Primul ajutor în răguşeală şi tuse

Simţi că ai gâtul uscat, senzaţie de usturime, iritaţie, arsură şi disconfort în gât, te răpune un val de oboseală şi frig, iar vocea ta devine mai groasă după care pierde treptat în intensitate? Este evident! Răguşeala a pus stăpânire pe glasul tău şi trebuie urgent să o învingi. Din momentul în care simţi că îţi pierzi vocea este bine să iei toate măsurile pentru a te vindeca cât mai rapid.

separator

cum-sa-scapi-de-raguseala-fara-medicamenteFrigul, umezeala, răceala, expunerea la virusuri, curentul rece, praful, inhalarea aerului poluat, fumul de ţigară sunt doar o parte dintre factorii ce declanşeaza răguşeala şi tusea.

Răguşeala este cel mai comun semn de afectare a laringelui

Localizat între faringe şi trahee, laringele este porţiunea căilor respiratorii pe care sunt situate cor­zile vocale, responsabile de producerea vocii. De aceea, răguşeala, adică schimbarea vocii (numită disfonie), sau chiar dispariţia acesteia (afonia), însoţită ocazional de tuse ori durere în gât, repre­zin­tă cel mai frecvent simptom al unui proces inflamator la acest nivel.

anatomia-laringelui1Una dintre cele mai frecvente cauze ale răguşelii este laringita acută, o afecţiune manifestată prin inflamaţia corzilor vocale, de obicei de etiologie virală (expunerea la adenovirusuri, paragripă şi virusuri gripale poate declanşa apariţia răguşelii).

Şi laringita cronică este însoţită de disfonie, adică pierderea constantă a vocii pe o durată mai mare de 3 săptămâni, şi este provocată de:

-expunere la fum (mai ales fumul de ţigară), frig, umezeală;

-substanţe chimice sau alergeni;

-infecţii intercurente virale, bacteriene sau fungice;

-reflux gastroesofagian, afecţiuni tiroidiene;

-prezenţa riscului profesional.

Cântăreţii, pedagogii, oratorii, crainicii radio şi de televiziune activează în domenii ce comportă risc înalt de afectare a laringelui şi corzilor vocale. De aceea, aceste categorii de angajaţi trebuie să aplice toate măsurile necesare de profilaxie şi vindecare rapidă a inflamaţiei coardelor vocale.

Ce măsuri să iei în caz de răguşeală şi tuse

Dacă suferi de răguşeală, tuse şi dureri în gât este potrivit:

-să îţi acoperi gura cu mâna, atunci când tuşeşti sau strănuţi;

-să consumi mai multe lichide calde, fructe şi supe în cursul zilei;

-să eviţi băuturile prea fierbinţi, care îţi fac mai rău;

-să nu îţi expui organismul fumului de ţigară şi încăperilor uscate, lipsite de umiditate;

-trebuie să ştii că în caz de răguşeală este recomandat să nu recurgi la un tratament cu antibiotice fără prescripţie medicală.

În caz de răguşeală şi tuse, remediile naturiste sunt preparate de prim ajutor

Pentru că atunci când ai gâtul şi corzile vocale inflamate şi suferi de răguşeală şi tuse ai nevoie de un remediu care să îţi combată procesul inflamator la nivelul mucoasei, dar şi care să manifeste o acţiune protectoare, calmanta, emolientă, regenerantă şi antibacteriană asupra acesteia, extractul de lichen de Islanda este exact pe măsura necesităţilor tale.

Cetraria Islandica (sau denumirea populară de muşchi de piatră, lichen de Islanda, muşchi de munte) este o plantă cu înalte proprietăţi antiinflamatoare, regenerante, protectoare şi antibacteriene asupra mucoasei gâtului şi corzilor vocale şi te ajută să scapi rapid de răguşeală şi tuse.

Preparatul medicamentos ISLA conţine extract de lichen de Islanda şi manifestă acţiune emolientă, antiinflamatoare, expectorantă, calmantă, regenerantă şi antibacteriană asupra mucoasei bronhiilor, laringelui şi gâtului.

