicamente, cu scopul de a îmbunătăți accesul pacienților la tratamente sigure și eficiente

Pentru a îmbunătăți accesul pacienților la tratamente sigure și eficiente, conform ghidurilor clinice, Guvernul a aprobat, astăzi, 12 februarie, la inițiativa Ministerului Sănătății, proiectul de lege cu privire la medicamente. Acesta asigură calitatea și eficacitatea medicamentelor prin ajustarea cadrului normativ la acquis-ul european, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

De asemenea, documentul urmărește reducerea deficitului de medicamente esențiale, atragerea producătorilor externi pe piața națională, sporirea competitivității pieței farmaceutice și facilitarea participării la studii clinice internaționale. Acești factori vor oferi pacienților opțiuni variate la medicamente de calitate și prețuri avantajoase.

Proiectul aprobat include prevederi noi ce țin de alinierea la standardele europene aplicabile procedurilor de fabricare, autorizare și reglementare a medicamentelor orfane, pediatrice și pentru terapii avansate. De asemenea, proiectul conține reglementări privind importul și punerea pe piață a medicamentelor, controlul calității și procedurile de inspecție. 

Astfel, revizuirea și modernizarea domeniului medicamentului vor asigura o reglementare eficientă și coerentă a procesului de autorizare, distribuire și accesibilitate a medicamentelor. 

Menționăm că proiectul de lege va contribui la crearea unui cadru legal stabil, în care operatorii economici din domeniul medicamentului vor putea desfășura activitatea conform reglementărilor internaționale, iar cetățenii vor beneficia de acces continuu și eficient la medicamente sigure și de calitate.

De ce visele recurente sunt adesea coșmaruri: Legătura dintre emoții și subconștient

Până la 75% dintre adulți experimentează vise recurente, iar majoritatea sunt negativ marcate, implicând teme precum frica, eșecul sau atacurile, potrivit Live Science. Experții explică de ce creierul nostru amplifică aceste emoții în somn și cum putem controla coșmarurile repetate pentru un somn mai liniștit.

Visele recurente reprezintă un fenomen surprinzător de comun, cercetările aratând că până la 75% dintre adulți experimentează cel puțin unul pe parcursul vieții. Aceste vise pot varia: uneori sunt aproape identice de fiecare dată, dar pot avea și teme, locații sau personaje recurente, plasate în contexte diferite.

Această variație le deosebește de coșmarurile cauzate de tulburarea de stres posttraumatic, o condiție psihologică în care oamenii retrăiesc amintiri specifice din viața de zi cu zi, cu mult mai puține variații, în timpul somnului.

Experții încă nu sunt siguri de ce experimentăm vise recurente, dar cercetările recente ajută la identificarea mai clară a tiparelor legate de frecvența și conținutul acestora, precum și a scenariilor care le provoacă.

De ce visele recurente sunt adesea negative Studii recente confirmă ideea conform căreia visele recurente sunt adesea coșmaruri.

Într-un sondaj din 2022 realizat de Michael Schredl, șeful laboratorului de somn al Institutului Central de Sănătate Mintală din Germania, adulții au descris visele recurente ca având o „tonalitate negativă” în două treimi din cazuri, aceste vise implicând frecvent teme precum a fi urmărit sau atacat, a ajunge târziu undeva sau a eșua la ceva.

Prin contrast, visele recurente pozitive ale participanților includeau teme precum zborul sau descoperirea unei camere noi în propria casă. Motivele pentru care avem o predispoziție mai mare spre vise negative nu sunt pe deplin înțelese, dar Schredl spune că visele tind să exagereze ceva din viața noastră de zi cu zi, chiar și un sentiment minor sau o situație pe care ne simțim neputincioși să o schimbăm.

„În vis, devine o emoție mult mai intensă, deși legătura nu este întotdeauna evidentă sau directă”, explică el.

Psihologia și neuroștiința oferă indicii suplimentare. De exemplu, suntem predispuși la ceea ce se numește „tendința spre negativitate”, o înclinație de a ne concentra mai mult asupra gândurilor, emoțiilor sau interacțiunilor sociale neplăcute decât asupra celor pozitive. Acest comportament este înrădăcinat în nevoia subconștientă de a rezolva situațiile negative care ne amenință supraviețuirea.

Tendința spre negativitate poate fi amplificată în somn, deoarece creierul reduce activitatea în zonele asociate cu logica liniară și activează porțiunile asociate cu emoțiile, slăbind filtrul dintre gânduri și sentimente.

Cum să controlezi visele recurente negative

Deirdre Leigh Barrett, cercetător în domeniul viselor și autor al cărții Pandemic Dreams (Visele pandemiei, 2020) și alți experți subliniază că visele recurente negative sunt comune și normale și că există măsuri care pot fi luate pentru a le controla. Unii oameni au găsit succes în terapia de repetiție prin imaginație, care implică reimaginarea repetată a coșmarurilor cu finaluri mai fericite înainte de culcare.

Nirit Soffer-Dudek, cercetător în domeniul conștiinței și psiholog clinic la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel, recomandă cultivarea unei „igiene bune a somnului”.

Stabilirea unui program de somn consistent, limitarea utilizării ecranelor și evitarea cofeinei sau alcoolului înainte de culcare pot reduce starea emoțională intensă în care adormiți.

„Cel mai bun sfat pe care îl pot da este să impuneți limite clare între timpul de veghe și somn pentru a evita aducerea anxietății în vise”, spune ea.

Partenerii noștri
Author Medpark
Adresa: str. Andrei Doga, 24
Tel.: (+373) 22 40 00 40
Email:info@medpark.md
Facebook: https://www.facebook.com/Medpark.Hospital/?fref=ts
O mămică de 24 ani a murit la o lună după ce a început să ia pastile de slăbit
Articolul anterior
Dezmințire, Air Moldova: ”Avionul care zbura spre Moscova, nu a fost lovit de fulger în timpul furtunii din acea zonă”
Articolul următor
Close menu