Ai un obicei din a-ţi face poze cu telefonul mobil, pe care ulterior le postezi pe Facebook, Twitter, Instagram, Telegram, Tik-Tok sau alte site-uri de socializare? Dacă da, atunci află că te afli printre persoanele care suferă de o boală psihică numită selfitis
, avertizează medicii psihiatri.
Asociaţia Americana de Psihiatrie a inclus de curând selfie-ul în rândul tulburărilor de natură psihică. Selfie este definit ca fiind o fotografie pe care ţi-o faci singur pentru a o posta ulterior pe reţele de socializare.
Această dorinţă obsesiv-compulsivă a unui individ de a-şi face fotografii lui însuşi şi de a le posta ulterior pe social media, este o compensare a lipsei de stimă de sine şi a umplerii unui gol de intimitate.
Conform Asociaţiei Americane de Psihiatrie există trei stadii ale bolii:
- Selfitis la limită – atunci când individul îşi face poze lui însuşi de cel puţin trei ori pe zi, fără a le posta ulterior pe social-media.
- Selfitis acut – atunci când individul îşi face fotografii lui însuşi de cel puţin trei ori pe zi şi le şi postează ulterior pe social-media.
- Selfitis cronic – atunci când individul simte nevoia incontrolabilă de a se fotografia pe el însuşi, ajungând să posteze pe social media mai mult de şase astfel de fotografii pe zi.
Potrivit Asociaţiei Americane de Psihiatrie nu există momentan un tratament pentru acest tip de tulburare, un tratament provizoriu pentru această afecţiune putând fi Terapia cognitiv comportamentală.
Psihologii atrag atenţia că obsesia pentru aceste poze poate ascunde tulburări psihice reale şi grave.
Persoanele care îşi fac frecvent selfie-uri sunt mai neîncrezătore în propriile forţe, au o părere proastă despre propriul corp şi nu sunt comunicative, se arată într-un studiu recent, realizat de psihiatrul David Veal.