Simți o stare de oboseală accentuată, deși nu ai depus un efort fizic sau intelectual deosebit. Nu ai poftă de mâncare, iar durerile de cap nu te lasă; ai o stare de amețeală, iar paloarea feții trădează o problemă de sănătate? S-ar putea să suferi de anemie – o problemă care se acutizează la început de primăvară.
Anemia este o afecțiune provocată de o deficiență calitativă sau cantitativă a hemoglobinei (pigmentul roșu din eritrocite, care are rol de a transporta oxigenul de la plămâni la țesuturi), în cazul anemiei organele duc o lipsă de oxigen.
Există mai multe tipuri de anemie (peste 400), cele mai întâlnite fiind: un deficit de fier în organism (anemia feriprivă), de vitamine (anemia megaloblastică), măduva osoasă este atrofiată (anemia aplastică), defecte structurale înnăscute ale globulelor roșii (anemia cronică), incapacitate de a produce hemoglobină (anemia sideroblastică).
Cele mai comune forme de anemie sunt, în special, legate de nutriție. Se datorează lipsei de fier, acidului folic și vitaminei B12. Iar tratamentul, în cazul acestor deficiențe, este introducerea de alimente cu conținut sporit de nutrienți necesari pentru combaterea anemiei.
În anemia feriprivă se recomandă consumul de carne (în special ficatul), peștele, ouăle, fasolea, mazărea, fructele uscate, soia, împreună cu cele bogate în vitamina C, deoarece această vitamină ajută la absorbția de fier în organism. Și renunțarea la unele alimente care blochează absorbția fierului din intestin, cum ar fi: pâinea graham, ceaiul (în exces) și suplimentele de calciu.
În cazul anemiei datorate lipsei de vitamine B se indică consumul de alimente bogate în acid folic: legume verzi, suc de portocale, banane, fasole, mazăre. Ca și în cazul deficienței de fier, cantitatea de acid folic din organism depinde de aportul acestuia prin alimentație. Deși doar până la 50% din acidul folic consumat este absorbit. Motivele care reduc absorbția acestei vitamine este prăjirea alimentelor, lăsarea alimentelor crude la temperatura camerei mai multe zile, abuzul de alcool și folosirea unor medicamente. La fel se întâmplă și cu deficitul de vitamina B12. Alimentele recomandate sunt: țelina, sfecla roșie, morcovul, varza, urzica, cerealele.
Sfaturi utile:
- Prepară din sfeclă roșie și mere o cană de suc, în proporții egale. Opțional poți pune o linguriță de miere. Consumă câte două căni de asemenea suc pe zi. Acesta este bogat în fier, potasiu, calciu și vitamine B și C.
- Deoarece mierea este un energizant foarte bun, atunci când te simți obosită consumă o banană coaptă cu miere.
- Amestecă o linguriță de mire cu sucul de la o lămâie. Bea în fiecare dimineață acest suc.
- Prepară o infuzie din următoarele plante: păpădia, pătrunjelul, coada șoricelului. Bea două căni de infuzie pe zi.
- Fă băi cu apă rece zilnic. Acest lucru s-a dovedit a fi benefic în cazul anemiei. De asemenea expunerea la soare stimulează producția de celule roșii din sânge.
- Consumă în fiecare zi citrice. Datorită conținutului sporit de vitamina C, acestea ajută la absorbția eficientă a fierului.
Text: Snejana Țugui