Bolile parazitare se întalnesc atât la copii cât şi la adulţi. Acestea pot invada corpul din cauza mai multor factori, printre care igiena precară, consumul de apă, legume sau alte produse contaminate cu ouă de paraziţi. Există peste 100 de tipuri de paraziţi şi viermi ce afectează corpul uman. Unii dintre ei au dimensiuni mari, de la 1 cm până la 10 metri, precum limbricii, oxiurii şi tenia. Alţii reprezintă organisme microscopice, cel mai cunoscut fiind parazitul Giardia lamblia.
Paraziţii intestinali s-au adaptat şi, în ciuda diverselor tratamente, devin rezistenţi la medicamente. Câteva remedii naturale împotriva acestor boli sunt binevenite întotdeauna.
Printre cele mai cunoscute remedii naturale împotriva paraziţilor se numară usturoiul, ceapa, prazul şi seminţele de dovleac.
Usturoiul este considerat un adevărat medicament, datorită conţinutului bogat de vitamine şi substanţe minerale. În combinaţie cu mierea de albine, sau alte produse naturale, are atât un efect antihelmintic, cât şi antimicrobian. Substanţele care se regăsesc în usturoi reuşesc să afecteze viermii, ce vor fi eliminaţi mai uşor din intestin.
Prazul este bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E si C, precum şi fier, calciu, potasiu, fosfor, magneziu şi zinc. Acesta este cunoscut pentru efectul antihelmintic, cât şi pentru tratarea obezităţii, prevenirea celulitei şi tonifierea sistemului imunitar.
Seminţele de dovleac sunt o bună sursa de fosfor, magneziu, zinc, cupru, proteine şi vitamine. Cele mai puternice efecte terapeutice ale seminţelor de dovleac constau în eliminarea paraziţilor intestinali, desfundarea vaselor de sânge, stimularea activităţii rinichilor şi reglarea nivelului de colesterol. În tratamentul bolilor parazitare sunt recomandate seminţele de dovleac neprăjite. Seminţele tocate se amestecă cu 100 ml de lapte şi miere.
Un medic gastro-enterolog spune că tratamentul naturist trebuie să cuprindă trei tipuri de plante. Se folosesc plante care distrug paraziţii, adică plante cu proprietăţi vermicide. Totodata, se administrează o plantă care stimulează peristaltismul intestinal şi are proprietăţi laxative.
Plante cu proprietăţi vermifuge
Ceaiul din flori de coada-şoricelului, fructe de anason sau coriandru se bea de regulă neîndulcit pe stomacul gol. De asemenea, se poate folosi uleiul de lavandă şi cel volatil de cimbru sau de busuioc. Toate trei sunt eficiente in parazitozele intestinale şi se folosesc prin administrare internă.
Astfel, uleiul de lavandă se ia câte 5 picături cu miere de 2 ori pe zi la adulţi, în cure de 10 zile cu alte 10 zile de pauză (la copii se micşorează doza).
În ceea ce priveşte uleiul volatil de cimbru, la adulţi se administrează câte o monodoza – 3 picături de 2-3 ori pe zi, pe stomacul gol cu 15 minute înainte de masă, diluate în 50 de ml de apă, pe cand la copii se administrează o monodoză, o singură data pe zi, sau la recomandarea medicului.
În schimb, administrarea uleiului volatil de busuioc, la adulţi se realizează de 3 ori pe zi, între 2 şi 4 picături, în miere cu apă sau ceai, pe când la copii este strict interzisă administrarea.
Plante care favorizează peristaltismul
Printre plantele care ajută la contracţia şi relaxarea stomacului şi intestinului se numără pelinul, tintaura sau anghinarea. Pelinul şi anghinarea se pot folosi sub forma de ceai, pe cand tintaura se poate folosi şi sub formă de tinctură.
Plante care ajuta la eliminarea paraziţilor intestinali
Dintre plantele cu efect laxativ se numără cruşinul, socul, dar şi prazul. Cruşinul se foloseşte sub formă de ceai care se bea seara înainte de culcare. Se prepară dintr-o lingură de coajă mărunţită care se opăreşte cu 250 ml de apă, iar apoi se fierbe la foc mic 15-30 de minute şi se filtrează cât e fierbinte.
Pe lângă un remediu natural, medicul poate indica şi un tratament medicamentos, în funcţie de tipul de vierme depistat la examenul de laborator.