Cu toții ne dorim să avem un bronz frumos pe timpul verii, iar expunerea la soare are și alte beneficii, cum ar fi: stimularea secreției de vitamina D, fixarea calciului și a fosforului în oase (ajută la combaterea rahitismului la copii și a osteomalaciei la adulți), ameliorarea durerilor articulare și întărirea sistemul imunitar.
Cu toate acestea, expunerea prelungită poate duce la apariția unor leziuni la nivelul pielii – arsurile solare. Fie din neatenție – dormitul pe plajă, expunere la soare în timpul orelor de vârf, fie din dorința de a obține cât mai rapid un bronz închis, multe persoane ajung să se prezinte la medic cu arsuri solare dureroase, care uneori pot agrava o condiție patologică preexistentă sau predispun la cancer de piele.
Factorii de risc în arsurile solare
În producerea arsurilor solare intervin o serie de factori de risc ce influențează semnificativ gravitatea acestor leziuni. Iată câțiva dintre aceștia:
– momentul expunerii (riscul este mai mare de a face o arsură solară, dacă expunerea se face între orele 10.00 și 16.00);
– timpul de expunere la soare, intensitatea razelor, sensibilitatea pielii;
– consumul de alcool înaintea expunerii (are efect deshidratant), afecțiuni ale pielii, zone iritate;
– altitudinea: cu cât crește înălțimea, cu atât scade gradul de filtrare a radiațiilor solare;
– perioada anului – riscul este mai crescut în lunile de vară, datorită poziției soarelui;
– persoanele blonde, pistruiate și cu pielea albă sunt cele mai predispuse arsurilor solare.
Simptomele arsurilor solare
Soarele emite radiații ultraviolete al căror efect nociv asupra organismului este recunoscut de toți specialiștii. Expunerea solară fără mijloace de protecție adecvate poate duce la apariția unor leziuni, uneori destul de serioase, la nivelul pielii.
Simptomele arsurilor solare se manifestă prin dureri locale de intensitate moderată, căldură locală, o zona tegumentară intens roșiatică, senzație de mâncărime și usturime la nivelul ariei afectate. Dacă durerile sunt intense, zonele de piele au aceleași caracteristici de mai sus, însă după un timp apar bășicuțe (flictene), arsura are o gravitate mai mare (poate determina deshidratarea pacientului și favorizează suprainfecția). În această situație este recomandată prezentarea la medicul specialist.
În cazul în care simptomatologia se agravează: urinări dese, febră, frisoane, diaree, greață, vărsături, amețeli, este necesară vizita de urgență la spital.
Expunerea la soare mai poate determina, pe lângă arsuri, și alte afecțiuni: insolație, deshidratare și dureri de cap, probleme de vedere, leziuni ale retinei cauzate de lumina solară puternică, îmbătrânirea pielii (apariția unor pete mici, maronii pe mâini, spate, umeri, obraji), apariția prematură a ridurilor, crește riscul apariției cancerului de piele și transformarea malignă a unor alunițe deja existente.
Tratamentul arsurilor solare
În tratamentul arsurilor solare mai puțin grave se urmărește inițial scăderea intensității simptomelor. Sunt indicate:
– Aplicarea de comprese reci pe zonele afectate;
– Folosirea locală a unor creme sau loțiuni pe bază de dexpanthenol. Cel mai bine este să folosești creme special create pentru calmarea arsurilor, cum ar fi Bepanthen cremă, pe care trebuie neapărat să le ai cu sine.
– Hidratează-ți pielea! O piele arsă are nevoie de hidratare permanentă. Bepanthen cremă redă echilibrul pielii după expunerea excesivă la soare în 3 paşi: răcoreşte zona afectată, reface conţinutul de apă din ţesuturi, oferind hidratare pielii uscate şi iritate, suplimentează aportul de lipide (precum lanolina), reactivând funcţia de barieră a pielii.
– Imediat după ce ai plecat de la plajă, poți lua o aspirină sau ibuprofen. Aceste medicamente blocheză formarea substanțelor care provoacă înroșirea și inflamarea pielii.
– Unul dintre motivele pentru care îți simți pielea arzând este că a crescut fluxul sanguin de la nivelul pielii. Un duș răcoritor te va ajuta să te simți mai bine și va contracta vasele de sânge.
– Și, desigur, consumul adecvat de lichide, pentru a preveni deshidratarea;
Pot fi administrate și o serie de medicamente care au rolul de a reduce durerile și scădea temperatura: antiinflamatoare nesteroidiene (Ibuprofen, Ketoprofen, Aspirina), Algocalmin sau Piafen, spray-uri cu efect calmant care grăbesc vindecarea arsurilor.
În cazul în care arsurile solare sunt severe (apar pustule) recomandările medicilor impun: evitarea agresării (spargerea lor), evitarea acoperirii cu articole de îmbrăcăminte, prezentarea cât mai rapidă la un serviciu de specialitate.
Prevenția arsurilor solare
Un bronz fără arsuri solare este sănătos și benefic pentru organism, tocmai de aceea trebuie să eviți afectarea pielii în timpul expunerii. Prevenirea arsurilor solare se poate face prin expunere rațională la soare, folosirea unor produse care să protejeze pielea de acțiunea nocivă a radiațiilor UV, evitarea cu desăvârșire a expunerii în cazul persoanelor cu piele sensibilă.
Alte măsuri care pot fi aplicate sunt:
– expunerea progresivă la soare (niciodată între orele 11-16);
– reaplicarea cremei protectoare după ieșirea din apă;
– evitarea băuturilor alcoolice;
– consumul de suc de morcovi înaintea expunerii (carotenul protejează pielea împotriva arsurilor);
– folosirea hainelor din materiale naturale (in, bumbac, mătase).