Dacă până acum ne-am bucurat din plin de frunze verzi şi cele mai variate fructe şi legume de sezon, toamna vine rândul rădăcinoaselor. Iată care sunt cele mai sănătoase rădăcini pe care nu trebuie să le ratezi în acest sezon, întrucât legumele rădăcinoase, cu cât sunt mai proaspete cu atât mai mulţi nutrienţi conţin, iar consumul lor îţi pregăteşte organismul ca să treci cu brio de sezonul rece.
Legumele rădăcinoase sunt bogate în vitamine, minerale şi antioxidanţi ce întăresc imunitatea, luptă împotriva cancerului, cresc rezistenţa la efortul fizic, previn anemia (conţin vitamina C necesară pentu absorbţia fierului în organism), conţin fibre dietetice esenţiale pentru sănătate, dar şi slăbit, în plus, au acţiune detoxifiantă asupra organismului. Legumele rădăcinoase în dietă te menţin în formă cu minim de calorii şi maxim de sănătate. Fie că sunt consumate pe cont propriu în salate cu multă verdeaţă, sau adăugate în supe, mâncăruri cu orez, aceste legume menţin corpul viguros.
Păstârnacul, asemănător morcovului, dar mult mai deschis la culoare, are o aromă puternică şi dă savoare în orice mâncare pe bază de orez şi cartofi, supe şi sosuri. Fiind bogat în vitamina C, K, E, grupul B, acid folic, mangan, potasiu, cupru, calciu, zinc,seleniu, fibre, păstârnacul are proprietăți diuretice, depurative, antioxidante. Sezonul lui este din octombrie până în aprilie.
Rădăcina de ţelină este o sursă bună de vitamina B1 , B2, B6, C, dar şi de potasiu, acid folic, magneziu, fier,calciu, fibre. Folosită la salate sau ciorbe, alături de alte legume, rădăcina de ţelină ajută la digestie, are proprietăţi depurative şi diuretice, previne bolile de inimă, conţine substanţe anti-stres. Consumul de ţelină nu produce flatulenţă, adică balonări.
Este una dintre cele mai sănătoase legume pentru organism şi o sursă excelentă de antioxidanţi benefici pentru sănătatea inimii, scăderea grăsimilor în sânge şi în procese anti-îmbătrânire. Sfecla este binevenită pentru graviduţe deoarece conţine mult acid folic, vitamina C, mangan, kaliu, dar, şi magneziu, cupru, zinc, fier, calciu. Ea mai are bune proprietăţi detoxifiante.
O salată de ridiche neagră cu seminţe de susan este potrivită pentru orice prânz la bucatele din cartofi. Ridichea este bogată în vitamina C şi acid folic, are efect detoxifiant, menţine sănătatea ficatului, ajută la secreţia bilei, previne hipertiroidismul.
Sursă excelentă de beta-caroten, antioxidant pe care organismul îl transformă în vitamina A, morcovul este important pentru păstrarea vederii, sporirea imunităţii şi creştere. Morcovul, alături de alte legume colorate, protejează contra cancerului.
Este o sursă bună de Vitamina C , B6, kaliu şi fier, magneziu, cupru, mangan. Sunt delicioşi cartofii copţi. Cartoful păstrează cel mai bine proprietăţile nutritive din septembrie până în decembrie.
Este cea de care ai nevoie pentru o supă aromată. Rădăcina de pătrunjel are efect antibacterian şi antiviral, luptă contra celulitei, accelerează arderea grăsimilor, tratează flatulenţa, indigestia, are efect detoxifiant. Ea este bogată în vitamina C, K, cupru, fier, calciu şi fibre.