51rhft4poyl-_sx300_ql70_Ce conţine Isla?

Isla conţine extract de lichen de Islanda. Planta este bogată în:

– glicani, precum lichenina și izolehinina – care posedă proprietăţi mucilaginoase, antiinflamatoare, antitusive. Lichenina şi izolehinina protejează mucoasa contra iritaţiei şi inflamației, formând pe aceasta o peliculă protectoare;

–  acid lichenic (acidul usnic) – acesta are activitate antibacteriană contra stafilococilor, streptococilot, micobacteriilo;

-taninuri, ce manifestă acțiune regenerantă și bactericidă;

-polizaharide, care acoperă mucoasa tractului respirator superior, o hidratează şi o protejează contra acţiunii factorilor externi nocivi, cum ar fi aerul uscat din clădirile rezidențiale sau birourile cu un nivel de umiditate scăzut, ceea ce pune în dificultate buna funcţionare a corzilor vocale.

Cum acționează Isla?

Eficienţa preparatelor Isla în vindecarea inflamaţiei mucoasei tractului respirator se bazează pe activitatea antimicrobiană și proprietățile imunostimulatoare ale extractului vegetal de lichen de Islanda, conţinut în Isla.

Isla elimină cauzele inflamaţiei gâtului și a corzilor vocale, hidratează, protejează mucoasa respiratorie şi înlătură inflamaţia, iritaţia, senzaţia de arsură, disconfortul şi uscăciunea de la nivelul gâtului şi laringelui.

Isla acţionează inclusiv în scop profilactic şi protejează corzile vocale contra acţiunii factorilor nocivi de mediu, factorilor profesionali de risc, inclusiv în timpul vorbitului şi activităţilor sportive intense, previne inflamaţia mucoasei respiratorii în sezonul răcelilor şi a gripei.

Când se administrează Isla?

-În scop profilactic Isla se administrează de către cei care comportă risc crescut de inflamaţie şi iritaţie a gâtului şi corzilor vocale (cântăreţi, oratori, profesori, crainici TV, persoane care muncesc în spaţii poluate, birouri uscate, lipsite de umiditate, precum cele cu aer condiţionat, inclusiv încălzite pe timp de iarnă, fumătorilor etc);

-În tratamentul răguşelii, tusei, iritaţiilor şi durerilor de gât, din primele ore, zile de manifestare a semnelor, pentru a preveni dezvoltarea complicațiilor laringitei, faringitei, amigdalitei, bronşitei.

Avantajele preparatului Isla

sss– Isla conține 80 mg extract apos de Cetraria Islandica (mușchi de Islanda), fiind disponibil în două forme farmaceutice: Isla-Moos şi Isla-Mint, care conţine în plus de muchi de Islanda şi ulei esențial de mentă. Ambele forme conțin, de asemenea, un extract de flori de salcâm;

-Isla este produs de compania germană Engelhard Arzneimittel GmbH & Co. KG;

-Isla este un remediu pe bază de plante ce confera siguranţă în administrare, fără reacţii adverse grave;

-Isla se livrează sub formă de pastile gelatinoase pentru supt şi nu răneşte mucoasa gurii și a gâtului, putând fi folosite inclusiv în timpul vorbitului;

– Isla este eficientă pentru prevenirea răcelilor.

– Preparatul poate fi administrat copiilor de la 4 ani.

– Medicamentul nu conține zahăr și coloranți!

-Isla manifestă acţiune complexă asupra mucoasei căilor respiratorii (acţiune protectoare, emolientă, antiinflamatoare, antibacterienă, regenerantă, imunostimulatoare) în caz de răgușeală, iritaţie, senzaţie de mâncărime, arsură şi durere în gât, tuse.

Preparatele Isla sunt eliberate în farmacii fără prescripție medicală și sunt la îndemâna fiecărei familii în sezonul rece!

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

Prima poză cu fetița Elenei Bivol!
Articolul anterior
Care sunt cele mai murdare obiecte din hotel?!
Articolul următor