O ai permanent la îndemănă, dar ştiai că rădăcina de pătrunjel este un puternic stimulent imunitar şi hepatic, cu importante efecte antibiotice şi antivirale?
Cum o consumi
Trebuie să ştii că cele mai bune efecte terapeutice se obţin consumând rădăcini de patrunjel proaspete, nu conservate prin congelare sau preparate prin încălzire, deoarece îşi pierd multe din calităţile vindecatoare. După două săptămâni de congelare, se pierd aproximativ 50% din majoritatea vitaminelor, în timp ce prin fierbere, se pierd până la 70% din conţinutul de vitamina C, vitamina E şi vitaminele din complexul B.
Sucul este forma cea mai eficientă de administrare
Se obţine cu ajutorul storcătorului, din rădăcinile de pătrunjel bine spălate, dar necurăţate de coajă, care este partea cea mai bogată în substanţe nutritive. După stoarcerea pătrunjelului, sucul se consumă de preferinţă imediat. De regulă, un adult poate consuma zilnic 30-100 ml de suc de rădăcină de pătrunjel, în combinaţie cu suc de morcov (în proporţia de minimum 1:4, sucul de pătrunjel este mai greu tolerat de tubul digestiv).
Sucul de pătrunjel este cea mai eficientă formă de administrare a acestei legume, deoarece vitaminele, enzimele, mineralele, flavonoidele şi compuşii aromaţi pe care îi conţine sunt foarte uşor de asimilat. Sucul obţinut prin simpla mixare (zdrobire) a pătrunjelului, nu are aceleaşi efecte terapeutice, deoarece conţinutul mare de celuloză împiedică o bună asimilare a vitaminelor.
Beneficii consumului de suc de pătrunjel
- Celulita şi acumularea de lichide în ţesuturi dispar cu ajutorul curei de suc de patrunjel. Afecţiunile rinichilor, cum ar fi litiaza renală, îşi găsesc leac dacă bei de trei ori pe zi, înainte de masă, câte un sfert de pahar de suc de pătrunjel, diluat cu trei sferturi de pahar de suc de morcovi.
- Accelerează procesul de ardere a grăsimilor. Bea zilnic, timp de trei săptămâni, un pahar de suc de patrunjel.
- În caz de hepatită acută sau cronică, cu o oră înainte de fiecare masă, se beau şase linguri de suc de pătrunjel, diluate în jumatate de pahar de suc de morcov.