Partenerii care se sărută 10 secunde schimbă peste 80 de milioane de bacterii

Cercetătorii olandezi au stabilit că sărutul influenţează benefic sănătatea tractului digestiv, sporind popularea acestuia cu bacterii folositoare saprofite.

separator
kissable_int_56940100

Pe durata unui sărut de zece secunde, între parteneri sunt schimbate în jur de 80 de milioane de bacterii. În plus, se crede că sărutul eliberează organismul de factorii stresanţi, întăreşte imunitatea şi creşte buna dispoziţie.

Cercetătorul Plumb Remco Kort şi colegii săi au studiat 21 de cupluri, preluând mostre de salivă, înainte și după sărut, apoi au propus participanţilor să mănânce iaurt îmbogăţit cu markeri, pentru a determina numărul bacteriilor transferate. Autorii au descoperit că microbii schimbaţi prin intermediul limbii, nu numai că au supravieţuit, dar, de asemenea cuplurile, care s-au sărutat mai mult, au împărţit tulpini folositoare de bacterii saprofite, lucru care nu s-a produs în cazul persoanelor ce nu s-au sărutat deloc.

Astfel, Dr. Kort susţine că ,,este sănătos să te săruţi’’. ,,Dacă priveşti acest lucru din perspectiva diversității, eşti expus la mai multe bacterii, iar această expunere majoră într-un final crește rezistența organismului’’, spune acesta.
Diversitatea bacteriilor, subliniază autorul, ajută la combaterea bolilor, ca și dieta sănătoasă, bogată în legume sau probiotice din iaurt, ori evitarea supraexpunerii la antibiotice.

Un alt motiv, pentru care sărutul ne face să ne simţim mai bine, este stimularea secreţiei de oxitocină. Cercetările arată că 15 minute de sărut stimulează nivelul de oxitocină, hormon secretat de către creier ce întăreşte sentimentele de atașament între fiinţe, legătura în cuplu şi reduce nivelul de cortizol, hormon legat de stres. Apoi, sărutul eliberează şi dopamina, substanţa asociată cu plăcerea, atunci când sunt stimulate prin atingere terminaţiile nervoase din zona limbii, buzelor şi feţei.

Totodată, psihologii susţin că sărutul este un preludiu, ce are rolul de a spori excitarea sexuală a partenerilor.
,,Desigur, sărutul poate complica lucrurile în materie de germeni, atunci când ești neglijent, putând transmite infecţii, precum mononucleoza sau hepatita virală. În alte cazuri, sărutul poate fi evitat, ca măsură de prevenire a transmiterii infecţiilor respiratorii virale’’, spune Dr. Shust, expert în boli infecţioase de la Spitalul Mount Sinai.

Cu referire la potenţialul sărutului de a transmite bacterii ce promovează sănătatea mirobiomului şi sistemului imunitar, Dr. Shust crede că poate fi adevărat, întrucât ,,toată lumea are bacterii în gură, care ajută la menţinerea homeostaziei microbilor’’. Dar, sunt necesare şi alte cercetări în acest sens, pentru a putea face o generalizare.

Ghimbirul eliberează plămânii de secreţii. Plante care stimulează sistemul imunitar

Cum să treci mai ușor peste răceală, tuse și alte probleme de sănătate pe care le aduce vremea rece? Cel mai adesea, răcelile apar sub influența infecțiilor virale. Plantele vin să dea o mână de ajutor în susţinerea sistemului imunitar, importantă mai ales în această perioadă.

Care sunt aceste plante şi cum acţionează ele în organism?

Ghimbirul – are proprietăți antiasmatice şi eliberează plămânii de secreţii. Totodată, are efect antivomitiv, antigripal şi adjuvant în indigestii. La acestea se adaugă efectul sudorific, ajutând la scăderea temperaturii corpului. Este folosit în afecţiuni ale aparatului digestiv, reumatism, afecţiuni pulmonare, boli febrile, nevralgii.

Lemnul-dulce – fluidizează secreţiile traheobronhice şi faringiene, are acţiune diuretică, antiulceroasă, combate spasmele şi inflamaţiile.

Frunzele de măslin – sunt eficiente în cazul virozelor. Un studiu condus de cercetătorii de la Clinica Robert Lyons din Budapesta, au arătat efectul pozitiv al extractului de frunze de măslin în cazul mai multor infecţii, printre care: viroze, laringită, herpes, infecţii ale pielii, pneumonie şi stomatită.

Cimbrul – este o plantă cu acţiune tonică, antibacteriană, antivirală, antifungică, antiparazitară, de calmare a durerilor abdominale şi favorizarea eliminării gazelor intestinale.

Turmericul – considerat cel mai puternic antiinflamator natural si un antioxidant eficient, are şi proprietăţi antiseptice și antibacterene, previne sau combate infecţiile.

Echinacea – are efect imunomodulator, adică stimulează imunitatea. Este folosită datorită capacităţii sale de a mobiliza leucocitele – globule albe din sânge care intervin în infecţii şi sintetizează anticorpi, şi de activare a fagocitozei – fagocitele înglobează şi digeră bacteriile şi alte corpuri străine din organism.

Vitamina C naturală – corpul uman nu sintetizează şi nu poate să facă depozite de vitamina C. De aceea trebuie asigurat un aport continuu din alimente şi suplimente alimentare naturale. Alimente bogate în vitamina C: ardeii grași, spanac, varza, conopida, cartofi, sparanghel, kiwi, clementine, portocale, grapefruit, căpșune, coacăze negre, prune, caise, cireșe, ananas, lămâie, zmeură, struguri.

Propolisul – consumul intern de propolis are ca rezultat o creştere a rezisţentei generale a organismului faţă de boală. Are proprietăţi antimicrobiene și antiinflamatoare.

Gălbenele – au multe proprietăţi printre care cele mai importante sunt acţiunea antiinflamatorie, de vindecare rapidă a rănilor, antispastică, bactericidă, antivirală.

sursa

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

O cină sănătoasă și gustoasă din trei ingrediente
Articolul anterior
În doar 10 secunde, acest copil te face să zâmbești
Articolul următor