Cercetătorii olandezi au stabilit că sărutul influenţează benefic sănătatea tractului digestiv, sporind popularea acestuia cu bacterii folositoare saprofite.
![separator](https://unica.md/wp-content/themes/unica-theme/img/separ_article.png)
Pe durata unui sărut de zece secunde, între parteneri sunt schimbate în jur de 80 de milioane de bacterii. În plus, se crede că sărutul eliberează organismul de factorii stresanţi, întăreşte imunitatea şi creşte buna dispoziţie.
Cercetătorul Plumb Remco Kort şi colegii săi au studiat 21 de cupluri, preluând mostre de salivă, înainte și după sărut, apoi au propus participanţilor să mănânce iaurt îmbogăţit cu markeri, pentru a determina numărul bacteriilor transferate. Autorii au descoperit că microbii schimbaţi prin intermediul limbii, nu numai că au supravieţuit, dar, de asemenea cuplurile, care s-au sărutat mai mult, au împărţit tulpini folositoare de bacterii saprofite, lucru care nu s-a produs în cazul persoanelor ce nu s-au sărutat deloc.
Astfel, Dr. Kort susţine că ,,este sănătos să te săruţi’’. ,,Dacă priveşti acest lucru din perspectiva diversității, eşti expus la mai multe bacterii, iar această expunere majoră într-un final crește rezistența organismului’’, spune acesta.
Diversitatea bacteriilor, subliniază autorul, ajută la combaterea bolilor, ca și dieta sănătoasă, bogată în legume sau probiotice din iaurt, ori evitarea supraexpunerii la antibiotice.
Un alt motiv, pentru care sărutul ne face să ne simţim mai bine, este stimularea secreţiei de oxitocină. Cercetările arată că 15 minute de sărut stimulează nivelul de oxitocină, hormon secretat de către creier ce întăreşte sentimentele de atașament între fiinţe, legătura în cuplu şi reduce nivelul de cortizol, hormon legat de stres. Apoi, sărutul eliberează şi dopamina, substanţa asociată cu plăcerea, atunci când sunt stimulate prin atingere terminaţiile nervoase din zona limbii, buzelor şi feţei.
Totodată, psihologii susţin că sărutul este un preludiu, ce are rolul de a spori excitarea sexuală a partenerilor.
,,Desigur, sărutul poate complica lucrurile în materie de germeni, atunci când ești neglijent, putând transmite infecţii, precum mononucleoza sau hepatita virală. În alte cazuri, sărutul poate fi evitat, ca măsură de prevenire a transmiterii infecţiilor respiratorii virale’’, spune Dr. Shust, expert în boli infecţioase de la Spitalul Mount Sinai.
Cu referire la potenţialul sărutului de a transmite bacterii ce promovează sănătatea mirobiomului şi sistemului imunitar, Dr. Shust crede că poate fi adevărat, întrucât ,,toată lumea are bacterii în gură, care ajută la menţinerea homeostaziei microbilor’’. Dar, sunt necesare şi alte cercetări în acest sens, pentru a putea face o generalizare.