Este un fruct cunoscut drept legumă, impunător prin culoarea sa purpurie, datorită căruia revoluționează industria farmaceutică în lupta cu cancerul; prezent pe piață tot anul, deși sezonul său este vara – toamna; nu îngrașă, ba mai mult, ajută organismul să scape de toxine; în plus, este delicios și este fructul nelipsit din bucătăria ta – roșia.
Ce conține roșia?
În primul rând este o sursă de vitamine (A, C, E, K, complexul de vitamine B), minerale (potasiu, fosfor, calciu, magneziu, seleniu) și fitonutrienți (licopen). Este alcătuită aproximativ 90% din apă și conține 18 calorii per 100 gr., de aceea este o alegere perfectă în curele de slăbire.
De ce roșia revoluționează medicina?
Datorită conținutului de licopen (colorantul roșu) din roșie, care are efecte antitumorale (este un antioxidant mai puternic decât vitamina C), reduce cu 40% riscul apariției cancerului de prostată, dacă este consumată regulat. În plus, scade riscul apariției cancerului ovarian, de colon, gastric, osos, plămâni. Reduce incidența infarctului miocardic, scade nivelul colesterolului din sânge, iar cercetătorii din industria farmaceutică își pun mari speranțe în utilizarea substanțelor din roșie ca și medicament.
Notă: Cercetătorii au observat că licopenul administrat separat (fără nutrienții din roșie), nu are nici pe jumătate efectele anticancerigene obținute prin consumul integral al roșiilor. În plus, în momentul preparării roșiilor la temperaturi cât mai înalte, se obține o concentrație mai sporită de licopen. Astfel o roșie coaptă are mai mult licopen, decât una în stare crudă.
Iar ca să-ți faci ”rezerve” de licopen conservează suc de roșii, desigur unele proprietăți dispar sau se diminuează, în schimb licopenul rămâne. Iar pentru ca organismul să asimileze mai bine substanțele nutritive consumă roșia cu un pic de ulei de floarea soarelui sau de măsline.
Care sunt beneficiile consumului de roșii?
- Roșiile întăresc inima – datorită complexului de vitamine B și potasiu, cei care consumă regulat roșii au o inimă sănătoasă, iar riscul de îmbolnăvire scade. Mențin elasticitatea și rezistența vaselor sanguine – te scapă de accidente vasculare.
- Întăresc sistemul osos – roșiile cresc rezistența oaselor și articulațiilor datorită faptului că ajută organismul să asimileze calciu și inhibă procesele degenerative. În cazul reumatismului este indicat să bei un pahar de suc de roșii înainte cu 30 minute de fiecare masă (minim un kg de roșii pe zi) – are efecte antiinflamatoare. Inclusiv este indicat bolnavilor de gută (depunerea sărurilor în regiunea articulațiilor) – este un depurativ puternic.
- Reduce considerabil efectele nocive ale tutunului – fumătorii se pot bucura, pentru că roșia diminuează acțiunea gudronului asupra sângelui (fragilitatea vaselor sanguine, tromboflebita, impotența vasculară, cancerul la plămâni). Persoana care fumează trebuie să bea suc de roșii de trei ori pe zi a câte un pahar, timp de o lună.
- Ajută la tratarea infecțiile respiratorii – are efecte antibacteriene și crește imunitatea. Dacă te-ai îmbolnăvit de gripă, consumă roșii (în special suc înainte de mese), te ajută să te vindeci mai repede.
- Este un bun adjuvant în cazul infecților renale și previne formarea de calculi (renali, biliari) – deoarece este un diuretic natural.
- Te ajută să slăbești – deoarece au efect purgativ, favorizează digestia, elimină toxinele, scade colesterolul din sânge și te scapă de constipație, astfel te protejează de obezitate și diabet. Consumă zilnic câte jumătate de kilogram de roșii (suc, coapte).
Contraindicații: bolnavii de colită și fermentație, inclusiv cei care au gastrită hiperacidă, trebuie să consume cu prudență roșiile.
Un sfat de frumusețe
Dacă nu ai știut până acum, află că roșia îți protejează pielea de razele ultraviolete și o calmează în caz de arsuri solare, încetinește procesul de îmbătrânire a pielii și previne apariția melanomului (cancerul de piele).
Pisează o roșie și aplic-o pe față timp de 15 minute, apoi spală fața cu apă caldă. Pe lângă faptul că hidratează și hrănește pielea, previne apariția coșurilor. Iar pentru tenul gras și punctele negre spală fața cu suc de roșii de două ori pe zi.
Dacă nu ai reușit să faci o cură cu suc de roșii, sper că te-am convins să începi chiar acum!