Rădăcinoasele în dietă te menţin în formă cu minim de calorii şi maxim de sănătate

Dacă până acum ne-am bucurat din plin de frunze verzi şi cele mai variate fructe şi legume de sezon, toamna vine rândul rădăcinoaselor. Iată care sunt cele mai sănătoase rădăcini pe care nu trebuie să le ratezi în acest sezon, întrucât legumele rădăcinoase, cu cât sunt mai proaspete cu atât mai mulţi nutrienţi conţin, iar consumul lor îţi pregăteşte organismul ca să treci cu brio de sezonul rece.

separator
radacinoase

Legumele rădăcinoase sunt bogate în vitamine, minerale şi antioxidanţi ce întăresc imunitatea, luptă împotriva cancerului, cresc rezistenţa la efortul fizic, previn anemia (conţin vitamina C necesară pentu absorbţia fierului în organism), conţin fibre dietetice esenţiale pentru sănătate, dar şi slăbit, în plus, au acţiune detoxifiantă asupra  organismului. Legumele rădăcinoase în dietă te menţin în formă cu minim de calorii şi maxim de sănătate. Fie că sunt consumate pe cont propriu în salate cu multă verdeaţă, sau adăugate în supe, mâncăruri cu orez, aceste legume menţin corpul viguros.

pastarnac1. Păstârnacul

Păstârnacul, asemănător morcovului, dar mult mai deschis la culoare, are o aromă puternică şi dă savoare în orice mâncare pe bază de orez şi cartofi, supe şi sosuri. Fiind bogat în vitamina C, K, E, grupul B, acid folic, mangan, potasiu, cupru, calciu, zinc,seleniu, fibre, păstârnacul are proprietăți diuretice, depurative, antioxidante. Sezonul lui este din octombrie până în aprilie.

1110_telina2. Rădăcina de ţelină

Rădăcina de ţelină este o sursă bună de vitamina B1 , B2, B6, C, dar şi de potasiu, acid folic, magneziu, fier,calciu, fibre. Folosită la salate sau ciorbe, alături de alte legume, rădăcina de ţelină ajută la  digestie, are proprietăţi depurative şi diuretice, previne bolile de inimă, conţine substanţe anti-stres. Consumul de ţelină nu produce flatulenţă, adică balonări.

sfecla_rosie3. Sfecla roşie

Este una dintre cele mai sănătoase legume pentru organism şi o sursă excelentă de antioxidanţi benefici pentru sănătatea inimii, scăderea grăsimilor în sânge şi în procese anti-îmbătrânire. Sfecla este binevenită pentru graviduţe deoarece conţine mult acid folic, vitamina C, mangan, kaliu, dar, şi magneziu, cupru, zinc, fier, calciu. Ea mai are bune proprietăţi detoxifiante.

product_gallery_large_1299237149_GD010452-Pflanzen-Gemuesepflanzen-Knollen-und-Wurzelgemuese-Rett_7757c387-9d26-e428-4946-93876236b23e4. Ridichea neagră

O salată de ridiche neagră cu seminţe de susan este potrivită pentru orice prânz la bucatele din cartofi. Ridichea este bogată în vitamina C şi acid folic, are efect detoxifiant, menţine sănătatea ficatului, ajută la secreţia bilei, previne hipertiroidismul.

9015. Morcovul

Sursă excelentă de beta-caroten, antioxidant pe care organismul îl transformă în vitamina A, morcovul este important pentru păstrarea vederii, sporirea imunităţii şi creştere. Morcovul, alături de alte legume colorate, protejează contra cancerului.

cartofi-din-soiul-adora_b6. Cartoful

Este o sursă bună de Vitamina C , B6, kaliu şi fier, magneziu, cupru, mangan. Sunt delicioşi cartofii copţi. Cartoful păstrează cel mai bine proprietăţile nutritive din septembrie până în decembrie.

PPZ - Patrunjel radacina Halflange7. Rădăcina de pătrunjel

Este cea de care ai nevoie pentru o supă aromată. Rădăcina de pătrunjel are efect antibacterian şi antiviral, luptă contra celulitei, accelerează arderea grăsimilor, tratează flatulenţa, indigestia, are efect detoxifiant. Ea este bogată în vitamina C, K, cupru, fier, calciu şi fibre.

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire, scrie fanatik.ro.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

Ce nu ştiai despre ouă
Articolul anterior
Video! Colecția Olgăi Blanc a ajuns la Moscova
Articolul următor